Det här gästinlägget är skrivet av Alexander från www.swedishnomad.com 

10 Enkla Tips För Att Ta Bättre Bilder med Mobilen  

Idag har de flesta av oss en mobil som kan ta bra bilder som räcker gott och väl för vardagsbilder och semesterbilder. Men det är inte alltid man får till den där häftiga bilden som man sett på någons Instagram eller Facebookflöde. Känner du igen dig? Ingen fara, det finns ett par tricks som garanterat kommer att ge dig bättre bildresultat. Det handlar heller inte så mycket om vilken kamera man har, utan det viktigaste är istället vad personen bakom kameran gör. 

Här nedan har du 10 enkla och fungerande fototips som hjälper dig att ta bättre bilder med mobilen.

mobilbild1. Lär dig hur mobilkameran fungerar

Först och främst, lär känna din kamera. Alla mobilkameror är inte likadana. Om du skulle svara ärligt, kan du då till 100% svara ja att du känner till inställningar och vilket ljusförhållande som din mobilkamera klarar av? De flesta nya mobilkameror klarar att fota hyfsat bra i mörker, medans vissa endast kan ta bra bilder när det är ljus ute. Ifall du inte känner dig säker på vad jag menar, så är det lättast ifall du testar och ser när bildkvaliten försämras. Använd inte blixten när det är mörkt. De flesta mobilkameror använder en led lampa som blixt, vilket ofta ger ett osmickrande ljus.

2. Sluta zooma

Att använda zoomen kan tyckas vara smidigt, men visste du att bildkvalitén blir noterbart sämre? Åtminstone ifall man har digital zoom, vilket de flesta mobilkameror har. Har du optisk zoom i mobilen, så går det dock bra att använda zoomen. Om inte så rekommenderar jag dig att komma så nära ditt motiv som möjligt. Då får du alltid bästa möjliga skärpa och bildkvalité.

3. Rengör linsen

Har du någonsin tänkt på att din kameralins kan bli smutsig och fettig? Detta är en vanlig miss som förstör många bilder. Om det är smuts och fett på linsen så kan bilden bli suddig eller kornig samt i sämre kvalité. När mobilen ligger i fickan eller när vi pillar på den, så är det enkelt att man kommer åt linsen. Vill du ha skarpa och bra foton rekommenderar jag att alltid ha med sig en liten putsduk i mikrofiber.

4. Använd tredjedelsregeln

Denna teknik är välbeprövad och fungerar i 8 av 10 fall. Man delar upp bilden i 9 lika stora rutor. Därefter placerar man motivet där linjerna möts. Många nya mobiler har denna funktion inbyggd som ett kameraläge. Om du kollar på bilden nedan kan du se vad jag menar. ”Tredjedelen” är där prickarna är markerade. En enkel och beprövad metod för att få intressanta bilder. Tekniken går ut på att man delar upp en bild i 9 lika stora rutor. Där linjerna möts ska man placera sitt motiv. Kort och gott, en tredjedel in i bilden; antingen från sidorna eller ovan och underifrån. Se bild nedan för exempel. Där prickarna är utsatta är det ”bäst” att placera sitt motiv.rule-of-thirds-example

5. Om du fotar något som rör sig – Använd burst mode

Vill du fotografera någon eller något som rör sig? Använd då kameraläget som heter burst mode. Detta läget låter dig ta flera bilder per sekund och sedan får du välja ut den som blev bäst. När motivet rör sig är det lätt hänt att personen blinkar eller något annat och detta slipper man för det mesta när man använder burst mode. Du ger dig själv alltså flera chanser att fånga ögonblicket. Burst Mode finns att välja på de flesta mobiltelefoner under kamerainställningar.

6. Använd linjer och intressanta detaljer

Min egen favorit när det kommer till komposition. Linjer och intressanta bilder är sådant som leder blicken och skapar intresse. Till exempel kan ledande linjer vara vad som helst som har en rak linje som leder blicken vidare in i bilden, så som trappor, räcken och stigar. Detta är min personliga favorit för att skapa fina och intressanta bilder. Leta efter linjer som leder blicken vidare, exempelvis ett tågspår, räcke, trappa, ja egentligen vad som helst som ger en rak linje. Varför? Jo, för ögat dras naturligt vidare in i blicken med hjälp av den raka linjen och då blir det som en hypnos där man bara vill fortsätta titta på bilden. Intressanta detaljer så som skyltar och andra ikoniska saker är bra att ha med i ett foto. Dels för att man direkt vet var bilden är tagen, men också för att det skapar en mer personlig känsla.

7. Fota under Golden hour

Ett av det bästa tipsen för dig som vill fota härliga semesterbilder är att fota under Golden Hour (svenska: Gyllene timmen). Denna ”timme” sker i samband med soluppgång och innan solnedgång. Ljuset är varmare och inte lika starkt som tidigare under dagen. När solen står högt upp mitt på dagen är ljuset som skarpast och ger störst ljuskontraster. För härliga bilder vill man gärna ha ett varmt och mjukt ljus utan stora kontraster.

8. Testa olika perspektiv

Om du tänker efter är detta ganska självklart, men trots det fotograferar många på rutin utifrån samma perspektiv oavsett motiv. Man håller kameran i samma höjd, vilket kan bli tråkigt i längden, särskilt om man fotar sina barn eller djur. Vad jag menar i praktiken: Böj dig ner, ställ dig ovanifrån, prova underifrån, sätt dig på huk och fota från samma perspektiv som ditt motiv och inte från din egen höjd. Ju mer du testar, desto mer kreativa och unika bilder kommer du att komma hem med. perspektiv

9. Använd HDR läget

HDR är en spännande funktion som majoriteten av nya mobiler stödjer. Kortfattat innebär det att mobilen tar två eller flera bilder med för mycket ljus och för lite ljus. Kameran lägger sedan ihop bilderna och man får då det bästa från två världar. Detta skapar en jämnare bild med färre skuggor och ljuskontraster. Det är denna funktionen du ska satsa på ifall du behöver fotografera när solen lyser som starkast.

10. Klipp inte av armar och ben

Ett annat vanligt misstag är att man klipper av armar och ben. Detta kan lätt se konstigt ut då det är några av våra mest naturliga kroppsdelar. Fötter och anklar kan man klippa av, men armarna bör vara med ifall det är en kroppsbild.

Bonustips

Många mobilkameror har inbyggd autofokus som aktiveras när man klickar på motivet som man vill ha fokus på. Tar du exempelvis en bild på någon annan kan du trycka på skärmen där personen är för att framhäva denne. Nya mobilkameror brukar även justera ljuset när man trycker på skärmen, som i sin tur också ger en bättre bild.

Alexander är en svensk nomad som senaste året hunnit besöka hela 34 länder. Han bestämde sig för att följa sin dröm och resa jorden runt på heltid. Alexanders bilder och tips inspirerar mig enormt mycket och får mig att drömma iväg till många nya destinationer! 

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.