Nu när jag har som jobb att resa på heltid som ensam tjej, vilket jag gjort ett tag, har jag reflekterat en del över hur mitt liv som frilansande resebloggare med mitt egna företag och vilka fördelar respektive nackdelar det finns. Att vara frilansare är inte en dans på rosor utan kräver hårt arbete, precis som allt annat om man vill komma någonstans med sitt företag.

Fördelar och Nackdelar med att vara Resebloggare

Det här är mina tankar, funderingar, reflektioner och upplevelser av vilka fördelar och nackdelar det finns med att vara sin egen, att vara frilansare eller i mitt fall resebloggare. Många tror att jag bara ligger på olika stränder och sippar på drinkar hela dagarna, men så är inte verkligheten.

Tulum beach, Mexico

Fördelar

Världen är min arbetsplats

Eftersom jag satsade på min hobby och passion – min reseblogg gjorde jag om den till företag istället, eftersom mitt yrke numera innebär att jag reser världen över. Det gör också att världen är min arbetsplats, en frihet jag fullkomligt älskar och passar mig perfekt. Så länge jag har min dator och hyfsat bra internetuppkoppling (vilket kan vara en utmaning) så går det att jobba varifrån som helst.

Angkor Wat

Jag är min egen chef

Att arbeta varifrån som helst i världen och samtidigt ha friheten innebär också att ansvaret ligger helt på mig själv för att företaget ska utvecklas. Visst finns det stunder jag önskar att jag hade en fast inkomst eller hade en chef som sa åt mig vad jag ska göra men samtidigt tycker jag om att ha kontroll och sköta mitt egna företag för att se hur det kan utvecklas. Dessutom arbetar jag bara med kunder och uppdrag som JAG tycker är roligt och som inte är påtvingande av någon chef.

Jag bestämmer min egen inkomst

Att vara resebloggare eller frilansare som vissa ser det har jag förmånen att själv sätta mina egna priser för de uppdrag jag åtar mig. Dessutom är det upp till mig att hitta nya potentiella kunder och ju fler kunder och uppdrag jag får, desto mer inkomst får jag utan att någon chef sätter stopp för det.

Jag arbetar när jag vill

Den kanske absolut största fördelen med att vara resebloggare är att jag själv bestämmer när jag vill arbeta eller inte. Oftast innebär mina resor att jag göra olika aktiviteter på dagtid för att kunna skriva om det på kvällen. Eller så transporterar jag mig en hel dag och får då ”jobba ikapp” projekt eller artiklar vid senare tillfälle. Min produktivitet kommer och går, därför satsar jag hellre på att vara så effektiv som möjligt när kreativiteten eller flowet sätter igång, för det kan vara olika tider varje dag.  Med andra ord bestämmer jag själv mitt arbetsschema och vad som behöver göras för varje dag.

Upptäcker världen

Många tycker att resebloggare inte är ett yrke men faktum är att jag får inkomst på det och då är det i mina ögon ett jobb. Jag jobbar samtidigt som jag upptäcker världen och därför anser jag själv att jag har världens roligaste jobb, vilket är en förutsättning för att kunna lyckas med det jag tycker om och vill göra.

Qatar Airways

Nackdelar

Ingen fast lön

Att jobba som resebloggare innebär att inkomsten varierar från månad till månad. Allt ansvar ligger på mig att se till att jag får inkomst överhuvudtaget. Det händer vissa månader att jag saknar vetskapen om att jag kommer få X antal kronor varje månad som en fast lön som jag fördelar ut på olika utgifter.

Inga kollegor

Att vara resebloggare innebär att jag spenderar all min tid på egen hand. Oftast träffar jag människor på de platser jag befinner mig på men jag har inga fasta kollegor jag träffar varje dag som man annars gör på ett kontorsjobb.

Praslin island, Seychellerna

Inga rutiner

Visst är det en frihet att vara sin egen men det kräver också mycket utav dig som person. Att vara anställd på ett kontorsjobb med fast lön, där du har dina rutiner när du kommer och går från jobbet, luncher, etc kan ibland vara rätt så skönt att ha, speciellt om du är som mig, kan dra ut på saker och ting, inte riktigt komma igång med ett projekt eller vänta alldeles för länge till deadline. Ibland känner jag att det skulle vara skönt att någon annan som talade om för mig vilka rutiner som gäller, nu måste jag träna på att göra det själv.

Inbjudningar trappas ner

Även om jag reser mycket (eftersom det ingår i mitt jobb) har jag fortfarande mina vänner kvar. Dock märker jag att det blir mindre och mindre inbjudningar till saker och ting för många resonerar att ”det är ingen idé att bjuda Charlotte, hon är ju ändå bortrest”. Så visst finns det nackdelar med att vara resebloggare men fortfarande är det ett av de roligaste jobben jag någonsin har haft!

Boracay, Philippines

Du kan följa mina resor på Instagram här, Facbook här, Bloglovin här eller via Youtube här.

Happy Travels!
// Charlotte

1 Comment

  1. Pingback: Milly Studio Affischer med Världssymboler - Readyfortakeoff

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.