Det Glamorösa Livet som Flygvärdinna, eller?

Att få bli pilot eller flygvärdinna är mångas dröm, det var även min och är fortfarande. Det här är mitt mest privata inlägg på bloggen någonsin som jag hoppas kunna inspirera andra till att följa sina drömmar.

Att vara flygvärdinna

Min absolut största dröm är fortfarande att ta pilotcertifikat. Däremot har en av mina drömmar slagit in, nämligen att få arbeta som flygvärdinna. Jag gjorde det för två olika flygbolag i totalt sett fem år och jag saknar det varje dag om jag ska vara ärlig!

Dagen jag blev antagen som flygvärdinna

Det var 27 maj 2014 som mitt liv förändrades, totalt. Jag satte mig på Qatar Airways Airbus 330 (som flög till Stockholm på den tiden) och flyttade till ett nytt land jag aldrig hört talas om innan. Jag var 24 år och hade flyttat hemifrån när jag var 20 år och bott i Shanghai och rest jordens runt. Att flytta till en ny stad, ett arabiskt land, hur svårt kan det vara? tänkte jag. Men mitt liv vändes upp och ner bokstavligt talat.

Det var den sista mars samma år som jag gick till Sheraton Hotell i Stockholm nervös som aldrig förr med mitt CV i handen och på skakiga ben. Den dagen genomförde jag 3 olika tester och gick vidare till dagen efter för att göra ytterligare några tester. 4 veckor senare fick jag det är där mailet jag väntat på med spänning varje dag:

Grattis, du är antagen som flygvärdinna till Qatar Airways! 

Hur häftigt är inte detta, jag ska arbeta som flygvärdinna och få flyga över hela världen, platser jag bara kunnat fantisera om och som jag aldrig trott jag ska få besöka. Glädjen inom mig var enorm!

Doha, Qatar

Jag flyttade ner och bodde i Doha, Qatar i totalt 3 år. Det var 3 långa år som innehöll skratt, tårar, besvikelse, glädje, spänning och utmaningar. Jag har träffat många olika typer av människor, en del mer intressanta än andra. Jag har fått höra och även dela med mig av spännande, fantastiska, skrämmande och otäcka historier både under min tid jag bodde där men också när jag kom hem. 

Det glamorösa livet som flygvärdinna, eller?

Media har alltid målat upp bilden av att det är så otroligt lyxigt och glamoröst att vara Flygvärdinna. Ja, till viss del är det så men tyvärr ser verkligen inte riktigt ut så som så många tror. Det är tidiga morgnar, oregelbundna arbetstider, sena nätter, du får en jetlag som heter duga och inte minst av allt så blev jag tränad till att agera både brandman, sjuksköterska, polis och psykolog. Dessutom blev jag en fena i personlighets hantering! Det handlar inte bara om att servera kaffe och te som MÅNGA tror!

Hårt jobb!

Jag gick en 2 månaders träning för Qatar Airways, 8 hela veckor var utbildningen, för att kunna bli certifierad flygvärdinna! Den kursen var inte att leka med. Många tester har gjorts under dessa 8 veckor, allt har dessutom varit på engelska. Jag har genomgått medicinska undersökningar, psykiska undersökningar och personlighetstester. Det ligger med andra ord så mycket mer bakom att arbeta som flygvärdinna än att bara, som sagt, servera kaffe och te i luften. Det har varit hård press, nya utmaningar och ett tempo jag aldrig varit med om tidigare.

Hur svårt kan det vara att bli flygvärdinna egentligen? Så tänkte jag många, många gånger.

Nackdelen att vara flygvärdinna

Det många inte tänker på är hur mycket skit en flygvärdinna få ta. Det är hennes fel att planet är försenat, henens fel att alla andra passagerare valde just den där kycklingen och att det inte finns just det alternativet kvar när hon kommer till dig, hennes fel att barnfamiljer byter blöja på sina barn i sätet och sen måste ta hand om blöjan, hennes fel att planet skumpar, hennes fel att planet inte landar i tid, hennes fel att en barnfamilj har blivit utspridda på olika säten i flygplanet, hennes fel att ditt baggage väger så mycket att du själv inte ens orkar lyfta upp det till hatthyllan, ja listan kan göras oändlig 😉 Livet som flygvärdinna är med andra ord inte så glamoröst som de flesta tror.

Det är ett jobb som är stressigt, där du måste kunna vara lyhörd, ha många bollar i luften samtidigt och ha stenkoll på säkerheten ombord. Trots att planet ser ut som ett bombnedslag med skräp, matrester, smulor, fastklistrade tuggummin och tidningar som blivit sönderrivna till konfetti precis överallt så älskade jag mitt jobb! Jag fick se platser jag aldrig annars hade besökt och är otroligt tacksam för det.

Händelser ombord

När jag jobbade som flygvärdinna har jag sett passagerare dö ombord, passagerare som svimmat rätt i min famn, turbulens så allvarlig att flera passagerare och kollegor skadade sig, nära döden upplevelse, hot och kvinnohat. Jag har tagit emot mycket skit blivit kallad saker som jag aldrig trodde man kunde säga till personer som bara försöker göra sitt jobb. Jag har fått stå ut med mycket men samtidigt lärt mig att vara stark och ignorera skiten.

Jag har lärt mig hantera jobbiga situationer och fått ett tålamod som heter duga. Trots det har jag älskat mitt jobb! Men att vara flygvärdinna är inte så glamoröst som många tror.

De bästa upplevelserna

Men jag har älskat att vara flygvärdinna, det har varit det absolut roligaste i hela mitt liv och trots att det inte är så glamoröst så saknar jag det varje dag. Jag kände ett värde i det jag gjorde Jag fick finnas till hands för dom som behövde mig, som vill ha en kram eller behövde någon som lyssnade. Jag har fått höra många intressanta historier tack vare att jag har funnits där för andra som är rädda, sjuka eller behöver hjälp. Jag har haft kollegor som brinner för samma intresse som mig, tycker det är lika roligt att beskåda flygplan som jag gör och få prata flyg i all evighet.

Att få lära känna nya människor, från olika delar av världen, med olika bakgrunder och kulturer har varit stor lärdom för mig. Jag har funnit vänner för livet som jag aldrig annars skulle träffa. Mina kollegor på SAS när jag jobbade där är det bästa kollegorna jag någonsin kunnat lära känna. Vi har haft många roliga stunder ihop, minnen jag aldrig kommer glömma och vänner från SAS som jag umgås med än idag. Att arbeta som flygvärdinna är inte bara ett jobb, det är en livsstil! Har du chansen och möjligheten att göra det du älskar och brinner för, gör det!

Happy Travels!
// Det inte så glamorösa livet som flygvärdinna 😉

11 Comments

 1. Äntligen hittat hit! Hörde talas om denna blogg för någon månad sen men glömde adressen och sen har jag aldrig letat reda på den. Tada!! Kul och intressant inlägg! Vad gör du nu istället då, det har jag missat?

  • readyfortakeoff Reply

   Vad roligt att du hittat hit nu 🙂 Välkommen! Jag jobbar på ett e- handelsföretag nu mitt i centrala Stockholm med sälj och marknad. Kände att det var min tur att ”settle down” så jag tvistade om mitt liv och reser så mycket jag kan privat istället 🙂

 2. Jag tänker helt så som du beskriver det, och tänker varje gång jag flyger att ”jäklar vad grymma de är, jag hade aldrig pallat det jobbet”(har extremt lite tålamod)
  Åker med Qatar och har 21 timmar i Doha om 2 veckor så jag får pick your brain lite om staden ?
  Och så ska jag även börja ge små gåvor till flygvärdinnorna när jag åker långflyg för att visa hur mycket jag uppskattar deras jobb! ?

  • readyfortakeoff Reply

   Haha vad rolig du är! Ja tålamod är jag något jag lärde mig få med det jobbet kan jag tala om 😉
   Vad roligt att du ska till Doha, vart ska du därefter? Jag har skrivit väldigt mycket om Doha på bloggen under fliken ”destinationer”. Där finns även mina Topp 10 saker att se och göra i Doha, hoppas du kan hitta någon inspiration därifrån! 😀 Du kommer vara den mest uppskattade passageraren EVER om du gör det, så fint av dig!! 🙂

   • Ska till Bali efter det, och dessutom kommer vi vara i luften på internationella kvinnodagen så då ska jag definitivt ge nåt till mina fellow resetokiga kvinnor 😀

 3. Kul att läsa,du är grym! Jag hade en dröm om att bli flygvärdinna när jag var yngre. Det blev tyvärr aldrig så. Hamnade på ett fartyg istället. Inte alls lika spännande men jag känner igen mig i mycket av det du skriver som man kanske inte tänker på. Att man är en del av en säkerhetsorganisation, går många kurser i både det ena och det andra, har ett stort ansvar och får ta hand om både klagande och ibland rädda gäster. Samtligt ett väldigt kul jobb där man träffat så mycket härliga människor.

  • readyfortakeoff Reply

   Ja men eller hur Maria! 🙂 Det är så mycket bakomliggande som många inte ens tror eller tänker på. Tyckte det var viktigt att lyfta 🙂

 4. Ett utav dina bästa inlägg. Jag drömde om att bli pilot rätt länge men insåg att det var för mycket stillasittande för min smak. Gillar dock fortfarande att flyga i cockpit. Lätt bästa platsen!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.