Varje år infaller ramadan men under olika månader för varje år. Vad innebär Ramadan och vad behöver jag som turist tänka på? Vilka förhållningssätt gäller och hur klarar man Ramadan på bästa sätt som turist i ett muslimskt land? Jag har bott i mellanöstern 3 år och har egen erfarenhet av detta med tips jag vill dela med mig av till dig. Cornichon i Doha, Qatar

10 Saker Du Behöver Veta som Turist Under Ramadan

Vad menas då med Ramadan? Jo, det innebär att alla rättrogna muslimer måste fasta i en hel månad, det vill säga att de får varken äta, dricka, röka eller ha sexuellt umgänge mellan solens uppgång och nedgång. Ramadan är namnet på den nionde månaden i den muslimska kalendern och en helig muslimsk fastemånad som är en av islams fem pelare. Ordet ramadan är arabiska och betyder egentligen ”het månad” eller ”glödande ökensand”. The mosque in Abu Dhabi

Ramadan

Ramadan äger rum i ca 30 dagar, alltså en hel månad och varierar från år till och år så kolla upp innan du ska åka till ett muslimskt land när Ramadan infaller så du har lite koll på det, för som turist innebär det en del förhållningsregler som kan vara bra att känna till och som du behöver veta för att inte råka illa ut på din resa i ett muslimskt land.

Den som bryter Ramadans regler på allmän plats kan bli arresterad, få böter eller i värsta fall bli fängslad av religiös polis ibland annat länder som Marocco, Tunisien, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien. Därför vill jag uppmana dig att tänka efter lite extra om du ska resa till ett muslimskt land under självaste Ramadan. Doha mosque

10 saker du behöver veta som turist under Ramadan:

1. Klädsel:

Åker du till ett muslimskt land bör du klä dig respektfullt. Som kvinna bör du täcka axlar och knän. Dock behöver du inte täcka håret om du är ute på stan eller allmän plats. Bara om du besöker moskéer!

Moskén i Abu Dhabi2. Äta och dricka:

Under Ramadan är det förbjudet för turister att äta, dricka och röka på allmänna platser. Nej, du får inte ens dricka vatten ur din vattenflaska i ett shopping center. Tips! Gå in på en toalett om du är törstig eller behöver fylla på magen med lite snacks. Gör det inte synligt för andra bara.

3. Stängda butiker:

Inga butiker eller restauranger har öppet så länge solen är framme. Befinner du dig i ett muslimskt land, se till att ta det lugnt på hotellet mitt på dagen eller slappa vid poolen på ditt hotell. Det finns inte så mycket annat du kan göra.

4. När solen gått ner:

Under denna period är den lokala kommersen lite stillsammare. Det är folktomt överallt mitt på dagarna då det muslimska folket kommer ut först när solen gått ner och det är även då shoppingcenter och restauranger också öppnar. Som turist är det först då du också kan hitta på saker.

5. Alkohol: 

Ingen alkohol serveras under Ramadan. Du kommer med andra ord inte kunna köpa någon alkoholhaltig dryck förrän solen gått ned. Det är bara på hotell och ett fåtal klubbar du kan köpa alkoholhaltig dryck men det kan finnas de resmål och hotell som helt väljer att inte servera alkohol under Ramadan. Kolla upp med det hotellet du ska bo på om du vill kunna ta en öl till maten. För att köpa alkohol i ett muslimskt land, dvs motsvarigheten till Systembolaget behöver du ha ett alkoholtillstånd eller en licens.

Doha, Qatar

6. Flyget:

Redan på flyget till ett muslimskt land serveras ingen alkohol synligt i kabinen. Beroende på flygbolag kan dom även neka dig alkoholhaltig dryck under resans gång, trots att du efterfrågar det pga sin religion och dess regler. Kolla upp med ditt flygbolag vad som gäller om du reser precis före eller under självaste Ramadan.

7. Restauranger:

Förvänta dig folktomma gator och shopping center, stängda turist attraktioner mitt på dagen under Ramadan och utmaningar med att hitta något att äta. I vissa länder är turistattraktionerna öppna som vanligt, men jag råder dig att kolla upp det! Det är först till kvällen som gatorna fylls med folk och det stämningsfulla livet tar fart igen. Jag säger inte att det är omöjligt att hitta restauranger som serverar mat mitt på dagen, det finns men de är väldigt få och du bör kolla upp vart dom finns så du inte förväntar dig att allt ska vara öppet som vanligt när du är hungrig. Då kan du få leta länge, tro mig – jag har varit i den situationen!

8. Böneutrop:

Du kommer höra böneutrop flera gånger per dag. I början kan det vara ovant men du vänjer dig snabbt.

9. Iftar:

Varje kväll bryts fastan med Iftar måltiden. Det innebär storslagna bufféer och enorma iftartält med mat och aktiviteter. Det här är ett fantastiskt tillfälle att umgås med lokalbefolkningen.

10. Kyssas:

Generellt bör ni inte kyssas öppet om ni befinner er i ett muslimskt land och speciellt inte under Ramadan. Tänk till på vart ni befinner er 🙂

Kameler i Doha

Följ gärna mina äventyr som ensamresande kvinna runt om i världen på Instagram här, Facebook här eller Bloglovin här.

Happy Travels!
//Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.