Så här Blir Du Flygvärdinna
Många frågar mig ofta ”Hur kommer det sig att du valde att bli Flygvärdinna” och ”Hur blir man flygvärdinna, måste man studera till det?” Därför tänkte jag besvara många av era frågor i detta inlägg utifrån mina personlig erfarenheter från den tid jag arbetade som flygvärdinna.
Här är mina tips till dig som vill bli flygvärdinna:
Många drömmer om att få resa jorden runt samtidigt som man arbetar, det drömde jag också om. Att arbeta som flygvärdinna är ett hårt men väldigt givande jobb, iallafall var det så för mig. Det är absolut det bästa jobb jag haft i hela mitt liv! Vet du vad det bästa av allt var, det kändes inte ens som ett jobb!
Hur många kan känna så till sina jobb idag? Det finns många olika benämningar för just ordet Flygvärdinna. Många säger Kabinpersonal, på engelska kallat Cabin Crew, Flight Attendant eller Air Hostess. Män som arbetar ombord kallas för Flygvärdar eller Steward. Jag kommer använda mig av ordet Flygvärdinna i detta inlägg.
Jag har skrivit en guide för hur just DU kan få världens bästa jobb!
Vad gör en Flygvärdinna?
En flygvärdinna ser först och främst till passagerarnas säkerhet ombord. Det ingår även att se till att passagerarna blir omhändertagna med mat och dryckesservering under flygningen. Sen ser du även till att passagerarna får en så bra flygupplevelse som möjligt genom att hälsa dem välkomna ombord, visa dem sina sittplatser, gå igenom hur säkerhetsrutinerna går till, serverar mat och dryck samt finnas där för att lyssna och stötta de som behöver. Sist men inte minst se till att passagerarna utrymmer flygplanet så snabbt som möjligt vid en eventuell nödlandning.
Vad innebär det att vara Flygvärdinna?
Att vara Flygvärdinna innebär att du agerar servitris genom att servera mat och dryck ombord. Men du är också utbildad till Brandman, Sjuksköterska, Polis, Psykolog och hantering av krissituationer. Som flygvärdinna har du ansvar över passagerarnas säkerhet ombord hela vägen från det att du kliver ombord flygplanet tills du kliver av det. Du är också tränad på att vara uppmärksam och lyhörd för eventuella konstiga föremål ombord och om passagerare beter sig underligt.
Hur blir man Flygvärdinna?
Det krävs är egentligen ingen speciell utbildning som du måste ha för att bli flygvärdinna. Flygbolagen ger dig utbildning i samband med att du blir anställd hos dem. Har du däremot erfarenhet av att jobbat inom service & turism kommer du långt. Men det finns flygbolag som ser det som en fördel om du har en utbildning sedan tidigare, exempelvis som sjuksköterska.
Jag själv har studerat en magister till civilekonom, vilket jag personligen tycker är bra att ha med mig ifall något skulle hända längre fram i livet. Det viktigaste skulle jag nog säga är att man är utåtriktad och social som person. Det är oftast det som rekryterarna ser hos dig det första dom gör. Att du är glad och energirik. Sen bör du gilla människor och att ge bra service. Det är dig som resenärerna kommer i kontakt med det första dom gör när de kliver ombord, därför gäller det att göra ett bra första intryck! Är du dessutom en problemlösare och kan vara kreativ i oförberedda situationer kan man säga att du nästan har fått jobbet redan!
Vad krävs för att bli Flygvärdinna?
Alla flygolag har sina EGNA kriterier för att du ska få jobbet som flygvärdinna. Det kan alltså varier från bolag till bolag men här nedan listar jag generella grundkriterier de allra flesta utgår ifrån. Dessa grundkriterier krävs för att bli Flygvärdinna:
- Ålder- Vara minst 21 år
- Utbildning- Godkända gymnasiebetyg
- Längd- Nästan alla bolag har en minimilängd, vilket oftast brukar vara minst 160 centimeter lång
- Hälsa – Vara vid god fysisk och psykisk hälsa som kan styrkas med läkarintyg
- Syn- Ha fullgod syn, med korrigering på max 1,0 (glasögon/linser)
- Språkkunskaper- Flytande engelska i tal och skrift brukar vara ett krav, övriga språkkunskaper är meriterande
- Simkunnighet- Kunna simma 200 meter
- Tidigare erfarenhet- Hotell, restaurang, resebranschen (sjukvårdsutbildning är meriterande)
- Övrigt- Inte ha synliga tatueringar och/eller piercingar
Är du duktig på språk har du en väldigt bra fördel att bli flygvärdinna. Viktigast är att du kan engelska, det är huvudspråket inom flyg och det bara måste du kunna. Det behöver absolut inte vara på någon avancerad nivå, men du måste kunna tala, förstå och skriva på engelska på en basnivå.
Hur hittar jag jobb som flygvärdinna?
Jag rekommenderar att gå in på det flygbolaget du är intresserad av att arbeta för, deras hemsida och kika runt. Många har en karriär sida där det står NÄR och VAR de har uttagningar till sitt bolag. De stora, internationella flygbolagen åker runt världen över för att rekrytera ny kabinpersonal. När de rekryterade mig i Stockholm 2011 befann vi oss på Sheraton Hotell, vilket jag vet att många andra stora flygbolag också gjorde, dock vet jag inte var de håller hus idag.
Jag hittade annonsen att bli Flygvärdinna för Qatar Airways i en tidning. Så håll utkik i tidningar också!
Du kan även gå in på www.flygtorget.se här läggs massor med annonser om flygjobb upp som du kan söka. In och sök redan nu! 🙂 Om inte annat så skicka in en spontanansökan till flygbolaget du vill jobba för. Oftast har de mailadresser på sin hemsida!
Hur går processen till?
Blir du uttagen till det flygbolag du ansökt till, blir du kallad på intervju. Oftast tillsammans med många andra som också sökt jobbet. Det kan skilja sig från flygbolag till flygbolag hur deras processer går till men jag utgår från de processer jag varit med om.
1. Du kommer genomföra några tester som visar att du kan läsa, skriva och förstå engelska. De stora internationella flygbolagen intervjuar dig på engelska, ber dig att skriva en uppsats på engelska, samt skriva ett engelskatest på plats.
2. De ber dig att visa upp armar och ben för att se om du har några synliga tatueringar eller piercingar på kroppen. Därefter kommer de ber dig att ställa dig på tå och nå upp till en tejpbit de satt upp på en vägg, detta för att se hur långt upp du kan nå.
3. Därefter följer en gruppintervju där ni är en grupp på 4 personer som ska samtala och föra en diskussion om ett ämne ni blir tilldelade. Detta för att se att du klarar av att samarbeta med andra människor.
4. Sist men inte minst har du en slutlig individuell intervju med rekryterarna. Räkna med att det går åt en hel dag till hela denna process då det kan bli lång väntetid mellan de individuella intervjuerna som tar en liten stund per person.
De svenska flygbolagens processer jag varit med om är liknande men inte alls så strikt. Jag skrev engelskatest och berättade om mig själv på engelska inför alla som var där i samma syfte som mig själv och varför jag ville ha jobbet. Därefter var det en personlig intervju på svenska med rekryterarna och en efterföljande gruppintervju på svenska med 3 andra personer. På kvällen samma dag gjorde jag även ett personlighetstest på datorn på svenska som man var tvungen att göra där resultatet skickades direkt till rekryterarna.
När flygbolaget har gått igenom dina svar återkommer de till dig antingen via mail eller ringer dig och ger dig besked eller ger dig ytterligare information vad som händer härnäst. GRATTIS säger jag!
Hur ser arbetstiderna ut?
Arbetstiderna varierar mycket. Flygningar sker dygnet runt, alla dagar i veckan. Man arbetar enligt ett schema som man får i slutet av månaden inför nästa månad. Det brukar vara runt den 25 varje månad man får sitt schema inför kommande månad. Beroende på vad du får i schemat kan dina arbetsdagar se annorlunda ut. Den ena veckan är inte den andra lik. Du kan vara borta över dagen och du kan vara borta i 5 dagar. Du kan få en flygning med avgång 6 på morgonen eller 18 på kvällen.
Du kan flyga allt från 1 tur till 5 turer på en och samma dag, beroende på flygbolag. Du kan även få något som heter standby, vilket menas att du sitter jour ifall någon är sjuk eller det fattas personal till en flygning. Du måste du vara beredd på att kunna hoppa in med kort varsel och arbeta den flygningen och dom dagarna. Jag hoppas det här har underlättat och svarat på många av dina frågor. Hör gärna av dig annars om det är något du vill veta mer om eller undrar. Jag hoppas du vågar ta steget att förverkliga din dröm!
Happy Travels!
// Charlotte
13 Comments
This really gave me a larger perspective of becoming a flight attendant! Now I’m looking forward on being one in the future.
Sounds lovely to hear dear! Good luck! 🙂
Hittade detta idag… mitt problem är att jag absolut inte kan simma. Ja jag är 27 år och har verkligen försökt men kan ej. Så antar att detta gör att jag inte får bli flygvärdinna
Hej Doris. Jag förstår, tyvärr är det ett krav på de flesta flygbolag att man kan simma då det ibland testas för att se att man kan så om jag var du och gärna vill bli flygvärdinna skulle jag satsa på att ta några simlektioner, om inte annat så för din egen skull också 🙂 Lycka till!
Hejsan !
Skulle fråga dig , jag har läst engelska 5 och 6 på gymnasiet, jag kan förstå och kan prata men inte flyttande engelska , sedan kan svenska, persiska, Dari flyttande, och lite grekiska och tyska i tal
Tror du att kommer jag att får jobba som flygvärdinna ?
Mvh Hadi
Hej Charlotte!
Så bra inlägg! Jag har alltid velat bli flygvärdinna men har aldrig riktigt tagit tag i det. Hittade den här sidan idag så hoppas du fortfarande är aktiv här och att jag får ett svar men nu till frågan – jag har tatueringar, är det helt omöjligt att bli flygvärdinna då?
Mvh, Jasmin
Jag vill fråga dig om hur stränga dem är not smink, hår och naglar?
Hej
Jag har en fråga, jag har minus 5 på mina ögon men jag använder linser och då ser jag som alla andra. Kan jag fortfarande bli en cabin crew .
Mvh Ahmed
Hej! Jag hittade din blogg om flygvärdinna nu:)) och vill väldigt gärna bli de ett tag efter studenten. Jag tänkte fråga vilka länder du brukar åka till? Är det mycket varma och soliga länder eller mest ”kalla” länder? O blir det lite som en kort solsemester på vissa ställen ibland? Verkar så härligt! :))
Jag arbetade som flygvärdinna i mitt land, Jemen, och flyttade till Sverige för två år sedan, och jag vet inte hur jag ska söka jobb som flygvärdinna här Kan du hjälpa mig?
Vad söt du är 🙂
Grabben min har drömt om att vara en flygvärd sedan han var i 3-års åldern. Finns det en maximal längd man kan vara? Jag vill inte förstöra hans dröm men han kommer att bli en stor man. Redan 170cm i 12 års åldern och stabilt byggd.
Hej, vad kul! Nu vet jag inte till 100% men jag tror inte det. Borde vara en fördel att vara lång och ha muskler som kabinpersonal. Söka ska han absolut göra så får flygbolaget avgöra i sin tur 🙂 Lycka till!