Så här Lyckas Du Planera Din Drömresa – Steg för Steg

Jag får många frågor varje gång jag ska ut och resa eller efter jag varit på en specifik plats. Dom vanligaste frågorna jag brukar få är:

  • Varför valde du just den platsen?
  • Hur kom du på att åka just dit?
  • Hur planerar du din resor?
  • Vart börjar du när du väljer destination- flyg, boende eller utflykter?

Så här planerar du din resa

För er som tycker det är jobbigt att planera en resa eller inte vet vart du ska börja för att komma iväg kommer här min personliga steg för steg guide till bästa sättet att planera en resa från början. Alla har säkert sitt sätt att planera sin resa men såhär går jag tillväga när jag väljer resmål och slutdestination när jag planerar mina resor.

Såhär planerar du din resa:

Steg 1: Typ av resa

Börja med att fundera på vilken typ av resa du vill utföra. Vill du sola och bada, åka skidor, upptäcka djungel eller strosa runt i en storstad? Personligen föredrar jag sol och bad semester med vattenvänliga utflykter. Jag är mer en sol och värme person än snö och kallt person. När jag väljer mina resmål utgår jag från min Bucketlist.

Tips på destinationer att åka till om du vill:

Sola och bada: Thailand, Dubai, St Maartins, Bora Bora, Maldiverna eller Seychellerna
Åka skidor: St Anton, Verbier, Engelberg
Storstad: Paris, London, Stockholm, Milano, Rom, Barcelona, New York, Shanghai, Tokyo, Sydney
Romantik: Venedig, Paris, Rom, Maldiverna, Cinque Terre

Steg 2: Hur länge vill du vara borta?

Nästa steg är att bestämma dig för hur länge du vill vara borta. En weekend, en vecka, två veckor, en månad, ett halvår? När du har bestämt dig för hur länge du vill och kan vara borta skulle jag anpassa mitt resmål efter det. Jag brukar tänka en weekend= någonstans i Europa- gärna direktflyg då jag utgår från Stockholm, Sverige. Vill jag till en specifik stad i USA eller Asien räknar jag med att vara borta 5 dagar, det räcker för mig och vill jag ännu längre behöver jag minst 1 vecka. Vill du göra en roadtrip rekommenderar jag att vara borta minst 2 veckor.

Steg 3: Sök flyg

Du har äntligen bestämt dig för vart du vill åka- eller du kanske har 2 alternativ till och med. Grattis! Nu är det bara att söka efter flyg. Sök först generellt på olika sajter som samlar alla flyg på ett ställe, ex. www.skyscanner.se och se vilka flygbolag som flyger dit du vill åka. Gå därefter in på det specifika flygbolagets hemsida och se om priset är annorlunda. Det kanske finns fler flygbolag som flyger dit- kolla in alla hemsidor du kan.

Steg 4: Boka flyg

När du hittat en flyg till ett bra pris (mer om det kan du läsa om här) så är det dags att boka det! Jag vet, det kan kännas läskigt att göra det, men det är bara att fylla i dina kortuppgifter och wips så är flyget bokat, Vad roligt!! 😀

Steg 5: Titta på en karta

Nu vet du vart du ska åka, när du ska åka och hur länge du är borta. Spännande! 🙂 Då är det dags att ta fram en karta över staden eller området du ska till, vilket du enklast gör via google. Skriv in din destination och få en överblick på hur det ser ut och var city är. Kartlägg vart du kan tänka dig att bo någonstans. Ett visst distrikt, gatuområde eller i utkanten av stan. Skapa dig en bild över hur din slutdestination är uppbyggd och vart de olika områdena finns.

Steg 6: Leta hotell

Nu vet du vart du ska åka, när du ska åka, hur länge du är borta och vart du vill bo! 🙂 Nu är det dags att söka hotell. Jag spanar alltid in www.hotels.com och www.booking.com för det kan skilja sig i både pris och tillgänglighet- vilket jag varit med om flera gånger. Eftersom jag redan spanat in kartan över min destination och ringat in områden eller gator jag kan tänka mig på bo söker jag efter det.

Steg 7: Boka hotell

Du har hittat ett hotell du kan tänka dig. Nu är det dags att boka hotellet. Jag försöker alltid boka hotell som är avbokningsbara till dagen innan ankomst. På så sätt kan jag boka flera hotell och fundera under tidens gång. Hotellen drar inte avgiften på ditt kort förrän du har varit fysiskt på plats.

Så mitt bästa tips är att försöka hitta hotell som är avbokningsbara till dagen innan utan avgift! 

Steg 8: Planera dina dagar

Det här är min absoluta favoritpunkt 🙂 Att planera vad jag vill se och göra på den destination jag valt. Det är med andra ord dags att göra research på vad du vill se, göra och upptäcka dit du ska. Men planera inte alla dagar i minsta detalj.

Jag brukar först skriva upp på en lista vad som finns att se och göra och sen utgå från den. Du kanske bara är intresserad av hälften av alla ”måsten” som andra har rekommenderat. Lättast att göra det är att googla vad man bör se och göra på just den destinationen. Stryk det du inte är intresserad av och ringa istället in det du vill göra. Gör därefter en ny lista på de saker du vill se och göra. Planera utefter det. Du kanske tar några saker en dag och vissa saker en annan dag. Eller så tar du allt på en dag och tar det lugnt och tar resten av dagarna som de kommer. Upp till dig 🙂

Steg 9: Transport

Det är alltid bra att kolla upp hur du tar dig till och från flygplatsen dit du ska INNAN du åker. Jag är ett kontrollfreak och tycker om att jag koll på saker och ting. Tyvärr är jag inte så spontan som jag önskar att jag vore 😉

Steg 10: Aktiviteter

Ska du utföra aktiviteter på din destination? Ex. flyga helikopter i New York (vilket för övrigt är en dröm för mig). Kolla upp vilka bolag som anordnar detta och vart på kartan dessa bolag finns så du vet när du anländer vart du ska. (Då slipper du lägga tid på det under resans gång). Du kan boka i förväg redan hemifrån men jag skulle rekommendera att boka/ köpa biljett när du är på plats. Det kan vara billigare då företag oftast använder sig av mellanhänder som bokar åt dem och tar en extra avgift för det.

Steg 11: Ringa in på kartan

Slutligen brukar jag ALLTID fråga efter en karta över den destination jag befinner mig på, antingen om det är på flygplatsen eller på hotellet. När jag har kartan i handen, tar jag fram min lista på de saker jag skrivit ner på Steg 8 och RINGAR IN dem på kartan så jag vet vilka områden allt finns på och kan lättare planera mina dagar utefter det. Bra va! 😀

Hur planerar dina resor?

Happy Travels!
//Charlotte

1 Comment

  1. Pingback: How You Dare To Travel Solo - Step By Step Guide

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.