FAQ till Readyfortakeoff Del 1

Varför blev du flygvärdinna är en fråga jag får väldigt, väldigt ofta. Det är också en fråga jag kan svara på i all evighet. Förutom denna fråga får jag massor med andra frågor relaterat till just när jag arbetade som flygvärdinna. Därför har jag nu samlat ihop de mest frekvent ställda frågorna till mig i detta inlägg.  

Varför blev du flygvärdinna?

Det börjar i min familj – vi är en riktig flygfamilj och jag har rest sen jag var liten. På alla mina lov har vi rest iväg under hela min uppväxt. Mina föräldrar har varit i flygbranschen i flera decennier där min mamma har varit flygvärdinna och min pappa pilot.

Min bror jobbar idag som pilot och det har till största delen varit från min familj som jag att tacka för mitt reseintresse. Jag bestämde mig i tidig ålder att jag inte ville gå i mina föräldrars fotspår, utan gå min egen väg. Trots det så lockade det mig på något sätt att resa och upptäcka världen och att få göra det gratis. Dessutom få betalt för att göra det! Det fattade jag inte förrän jag blev äldre vilka möjligheter det gav mig som älskar att resa. Jag var 24 år när jag fick jobbet som flygvärdinna på Qatar Airways. Jag tvekade inte en sekund på att ta erbjudandet och flytta utomlands. Jag tyckte själv att jag var i perfekt ålder för att prova på flygvärdinneyrket. Jag hade inga barn, ingen man, ingen hund och inga andra förpliktelser som kunde hålla mig kvar hemma i Sverige. Det var nu eller aldrig som jag hade chansen att uppfylla mitt resande gratis. Trivs jag inte är det bara att åka hem igen, svårare än så var inte mitt resonemang. Då har jag iallafall provat på hur det är att vara flygvärdinna. Den här chansen ville jag inte missa!

Varför valde du just Qatar Airways?

Är också en väldigt vanlig fråga jag får. Mitt svar på den frågan är att det var Qatar Airways som kom till Stockholm och intervjuade potentiella nya medarbetare, sen att det råkade bli just dom, ja det var dom som var här. Det kunde lika gärna varit Emirates som var här och intervjuade år 2011 men just då det var det Qatar Airways. Idag vet jag att Emirates också kommer till Stockholm och rekryterar nya medarbetare men på den tiden var det bara Qatar Airways som gjorde det. Därav att jag blev flygvärdinna för just Qatar Airways.

Hur var det att bo i mellanöstern?

Det var väldigt spännande,  annorlunda och speciellt att bo i Doha, Qatar. Det är ett muslimskt land så det tog ett tag för mig att vänja mig vid deras kultur. Exempelvis har de böneutrop 5 gånger om dagen och deras arbetsvecka är söndag- torsdag. Lite skillnad från hur vi har det i Sverige.

Det har varit frustrerande många gånger men också väldigt lärorikt. Det märktes tydligt att jag som kvinna aldrig blev tilltalad till om det fanns män omkring mig. Jag har fått stå på mig många gånger för att jag varit just kvinna, vilket har varit jobbigt men samtidigt har jag insett att jag lever i en annan kultur och tagit ett kliv tillbaka och skrattat åt det istället.

Var du tvungen att bära slöja när du bodde där?

Nej, jag var inte tvungen att bära slöja. Däremot var det lämpligt att täcka axlar och knän när man var utomhus. Även om jag var ute väldigt mycket på olika tillställningar och nattklubbar där jag bar korta klänningar så var det hel ok. Men jag ville inte gå utomhus mitt på dagen lättklädd om jag skulle hämta min tvätt eller gå och äta lunch eller fika med vänner. Det beror också på hur mycket uppmärksamhet du vill ha 🙂

Det finns så många sharialagar att du till slut inte vet vilken lag du bryter mot om du skulle gå alltför lättklädd. Jag var hellre på den säkra sidan och täckte axlar och knän när jag befann mig på allmänna platser.

Hur såg ditt liv ut i Doha?

Jag bodde i en lägenhet med en tjej från Italien. Tack och lov kom vi väldigt bra överens då det var flygbolaget som valt att vi skulle bo ihop. Vi hade varsitt sovrum och badrum och delade på kök och vardagsrum. När jag inte flög var jag oftast på stranden med vänner för att sola och bada.

Var jag ledig en fredag brukade jag och de vänner som också var lediga åka ut med båt för att dagsfesta, åka vattenskidor, vattenskoter och hittade på en massa annat skoj tillsammans. Det är det man gör en fredag när man är ledig i Doha. På kvällarna brukade jag äta middag med vänner eller så festade jag en del på nattklubb.

Jag hade ett stort socialt umgänge och trivdes som fisken i vattnet. Vissa dagar när jag var ledig åkte jag och shoppade i ett av de många shoppingcenter som finns i Doha eller åt lunch på souqen med kompisar. Det var mycket sällan att jag hängde hemma i lägenheten och tog det lugnt. Jag var nästan aldrig hemma mer än nödvändigt utan hade alltid saker för mig. Det blir som man gör det till 🙂

Hur mycket flög du varje månad?

Som flygvärdinna eller pilot finns det aldrig några ”fasta scheman” eller ”fasta tider”. Arbetstiden skiljer sig från månad till månad, men uppskattningsvis skulle jag säga att jag i snitt flög 160 timmar per månad. Ibland mer och ibland mindre. Ena månaden kunde jag bara få långflygningar som tog uppemot 16 timmar att flyga en tur och vissa månader kunde jag ha kortare flygningar på bara några timmar. Schemat varierade för varje månad.

Hur länge fick du stanna på varje plats?

Hur länge jag fick stanna på varje destination varierade också pga hur lång flygningen varade. Flög jag från Doha till Sao Paulo fick jag vara där 3 dagar. Flög jag från Doha till Shanghai var jag där 32 timmar. Flög jag från Doha till Frankfurt fick jag minst 24 timmar. Oftast var det minimum 24 timmar på alla destinationer vi flög till.

Vissa destinationer fick jag vara kvar flera dagar. Exempelvis flög jag som tredje besättning till Chicago när Qatar Airways öppnade den linjen från Doha. Då gick flyget 2 gånger i veckan och jag fick vara i Chicago i 4 dagar! Jag fick också möjlighet att stanna på Maldiverna i 3 dygn då jag flög med en besättning till Maldiverna och en annan besättning hem därifrån, det kallade jag lyx! 🙂

Vilket är ditt bästa resmål?

Jag har många resmål som jag älskar. Jag kan aldrig bara säga en enda destination för det finns så många ställen jag kan rekommendera. Men om jag måste välja så är mina Topp 5 destinationer:

1. Kapstaden, SydAfrika
2. Rom, Italien
3. Sydney, Australien
4. New York, USA
5. Shanghai, Kina

Vad är det värsta du varit med om ombord?

Tråkigt nog hade vi en passagerare som dog under en av mina flygningar. Hon fick hjärtinfarkt och hennes liv gick inte att rädda trots att det var läkare och andra utbildade människor ombord som gjorde allt de kunde. Väldigt tragiskt men det är något som vi har blivit tränade på att hantera och utbildade till hur vi ska hantera sådana situationer. Det var mellan Doha och Tokyo med en flygtid på 12 timmar. Roligare flygning har jag haft…

Vilken är din värsta flygning?

Mina absolut värsta flygningar har varit mellan Doha och Beirut samt mellan Doha och Pakistan. Bägge flygningarna delar första plats. Lika jobbiga och utmattande trots sin ”korta” flygtid på ca 3 timmar så är de absolut det värsta jag varit med om.

Passagerare som inte lyssnar för att jag är kvinna, de sätter sig var de vill ombord, de bryr sig inte att de har en specifik sittplats, kaos med maten, dryck som tar slut, is som tar slut, passagerare som tror man driver en restaurang där de kan beställa vad de vill, unga killar som dricker alldeles för mycket, barn som springer i gången och inte bryr sig att man försöker göra sitt jobb och serverar mat, familjer som sitter utspridda på olika platser och sist men inte minst, 19 bebisar ombord! 19 skrikande bebisar, det du! Då var livet en fest ombord kan jag säga! 😉 Finns det något mer ni vill veta, ställ gärna fler frågor! 🙂

Happy Travels!
//Charlotte 

4 Comments

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.