Har du hört talas om orden ”Airbus” och ”Boeing” när du är ute och flyger men har ingen aning om vad det betyder eller vad skillnaden är mellan dom. I det här inlägget tänkte jag reda ut vilket flygplan som är vilket och hur du ser skillnad på om du flyger en Airbus eller en Boeing. Om du är intresserad av flygplan är det roligt att känna igen en viss modell genom att bara kunna titta på flygplanet.
Så här Ser Du Skillnad på Flygplanen Airbus och Boeing
Det är inte lätt att veta vilket flygplan du flyger med om du inte känner till flygbranschen 🙂 Jag tänkte därför dela med mig av mina tips på hur jag ser skillnad på de 2 största flygplanstillverkarna, det vill säga Airbus och Boeing som är dom mest förekommande flygplanstillverkarna vi flyger med. Jag hoppas att mina tips kommer underlätta för dig att känna igen vad det är för typ av modell på flygplanet just du reser med nästa gång 🙂
Såhär ser du skillnad på Airbus och Boeing flygplan:
Airbus
Airbus är en fransk, kommersiell flygplanstillverkare som är baserad i Toulouse, Frankrike. Airbus var tidigare känt som Airbus Industris men idag är det mer vanligt att bara säga Airbus. Airbus förkortas med ett A framför flygplanstypen, exempelvis så säger du Airbus 380 men det förkortas A380.
Airbus har flera olika flygplan som de tillverkar. Såhär skiljer de sig åt:
Airbus 319
Airbus 319 är det minsta flygplanet och har ca 140 säten. Det här ”lilla” flygplanet har en mittgång med säten om vardera sida. Personligen tycker jag att det här flygplanet ser väldigt liten och ”knubbig” ut och det är så jag känner igen den här modellen 😉
Airbus 320
Airbus 320 har ca 170 säten och är lite större än A319. Vingarna på båda modellerna är raka med en liten, liten spets längst ut. Om du tittar på nödutgångarna har Airbus 320 två st små dörrar i mitten, ovanför vingen. Det brukar jag titta efter när jag ska avgöra vilken modellen det är, då vet jag att det är en A320.
Airbus 320 NEO
Airbus 320 NEO är Airbus senaste flygplan som urskiljer sig bland annat genom att den har böjda vingar som du kan se på bilderna. Det räcker nästan bara att se om vingen är böjd eller inte för att veta om det är en Neo du flyger med 🙂 Du kan läsa mer om min flygning med Lufthansas Airbus320 Neo här. Det var min första gång jag flög denna modellen! 😀
Airbus 321
Airbus 321 har ca 200 säten och är smalare samt längre i flygplanskroppen. Vingarna är samma som ovan flygplan (förutom A320 Neo), dock har airbus 321 fyra st dörrar som är utspridda nödutgångar som du kan se på bilden nedan.
Airbus 330
Airbus 330 är en modell större än alla andra och du kan se att det är en A330 genom att titta på motorerna som är väldigt spetsiga. Dessutom ser du att vingspetsen är större och pekar nästan rakt uppåt. Från och med den här modellen har kabinen två stycken mittgångar med säten på vardera sida, dvs 3 sektioner inne i flygplanet och är oftast uppdelad med sätes konfigurationen 3-4-3.
Du kan läsa mer om min flygrecension med Turkish Airlines när jag flög deras Airbus 330 här.
Airbus 340
Airbus 340 tar ca 250 passagerare och utmärker sig genom att ha 4 st motorer, alltså 2 st på vardera sida. Lätt att se! 🙂
Airbus 350
Airbus 350 tar över 300 passagerare och är ett av de nyaste flygplanen som Airbus levererat. Du ser skillnaden på denna flygplanstyp genom att vingen är böjd snett bakåt samt att den är svartmålad längst fram runt fönsterrutorna där piloterna sitter. Jag tycker den här modellen liknar Zorro som också är maskerad 😉 Lätt att komma ihåg! 🙂 Du kan läsa mer om min flygrecension med Qatar Airways när jag flög deras Airbus 350 här eller med Lufthansa när jag flög deras Airbus350 och satt i Business Klass här.
Airbus 380
Airbus 380 utmärker sig genom att det är det första jetdrivna passagerarplanet med två kompletta passagerardäck plus ett underliggande godsdäck. För att förtydliga har den här modellen 2 hela våningar till för passagerare. WOW! 😀 I sitt grundutförande kan Airbus A380 som standard ta antingen 853 passagerare i turistklass eller 525 passagerare fördelade på tre klasser. Dessutom har den 4 st motorer. Det är med andra ord världens största passagerarflygplan! 😀 Det här är min absolut största häftigaste flygplan att flyga med tycker jag 😉 Du kan läsa mer om min flygrecension när jag flög med Lufthansas Airbus 380 i Business Klass här.
Ser du ett flygplan som har 2 lika stora våningar över hela flygplanet så vet du att det är Airbus 380.
Boeing
Boeing är till skillnad från Airbus en amerikansk flygplanstillverkare med huvudkontor i Chicago. Boeing är världens största tillverkare av flygplan och världens näst största levarantör av försvarsmateriel. Boeing förkortas med ett B framför flygplanstypen, exempelvis så säger du Boeing 787 men det förkortas B787.
Boeing tillverkar flygplan inom 4 olika kategorier:
- Trafikflygplan
- Strids- och Bombflygplan
- Frakt- och tankplan
- Övervakningsplan och annat militärt
Jag kommer gå igenom Boeing trafikflygplan men det kan även vara bra att känna till att dom även tillverkar flyg inom andra kategorier.
Boeing har flera olika trafikflygplan som de tillverkar. Såhär skiljer de sig åt:
Boeing 737
Boeing 737 tar ca 130 passagerare och är också liten och ”knubbig”. Du känner igen en Boeing 737 genom att titta på vingarna som går rätt ut och är raka, till skillnad från Airbus 319 som också är liten så ser du skillnaden på vingarna, är dom raka eller har dom en liten spets på sig. Airbus= vingar med en liten spets längst ut och Boeing= raka vingar hela vägen ut. Du ser även att det finns 1 liten mindre nödutgång i mitten på planet, ovanför vingen.
Boeing 747
Boeing 747 tar ca 550 passagerare och kallas även för ”Jumbojet” just för att den utmärker sig genom sin unika uppbyggnad, som ett övre däck som oftast avsett för businessklass. När jag var liten kallade jag flygplanet för att ha en ”bula”, det ordet följer med mig än idag när jag ser denna modell 😉 Här ser du Qatar Airways Boeing 747 med ”bulan” och framför SAS Airbus 321.
Boeing 777
Boeing 777 tar alltifrån 450-550 passagerare beroende på hur flygplanets kabin är uppdelad. Denna flygplansmodell kallas även för ”Trippel seven”. Hur ser du om det är B777 då? Jo, det här är ett riktigt stort flygplan, långt och större än många andra flygplan. Vingarna är konstruerade snett bakåt och är helt släta. Det finns inget som sticker upp längst ut på vingspetsen. Airbus alla flygplansmodeller har vingspetsar som pekar uppåt, det har INTE Boeing 777. Om du tittar på nödutgångarna ser du att B777 har 5 st nödutgångar. Dessutom har B777 världens största motorer, det ni! 😉
Boeing 787
Boeing 787 tar ca 290-330 passagerare och kallas även för ”Dreamliner”. Varför kallas den för Dreamliner kanske du undrar? Det är för att den 8 juli 2007 introducerade Boeing sitt senaste flygplan, nämligen just denna modell B787 och datumet valdes noggrant ut redan från början med den amerikanska dateringen som skrivs 07-08-07, dvs 7-8-7. Du ser på ett enkelt och snabbt sätt att det är en dreamliner genom att titta på motorerna som är kantiga längst med själva cirkeln. Dessutom står det ”Dreamliner” på flygplanet 😉
Vilket är mitt favoritflygplan?
Jag har ett favoritflygplan hos både Airbus och Boeing. Hos Airbus är mitt absoluta favoritflygplan Airbus 380, den som har 2 hela våningar. Varför? Det är nämligen världens största flygplan och jag tycker den är otroligt häftig att flyga! Samtidigt har Boeing 777 dom absolut största motorerna och är också otroligt härlig att flyga med.
Vad föredrar du att flyga med, Airbus eller Boeing? Du kan läsa mer om alla mina flygrecensioner med de olika flygbolagen samt flygplansmodellerna här 🙂
Följ mig på Instagram här och Facebook här eller varför inte på Bloglovin här om du vill bli uppdaterad om nya inlägg 🙂
Trevlig resa!
//Charlotte
12 Comments
Snygg guide! Mina favoritmodeller är samma som dina 🙂 Neon brukar jag också känna igen på att motorerna är rätt stora och Boeing vs. Airbus på narrowbody pga olika nos utformning.
Bra tillägg där! 🙂
Kul initiativ, dock lite för förenklat. Exempelvis är det lätt att blanda ihop modeller ur A320-serien med B737-serien. En enkel sak att kolla då är hur högt flygplanet är. Generellt sett har A320 högre nos är B737. Sen tar B737 upp till 215 passagerare.
Men jag förstår problemet med att få in alla dessa modeller i ett inlägg. Förr kunde man som du sa på vissa modeller kika på vingspetsarna men dessa går att eftermontera av operatörerna så idag kan man inte bara kolla på det. Enklast är att se i säkerhetsbroschyren eller fråga en flygvärd/värdinna 🙂
Ja precis Jens 🙂 Håller med dig. Denna guide är tanken att ”icke flygkunniga” ska kunna ta del av också för att på ett enkelt och lätt sätt lära sig de olika modellerna. Precis, säkerhetsbroschyren är ett säkert kort 😉
Utmärkt inlägg. Kan alldeles för lite om flygplanstyper.
Tack snälla! Hoppas denna kan hjälpa dig lite iallafall 🙂
Trevligt att träffas på TNM i torsdags.
Kul att du är så flygplanskunnig. Blev imponerad att du visste att B777 har världens största och kraftigaste jetmotorer.
Och visst är trippelsjuan en av de abslolut bästa maskinerna att flyga med. Den beter sig fantastiskt bra i lufthavet.
Vi hörs vidare 🙂
/O
Hej Oscar! Ja jätteroligt att träffas 🙂 Alltid kul att träffa likasinnade personer som delar samma intresse! 🙂
Härligt inlägg, flygnörderier på fin nivå! 🙂 Jag tränar för fullt på att se skillnad på massa olika modeller och som Jens skriver så är mitt största ”problem” just de mindre kärrorna hos Airbus och Boeing. Sedan visar det sig att det är en Embraer. Eller nåt.
Själv gillar jag A340-modellerna mest. Långa slanka flygplanskroppar, fyrmotorigt och så kör de 2-4-2-konfigen i ekonomi, vilket jag tycker är en fördel på längre resor. Har 340-600 på bucketlisten, men också 747-800 som jag inte har plockat än (bara 744). Och just det, CRJ900 så klart. Snyggast!
Haha härligt att höra Daniel! 🙂 Håller med dig, det är lite klurigt ibland att se skillnad på de mindre flygen men du lär dig snart så mycket som du tycker om flygplan 🙂 Härlig bucketlist du har, får se till att beta av den – hakar gärna på om du behöver flygsällskap!
Hej!
Gällande Boeing 787. Du skriver: ”Why is it called Dreamliner you might wonder?” Men du svarar faktiskt aldrig på frågan. Du svarar på varför den heter B787 pga datumet det presenterades men just ordet Dreamliner fick den via en global omröstning online. Snyggt o tydligt artikel som jag uppskattar mycket!
Hej Kalle, tack så mycket för fina ord, det uppskattar jag! Kul att du tyckte om artikeln! 🙂 Du kanske är lika flygtokig som jag är? 😀