En Resa Till New York

Vi anländer till New York med tunnelbana och stiger upp från underjorden mitt i centrala Manhattan, helt omgivna av jättelika skyskrapor som når ända upp till himlen. Det är en mycket storslagen entré vi bjuds på. Den senaste stad vi befann oss i var en sömnig småstad i Sverige, för att sedan omges av världens mest storslagna stad.

Det är början av Maj och vädret i New York är mycket nyckfullt från en dag till nästa. En dag är det några minusgrader och snålblåst, för att nästa dag överraskas av högsommarvärme. Besöker man New York på våren så bör man packa en varierande garderob för alla årstider.

New York

Central Park

Den stora parken är en välbehövlig grön lunga i Manhattans vidsträckta djungel av höghus. Det ger New York-borna möjlighet att uppleva ett välbehövligt inslag av grön natur i den annars så intensiva stadsmiljön.

Väl inne i parken är man omgiven av lummig grönska. Vi promenerar förbi vackra planteringar, en fin liten sjö och en skridskorink. Små nyfikna ekorrar är oss hack i häl, de känner doften av vårt väldoftande mellanmål. Ekorrarna i Central Park har en yvig grå päls, och är lite större än våra svenska släktingar. Dessutom är de väldigt framfusiga och helt orädda runt människor.

Henrik Lundqvist – The King

I snart femton år har Kung Henrik vaktat målburen för ishockeylaget New York Rangers i mytomspunna arenan Madison Square Garden. Han är numer en äkta New York-bo, och har med tiden blivit en allt mer omtyckt celebritet i staden. Att se New York Rangers live, var på förhand var en av resans höjdpunkter. Madison Square Garden var överfull av skrikande Rangers-fans, som passionerat följde matchen med en öl i ena handen och en hamburgare i den andra. I denna fantastiska inramning fick vi bevittna Henriks blixtsnabba reaktioner i målburen, en oförglömlig upplevelse.

Madison Square Garden är klassisk mark för väldigt många oförglömliga sportögonblick i sin långa idrottshistoria. Vill man ta del av den sport som utövas på arenan genom betting, så finns en lista över alla nya bettingsidor online, med utförlig information för smart och säkert spelande.

 • Henrik Lundqvist driver en välgörenhetsfond där han hjälper utsatta människor i New York, Sverige och Dominikanska Republiken

Frihetsgudinnan

På avstånd vakar Frihetsgudinnan stolt över staden med sin koppargröna gestalt. Insvept i tät dimma ändrar den jättelika statyn sakta skepnad i takt med att dimman lättar. Vi väljer dock att inte besöka statyn på nära håll. Frihetsgudinnans skönhet gör sig bäst på avstånd.

En kopp kaffe i en bokhandel

Plötsligt börjar det regna kraftigt, och vi flyr in i en liten bokhandel. De bjuder besökarna på vaniljdoftande kaffe som sprider en underbar doft i hela bokhandeln. Svagt kaffe serveras i gigantiska koppar, väldigt typiskt amerikanskt. Men det smakar väldigt bra och värmer behagligt upp hela kroppen. Vi sitter en stund behagligt nedsjunkna i bekväma fåtöljer som är svåra att resa sig ur, och känner hur kropp och själ väcks till liv. Regnet avtar inom kort, och det är åter dags att sträcka på benen och inta Manhattans oändliga rutnät av gator.

Judiska diamantkvarter

Det är fascinerande att beskåda den kulturella mångfald av människor som vandrar längs Manhattans gator. Människor från alla världens hörn har gjort Manhattan till sitt hem. I New Yorks diamant distrikt är ortodoxa judar är mycket framträdande. De är lätta att känna igen med sin säregna klädsel och långa hårlockar som hänger och dinglar vid sidan av öronen.

New York är välkänt för sina välsmakande bagels. Det är ett judiskt bakverk som numera ses som ett av stadens kulinära kännetecken. En klassisk New York bagel är fylld med cream cheese och kallrökt lax, vilket är en utsökt kombination som ger kraft och energi. Ett par smarriga bagels sätter punkt för ett New York-besök som gick alldeles för snabbt, men gav oss bestående minnen att bära med oss resten av livet.

Flera intressanta reseskildringar finns att hitta här.

4 Comments

 1. Trevligt reportage, speciellt om Hyde Park som var en nyhet för mig, annars gillar jag Central Park mycket. 😉

  • Charlotte Lundquist Reply

   Vad roligt att du tycker det! 🙂

   • Yes! Men… det jag lite försynt undrar är om det inte smugit in sig ett litet tryckfel i artikeln, ligger inte Hyde Park i London?

    • Charlotte Lundquist Reply

     Visst har det gjort det, tack för uppmärksamheten! Det är nu ändrat 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.