Min Stockholms Guide – Det här ska du se och göra som turist!

Stockholm är en av de finaste och vackraste storstäder jag vet, speciellt på sommaren och det är inget jag säger bara för att jag kommer härifrån och bor här 🙂 I det här inlägget tipsar jag dig på saker att se och göra i Stockholm både vintertid och sommartid.

Här kommer en fullmatad Stockholms guide med massor av tips på saker att se och göra när du befinner dig i Stockholm, speciellt om du är turist och kommer hit för första gången 🙂

Stockholm

Stockholm

Detta måste du se och göra som turist när du besöker Stockholm!

Kungliga slottet

Kungliga slottet

Det kungliga slottet i Stockholm är ett av Europas största palats och är öppet året runt. Slottet är arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungliga Hovstaterna. Det Kungliga slottet är en kombination av kungligt residens, arbetsplats och kulturhistoriskt monument.

Adress: Slottet ligger på Slottsbacken i gamla stan.
Inträde: 180 SEK / vuxen och 90 SEK / barn
Hitta hit: T-banans blå linje till Kungsträdgården och promenera över Strömbron. Bussar går till Slottsbacken eller till Riddarhustorget med promenad via Storkyrkobrinken.

Rådhuset

Stockholms rådhus ligger på Kungsholmen och är säte för Stockholms tingsrätt som även gett namn till tunnelbanestationen Rådhuset. Häromkring finns massor med trevliga restauranger och caféer och det är mysigt att strosa runt bland gatorna här. Passa på att gå ner till vattnet på Norr Mälarstrand!

Adress: Scheelegatan 7, Kungsholmen

Stockholm

Stockholm

Stockholm

Stockholms Stadshus

Stockholms stadshus är beläget på Kungsholmen i centrala Stockholm, precis i närheten av Stockholm Centralstation. Du känner igen Stockholms stadshus tack vare de tre gyllene kronorna som sitter högst upp på toppen, vilket utgör en av Stockholms mest kända silhuetter.

Adress: Hantverkargatan 1, Kungsholmen

Riksdagen

Stockholm

Sveriges Riksdag (Riksdagen)

Sveriges riksdag eller som den också kallas, riksdagen, är Sveriges lagstiftande församling. Riksdagen är den högsta beslutande församlingen i Sverige och har till uppgift att besluta om lagar och statsbudgeten. De av folket valda representanterna på riksnivå, riksdagsledamöterna, samlas i riksdagen, som har 349 ledamöter och leds av en talman. Gå längst ner på Drottninggatan mot Gamla Stan så kommer du passera riksdagen på din högra sida.

Adress: Riksgatan 1, Stockholm

Stockholm

Kungliga Dramatiska Teatern (Dramaten)

Kungliga Dramatiska Teatern kallas också för enbart Dramaten, är Sveriges nationalscen och ligger precis vid vattnet på Nybroplan. Du behöver inte gå in här eller se en teater för att njuta av den vackra byggnaden. Bland stockholmare är det populärt att sätta sig på trappan här med en take away kaffe i handen och njuta av solen och atmosfären. Jag rekommenderar däremot att gå upp till terrassen som ligger en våning ovanför trappan och släck törsten med Stockholms vackraste utsikt!

Adress: Nybroplan, Östermalm.
Hitta hit: Bussar till Nybroplan 54, 69, 76 och spårvagn nr 7.
Bussar till Stureplan 1, 2 och 55:an.
T-banans röda linje till Östermalmstorg eller blå linje till Kungsträdgården.

Stockholm

Stockholm

Stockholm

Strandvägen

Promenera längst med den populära och fina gågatan Strandvägen som ligger alldeles intill vattnet. Under sommarhalvåret  öppnar även flera restauranger upp och ligger perfekt till i solen, om man vill ta en paus. Strandvägen är väldigt fin och mysig att gå både på både under sommaren och vintern.

Stockholm

Operahuset i Stockholm

Operahuset

Kungliga operan eller Operahuset som det också kallas är Sveriges nationalscen för opera och balett. Operahuset ligger mellan Gustav Adolfs torg och Kungsträdgården i centrala Stockholm och är kanske Stockholms vackraste byggnad, enligt mig. Även om du inte ska gå på en föreställning så är det värt att åka hit och se hur byggnaden ser ut 🙂

Adress: Gustav Adolfs torg 2, City
Hitta hit: Tunnelbanans blå linje till Kungsträdgården

Ice bar Stockholm

På hotell C i Stockholm hittar du världens första permanenta bar som är gjord av is och ligger i direkt anslutning till Hotel C Stockholm vid centralstation. Vill du uppleva något annorlunda och roligt ska du ta dig hit för en kylig men rolig upplevelse.

AdressVasaplan 4, Stockholm City
Priser
Förbokad online
Vuxen: 199 kr
Vuxen alkoholfri drink 170 kr
Barn 3–17 år: 99 kr

Hotellgäst på Hotel C Stockholm
Vuxen: 170 kr
Barn 3–17 år: 99 kr

Drop-in
Vuxen: 215 kr
Vuxen alkoholfri drink: 175 kr
Barn 3–17 år: 99 kr

Drop-in alla dagar veckan, i mån av plats och du betalar på plats.

Stockholm

Djurgården

Djurgården är en ö och en del av den kungliga nationalstadsparken i Stockholm. Djurgården är känd för sina många sevärdheter och för sin natur. Här är det populärt att promenera och springa men det är även här du hittar många museum, restauranger och aktiviteter för både vuxna och barn.

Det är enkelt att ta sig hit både på sommaren och på vintern. Välj det sätt som passar dig bäst – allra enklast är det kanske till fots eller med cykel, färja, buss eller spårvagn.

Hitta hit: 
Spårvagn: Linje 7. Från T-Centralen till Djurgården med slutstation Waldemarsudde, med flera hållplatser på Djurgården, bland andra Nordiska museet/Vasamuseet/Junibacken och Liljevalchs/Gröna Lund.

Buss: Buss 67. Från Frösundavik till Skansen med bland andra hållplatserna Nordiska museet/Vasamuseet/Junibacken och Liljevalchs/Gröna Lund. Anslutning till t-banan vid Karlaplan.
Buss 69. Från Karolinska institutet till Blockhusudden, med bland andra hållplatserna Djurgårdsbron, Museiparken och Kaknästornet.
Buss 69K. Från Karolinska institutet till Kaknästornet, med bland andra hållplatserna Djurgårdsbron och Museiparken.
Buss 76. Från Norra Hammarbyhamnen till Ropsten. Stannar vid hållplats Djurgårdsbron, därefter är det bara en kort promenad över bron till södra Djurgården

Skansen

Skansen är en djurpark på Djurgården och är en uppskattad utflykt för dig som har tid över eller inte vet vad du ska göra i Stockholm. Under vintertid har Skansen även julmarknad som är mycket populär att besöka och under sommartid är det otroligt populärt att besöka Allsång på skansen, något som är för både vuxna och barn och något jag verkligen kan rekommendera att göra! Allsång på Skansen hålls en gång i veckan, på tisdagar under hela sommaren 🙂

Adress: Djurgårdsslätten 49-51
Inträde: 195 SEK/ vuxen och 60 SEK/ barn

Stockholm

Stockholm

Gröna Lund

Gröna Lund kallas även för ”Grönan” och är ett nöjesfält som ligger på Djurgården. Ska du åka hit bör du räkna med att en hel dag går åt av att vara här men det är lika roligt för vuxna som för barn. För bäst upplevelse rekommenderar jag att ta Djurgårdsfärjan hit från Slussen, en tur som bara tar 8 minuter 🙂

Adress: Lilla Allmänna Gränd 9
Hitta hit: Med buss 67 från Karlaplan eller spårvagn nr 7 från T-Centralen kommer du ända fram till Gröna Lund. Kliv av vid hållplats Liljevalchs/Gröna Lund. Det går också bra att ta T-banans röda linje till Karlaplan och promenera därifrån. Promenaden tar ca 20 minuter.

Gamla Stan

Gamla stan är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Det är här du hittar alla souvenirbutiker, extremt mysiga restauranger och annorlunda pubar. Det är väldigt turistvänlig här då det är populärt bland alla turister att komma hit och nästan ett måste faktiskt. Under vintertid har Storget i Gamla stan en populär julmarknad och under sommartid har många restauranger sina uteserveringar öppna mitt på torget, vilket gör att det känns som utomlands.

Hitta hit: Ta tunnelbanans röda linje till stationen Gamla stan

Gamla stan

Slussen

Slussen är en viktigt knutpunkt i Stockholm och här hittar du Hilton hotell med oslagbar utsikt över hela Stockholm och stadshuset. Just nu renoveras slussen så det är kaos här MEN jag rekommenderar ändå att åka hit för att gå den berömda gågatan Götgatan för att komma till Stockholms hippie ställe (enligt mig) SOFO.

Hitta hit: Ta tunnelbanans röda linje till hållplats Slussen.

Fjällgatan på Söder

Fjällgatan är en gata på Södermalm i Stockholm. Den sträcker sig på Stigberget mellan Renstiernas gata och Erstagatan och ligger 27,8 meter över Saltsjön och är känd för sin vackra vy över Stockholms inlopp centrala delar. Hit ska du komma för att få en oslagbar panoramautsikt över Stockholm. Här finns även ett litet café som dock bara är öppet under sommaren men riktigt mysigt att ta en fika eller äta lunch på.

Adress: Fjällgatan, Södermalm

Monteliusslingan

Monteliusslingan på Söder

Bästa promenadstråket på söder hittar du om du går längst med Monteliusslingan på Södermalm. Du går till Mariaberget och härifrån på Kattgränd börjar Monteliusslingan som utgår från Monteliusvägen. Det är en kort men helt fantastisk promenadväg med en otrolig utsikt över Stockholm. Det finns bänkar och terrasser att vila på under vandringens gång.

Hitta hit: Ta tunnelbanans röda linje till Slussen eller Mariatorget och promenera sedan hit.

Stockholm

Stockholm

Stockholm

Kungsträdgården

Kungsträdgården kallas även för ”Kungsan” och ligger mitt inne i Stockholms city med gångavstånd från T- centralen och mittemot det stora shoppingcentret NK. Här hittar du förutom TGI Fridays även andra restauranger och caféer men också en fontän och en stor scen varpå den används exempelvis när hockey eller fotbollslag tagit medalj och ska hyllas 🙂 Under våren är det populärt att komma hit för att se den fantastiska körsbärsblommning som sker här och under vintertid finns en isbana för den som vill åka skridskor.

Hitta hit: Ta tunnelbanans blå linje till stationen Kungsträdgården eller åk till T- centralen och gå därifrån.

Östermalm

Östermalm förknippas bland annat med exklusiva bostadskvarter och exklusiva butiker. Här finner du förutom stationen Karlaplan där fältöversten shoppinggalleria finns även Stureplan med svampen som är en känd knutpunkt för att träffas på. Jag rekommenderar att åka till Karlaplan för att därifrån gå längst med Karlavägen och sedan vika av vid Nybrogatan som tar dig ner till Stureplan. Du kommer hitta massor med restauranger och butiker längst med vägen.

Stockholm

Stockholm

Stureplan

Stureplan är ett torg och en känd samlingsplats mitt i Stockholms innerstad. Mest känt är Svampen att mötas på och utgå ifrån. Häromkring ligger inte bara hotell Scandic Anglais, utan också shoppinggallerian Sturegallerian, nattklubbar och barer och dessutom går både Kungsgatan och Biblioteksgatan härifrån.

Hitta hit: Ta tunnelbanans röda linje till Östermalmstorg

City terminalen

Cityterminalen är Stockholms centrala bussterminal, belägen mellan Klarabergsviadukten och Kungsbron, i anslutning till Stockholms centralstation och tunnelbanestationen T-Centralen. Här hittar du många hotell centralt belägna men också Stockholms casino Cosmopol. Vill du bo så centralt som möjligt är det häromkring du ska bo för att ha nära ”till allt”.

Konserthuset

Hötorget

Hötorget är ett torg i Stockholms innerstad och ligger vid Kungsgatan, mellan Drottninggatan och Sveavägen. Vid Hötorget hittar du Konserthuset som inte bara är en känd byggnad utan är även känd för sin orkestermusik. Mitt på Hötorget hittar du många försäljare som säljer allt från kläder och väskor, till frukt, grönsaker och blommor. Kom hit sent på eftermiddagen för då säljer många ut sin frukt och grönsaker ännu billigare. Du hittar även den stora biografen Sergel här och vägg i vägg ligger Hötorgshallen som är en saluhall.

Hitta hit: Ta tunnelbanans gröna linje till stationen Hötorget

Stockholm

Stockholm

Åka Skärgårdsbåt

Sist men inte minst och om du har tid över rekommenderar jag STARKT att ta dig en båtur med en av Stockholms skärgårdsbåtar. Antingen om du åker med Vaxholmsbolaget ut till Fjäderholmarna eller ännu längre ut till Vaxholm och spenderar dagen där. Annars är det lätt att åka SL båten ut till Nacka strand för en lunch på Restaurang J som ligger alldeles intill, en båttur som tar ca 30 minuter eller om du vill upptäcka Sandhamn som ligger längst ut i skärgården. Då åker du med Cinderella båten dit men då rekommenderar jag att åka tidigt på morgonen för det tar några timmar nämligen men det är verkligen värt det! 🙂

Stockholm

Stockholm
Nacka Strand
Stockholm
Fjäderholmarna

Jag hoppas du gillar min Stockholms guide och har nytta av den när du besöker Stockholm! 🙂

Här kan du läsa mer av mina Stockholms tips:

Happy Travels!
// Charlotte

2 Comments

  1. Wow vilken härlig och bra guide! Vad grym du är! Håller på med en om Kungsholmen som jag publicerar inom kort. Inte klar ännu. Kram

    • Charlotte Lundquist Reply

      Tack snälla fina Lina! <3 Kul med Kungsholmen, säg till när den är publicerad, inte mitt område riktigt så kul om någon kan guida mig runt där! 😉 Kram

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.