20 Saker Du inte Ska Göra När Du Flyger

Som flygvärdinna har jag varit med om många olika typer av människor. Alla är vi olika och beter oss olika men det finns vissa saker du absolut INTE får göra ombord. Jag har listat dem alla en efter en. Försök tänk på dessa saker nästa gång du är ute och reser.

20-things-you-should-not-do-onboard

Vill du inte bli svartlistad från flygbolaget eller få en dödande blick från flygpersonalen  kommer här mina 20 saker du INTE ska göra ombord på ett flygplan utan inbördes ordning.

sasHär är 20 tips du inte bör göra när du flyger!

1. Knäpp inte med fingrarna

Knäpp inte med dina fingrar om du vill ha en flygvärdinnas uppmärksamhet. Du kommer definitivt inte få någon hjälp. Be snällt istället! 🙂

2. Skrik inte

Skrik inte på personalen när du sitter i ditt säte. Dom hör dig och vet att du finns men ombord på ett flygplan är det ofta stressigt och det är många saker som ska göras samtidigt. Dessutom är du inte ensam ombord. Det finns minst 100 passagerare till som också vill ha personalens uppmärksamhet.

3. Gå inte på toaletten under serveringen

Det absolut mest irriterande ombord för personalen som jobbar är när du som passagerare ska knöa dig förbi en flygvärdinna med sin serveringsvagn mitt i gången för att just du behöver gå på toaletten. Försök att göra dina behov innan du kliver ombord eller efter flygvärdinnorna har serverat klart och det är fritt i gången. Slutsats: Gå inte på toaletten under serveringen!

4. Byt inte din plats innan alla är ombord

Jag vet, du har inte fått den plats du önskar, det är du säkert inte ensam om men för guds skull, snälla vänta med att byta din plats innan alla är ombord. Det finns alltid till 99% säkert någon som kan tänka sig byta med dig, men det vet du ju inte innan alla funnit sin plats, eller hur. qatar airways

5. Beställ inte för många drinkar på en gång

Jag har själv varit med om det många gånger. Passagerare som ska ha 5 drinkar på en och samma gång. Det tar tid kan jag säga! Snälla, nöjd dig med max 2 drinkar, jag lovar, besättningen försvinner inte under flygningens gång. Du kan alltid ringa på klockan om du vill ha mer sen. Slutsats: Beställ inte onödigt många drinkar på en gång.

6. Stå inte i galleyt och stirra för länge

Det finns passagerare som ”bara vill sträcka på benen lite” eller göra yogaövningar. Absolut, det ska man göra men snälla, stå inte och stirra för länge på personalen i deras kök, 5 minuter räcker. Det gör bara sitt jobb. Hur skulle du känna om någon stod och stirra på dig över axeln på din arbetsplats en längre tid? Nä, tänkte väl det. Det känns inte så bra eller hur. galley

7. Klipp inte naglarna

Klipp inte dina naglar ombord. Jag har sett det många gånger och det är inte fräscht. Jag tror du kan hålla dig tills du kommer fram, så bråttom är det väl ändå inte eftersom du inte hunnit göra det innan.

8. Flygvärdinnor är inte barnvakter

Flygvärdinnor är inte barnvakter. Punkt slut. Du har tagit med dina barn, då får du också ta hand om dem. Sen kan personalen tycka det är roligt att visa runt barnen hur ett flygplan ser ut men tro inte att vi kan vakta ditt barn en längre tid. Vi har faktiskt ett jobb att sköta.

9. Tafsa inte på en flygvärdinna

Tafsa aldrig på en flygvärdinna. Ja, det har hänt mig många gånger. Nyp aldrig en flygvärdinna i baken, du kan få varning för det och aldrig mer resa med flygbolaget igen. Ryck inte heller i armen eller släng skräp i ansiktet på personalen. Visa respekt!

10. Gå inte runt barfota

Går du runt barfota i ett flygplan? Gör inte det, du har ingen aning om vad som funnits på golvet innan eller hur städad toaletten är. Vad du än gör, gå aldrig runt barfota inne i ett flygplan.

11.  Att inte säga ”Hej” och ”Tack”

Det är så enkelt men tydligen så svårt att säga ”Hej” och ”Tack”.  Du säger alltid hej till kassörskan, varför inte säga hej när du kliver ombord, det är så mycket trevligare då! Ett ”Tack” är inte svårt att säga och det betyder mer än du tror för personalen. Så snälla, var mer ödmjuka när ni är ute och reser, det vinner alla på i längden! 🙂 flygvärdinna

12. Släng inte skräp på personalen

Släng inte skräp på personalen, du kan lägga ditt skräp i stolsfickan framför dig så länge. Ge skräpet senare när du ser att de går runt och samlar in skräp, jag lovar, ALLA flygbolag gör så!

13. Sätt inte upp dina fötter varsomhelst 

Sätt inte upp dina fötter varsomhelst, på passagerares armstöd framför dig eller på fönstret. Ingen vill att någon sätter upp sina bara fötter på ditt skrivbord, gör då inte det ombord heller. Det är äckligt!

14. Säg inte: ”Vad har du”

Säg inte så fort flygvärdinnan frågar vad du vill ha, ”Vad har du”? Det annonseras alltid ut var någonstans du kan hitta menyn ombord, oftast i stolsfickan framför dig. Titta gärna igenom den innan du frågar ”Vad har du”?

15. Inte lyssnar på säkerhetsgenomgången

Respektera besättningen som gör sitt jobb genom att titta, lyssna och hänga med på säkerhetsgenomgången som visas. Vem vet ifall det händer något på just din flygning, då kan det vara bra att veta var närmsta nödutgång faktiskt är.

16. Inte specificerar hur du vill ha ditt kaffe

När du beställer kaffe, säg gärna på en gång hur du vill ha det så flygvärdinnan inte behöver fråga för hundratusende gången om du vill ha mjölk eller socker i. Det är mycket trevligare och går mycket smidigare om du från början berättar hur du vill ha ditt kaffe.

17. Ha inte för tungt handbaggage

Be inte personalen att lägga upp ditt handbaggage i hatthyllan för att det är för tungt för dig själv. Kan du inte lyfta upp väskan själv, hur ska då personalen kunna göra det? Tänk på hur du packar din väska. Du kan läsa mina packningstips här!

18. Inte tar av dig hörlurarna

Ta gärna av sig dina hörlurar när det serveras dryck eller mat. Jag lovar, det är inte speciellt roligt att upprepa samma fråga om och om igen bara för att du har hörlurarna på dig. Ta av dom när du ser att personalen kommer till just dig och serveringen går mycket smidigare. bose hörlurar

19. Ring inte på ringklockan i onödan

Ring inte på ringklockan om det verkligen inte är något. Ring bara om du verkligen behöver ha hjälp, det är det den är till för från början. Tänk dig själv om du ringer om och om igen och flygvärdinnan tröttnar på dig. Den gången du ringer på ringklockan och faktiskt behöver hjälp kanske de inte är lika snabba på att komma till just ditt säte.

20. Fråga inte efter en penna

Så många gånger jag varit med om att passagerare frågar ”Har du en penna”? På riktigt, du reser jorden runt utan en penna, svårt att tro. Tips! Ha alltid med dig en penna, du behöver det! flygvärdinna Känner du igen dig av någon av ovanstående punkter? Isåfall vilken?

Trevlig resa!
// Charlotte

8 Comments

 1. Det där med hörlurar brukar jag anamma, det är ett bra sätt att visa respekt på. Men. Jag har ibland använt lurar med talfunktion, vilket då gör att pratet hörs bättre med lurarna i än om jag tar ur dem. Hur göra? 🙂

  • readyfortakeoff Reply

   Intressant Daniel! Min åsikt är att ändå ta av hörlurarna när flygvärdinnan serverar dig. Tycker det är trevligast så och ger mest repsekt. Tänk dig själv om du pratar med någon och den personen har lurarna på, känns inte som personen är så intresserad av vad du har att säga. Du vet ju inte hur hög/låg volym eller vad personen lyssnar på. Tycker det är trevligare om en passagerare kan ta av sig dem ett par sekunder 🙂

 2. Det mest opassande jag gör är att sätta upp fötterna på baksidan av armstöden framför när jag åker econ. Vet att det är otrevligt och att det är både svårt och extremt dyrt att köpa nya armstöd men ändå slinker forssingarna dit. Får kramp i benen annars för mina är lite, lite förkorta för att nå ner till golvet…

  • readyfortakeoff Reply

   Haha vad roligt att höra Pernilla! Du är som sagt inte ensam 😉

 3. Samma som Pernilla, fast tvärt om. Mina ben är för långa och tar oftast annars i stolsryggen framför därav irriterad människa som sitter framför… (hur jag än gör)

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Emilia,
   Om du kan, försök få sittplats vid gången, så kan du lättare sträcka på benen, iaf bättre än att sitta i mitten 😉 men jag förstår ditt dilemma.

 4. Jag har svårast för nummer 15 eftersom man hört det hundra gånger förut men försöker ändå följa med eftersom jag förstår att det är viktigt för flygvärdinnorna att de ser att man uppfattat allt. Sedan på långflyg är det ju numera vanligare med att all info kommer som videoinspelning och att flygbolagen gör allt för att informationen ska presenteras på ett mer underhållande sätt för att inte tappa tittare. 🙂

  • Charlotte Lundquist Reply

   Jag förstår dig Kenneth, absolut men med ex. SAS på inrikesflyg samt Norwegian inrikesflyg måste flygvärdinnorna göra säkerhetsgenomgången manuellt. Då jag själv jobbat som flygvärdinna vet jag hur irriterande det är när folk sitter med sina hörlurar på sig och ignorerar något som är så viktigt 🙂 Men helt rätt, på långflygningar är det videoinspelat!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.