Jag har tidigare skrivit ett inlägg där jag svarar på alla era frågor om hur det generellt är att vara flygvärdinna, hur man blir flygvärdinna samt massor med tips från min tid som flygvärdinna som du kan läsa mer om i det här inlägget. Eftersom ni även hade en del frågor specifikt om hur det är att vara flygvärdinna för flygbolaget Qatar Airways, har jag skrivit detta inlägg med svar på alla era frågor om livet som flygvärdinna för just flygbolaget Qatar Airways.  Flight attendant Qatar Airways

Frågor och Svar om Mitt Liv som Flygvärdinna för Qatar Airways

Är du nyfiken på hur livet generellt sätt är att vara flygvärdinna, hur det fungerar i praktiken samt hur man blir flygvärdinna kan du läsa mina svar på alla era frågor som jag har samlat i det här inlägget

Förutom en del generella frågor, dök det även upp en och annan fråga om hur det är att vara flygvärdinna på flygbolaget Qatar Airways. Qatar Airways är ett flygbolag som står mig varmt om hjärtat och som jag helst av allt flyger med om jag ska flyga långt någonstans runt om i världen.

Jag började min karriär som flygvärdinna för flygbolaget Qatar Airways i början på år 2011 efter att ha blivit uttagen tillsammans med två andra tjejer utav 100 personer! Jag provade på livet som flygvärdinna vid 24 års ålder och har inte ångrat det en enda sekund, trots en del motgångar och en omställning att bo i mellanöstern, så är jag otroligt stolt över mig själv att jag gjorde detta äventyr! Flight attendant Qatar Airways

Här kommer mina svar på de mest förekommande frågor ni ställt till mig gällande livet som flygvärdinna för Qatar Airways:

Varför blev du flygvärdinna för just Qatar Airways?

Det var faktiskt en slump att det blev just Qatar Airways. Det var dom som kom till Stockholm (på den tiden 2011) för att rekrytera flygvärdinnor. Det hade lika gärna kunnat vara Emirates eller Etihad Airways som kom, jag hade inte koll på vilket flygbolag som var vilket, just då. Så det var slumpen att det blev just Qatar Airways.

Hur var det att jobba som flygvärdinna för Qatar Airways?

Lärorikt! Det var väldigt mycket som var nytt för mig. Till och börja med var hela utbildningen på engelska, alla kursböcker, klasser, utbildningar, prov, ja ALLT var på engelska och lära sig flygspråket på engelska var något nytt för mig men jag lärde mig engelska väldigt bra! Sen var själva jobbet rätt tufft då Qatar Airways är ett 5 stjärnigt flygbolag, så det krävdes att leva upp till det också, vilket innebar en hel del press på mig som flygvärdinna. Dock ska tilläggas att det var ett fantastiskt jobb och roligt att få se världen och dessutom få betalt för det! 🙂

Hur var det att bo i mellanöstern som blond kvinna?

Det var hur bra som helst! Jag blev väl omhändertagen, på fritiden spenderade jag mina lediga dagar med vänner och som blond kvinna blev jag uppskattad väldigt mycket av män. För mig fungerade det väldigt bra att bo i Doha, Qatar, trots att det fanns dagar jag blev frustrerad på hur långt efter de ligger med exempelvis kösystem och nummerlappar. Det fungerade inte som hemma i Sverige om jag säger så, ordet ”kö” visste de knappt vad det var.

Stämmer det att Qatar Airways har strikta regler för flygvärdinnor, vilka var det isåfall?

Ja det stämmer. Det var en hel del regler på min tid (2011-2013) som jag vet att dom nu har ”lättat” lite på men inte mycket. Jag var kontrollerad när jag kom och gick från min lägenhet, dels med videoövervakning men också att jag behövde svepa mitt ID kort i en maskin som registrerade mina tider. Jag fick aldrig sova över natt hos någon annan, jag hade curfue, som innebar att jag var tvungen att vara hemma senast 02.30 varje dag, oavsett om jag var ledig eller ej. Jag fick inte ens bo hos mina föräldrar när de kom på besök.

Tjejer bodde för sig och killar för sig i separata byggnader. Du alkoholtestades innan varje flygning för att se att du inte hade alkohol i kroppen, så en regel var att du inte fick dricka alkohol 12 timmar innan en flygning. Dessutom var du tvungen att vara hemma 12 timmar innan en flygning för att vila upp dig. Du fick inte ens lämna din lägenhet under den tiden.

Var du tvungen att bära sjal när du bodde i Qatar?

Nej, det behövde jag inte. Jag kunde gå klädd mer eller mindre hur jag ville men en bra idé var att täcka axlar och knän men det fanns inget tvång får mig att göra det. Flight attendant Qatar Airways

Var det inte jobbigt med kulturen och ett annat språk i Qatar?

I början var det absolut jobbigt men på något konstigt sätt vande jag mig väldigt snabbt så jag tyckte inte det var så jobbigt i slutändan faktiskt. Jag var mer frustrerad över att inte kunna förstå det arabiska språket, det hade underlättat enormt mycket!

Hur såg ditt liv ut i Doha när du inte flög?

Oftast var jag med vänner eller åkte till någon strand eller hotell som hade strand för att ta det lugnt och sola och bada. Jag festade en hel del och åkte även ut till öknen för att umgås med vänner, åka fyrhjuling, rida kamel eller bara vara i ett så kallat beduintält där man samlas . Ibland åt jag middagar på souquen som är en populärt marknad att befinna sig på.

Hur mycket flög du varje månad?

Det var väldigt olika från månad till månad, beroende på vilken typ att flygning och destination jag fick på schemat. Flög jag långa flygningar till USA, Sydamerika och Australien, flög jag kanske 1 eller 2 gånger i veckan medan andra månader kunde jag göra 3 flygningar i veckan om det var små korta flygningar till Dubai fram och tillbaka. Som sagt, det kunde skilja sig mycket från månad till månad. Sen ingår även träning som man måste göra några dagar en gång per år, vilket gör att du kanske inte flyger då på en vecka för att du ska få tid på dig att plugga samt vila upp dig inför träningen och inför nästa flygning därefter.

Hur mycket var du ledig i månaden när du flög för Qatar Airways?

Jag var ledig en hel del, ibland kunde jag få 4 dagar ledigt irad, göra en flygning då jag var borta 2 dagar och sen kunde jag vara ledig 4 dagar till efter det. Oftast har du minst 2 -3 lediga dagar efter en långflygning för att hinna ta igen kroppens sömnen och jetlag innan nästa flygning.

Pratar du arabiska?

Nej, det gör jag inte men nu så här i efterhand önskar jag att jag kunde prata arabiska. Sealine in Doha

Hur länge fick du stanna kvar på varje plats du flög till?

Oj, det kunde variera men minst 24 timmar på varje destination. Vissa till och med 4 dagar men det var sällan. Normalt var mellan 36 timmar – 3 dygn.

Vilket var ditt bästa resmål med Qatar Airways?

Massor! På min tid när jag flög för Qatar Airways 2011-2013 var Maldiverna riktigt schysst att komma till, likaså Australien och Seychellerna. Sen fick jag även resa till mitt älskade Shanghai, där jag bodde 2009 så jag passade även på att hälsa på vänner när jag hade flygningar dit. Perfekt!

Vad är det värsta du varit med om under en flygning?

Många blir förvånade över att jag inte svarar turbulens på denna fråga men det värsta jag varit med om under en flygning med Qatar Airways var en flygning från Doha till Tokyo på 12 timmar där en passagerare fick en hjärtattack och avled tyvärr. Vi utförde hjärt- och lungräddning men det gick tyvärr inte att rädda passagerarens liv och vi fick då nödlanda i Kina och sen fortsätta resan till Tokyo – den flygningen var inte rolig men jag blev också en erfarenhet rikare.

Hur kunde en dag se ut på Qatar Airways?

Du gör iordning dig och sätter på dig uniformen, blir upphämtad av en minibuss ca 1 timme innan det är dags för checkin, som kör dig till flygplatsen och hämtar upp andra flygvärdinnor och flygvärdar i samma veva. Du kommer in till ”kontoret” där du registrerar dig i en dator att du är på plats och sen letar du upp ditt briefing rum där hela besättningen samlas för att gå igenom dagens flygning.

Du har briefing i ca 40 minuter där alla presenterar sig, blir tilldelad en position i flygplanet och som blir din arbetsposition den flygningen. Därefter åkte vi gemensamt ut till flygplanet i en annan minibuss där hela besättningen för just den flygningen samlades. Alla kliver ombord på fluget och intar den position man blev tilldelad (det gäller att veta vad som ingår i just den positionen du blir tilldelad, men det lär man sig snabbt). Du gör iordning din station och förbereder för alla passagerare, sen är det bara att invänta passagerarna och börja utföra dina moment under flygningens gång! 🙂 När du kommer hem från en flygning checkar du ut i samma dator på ”kontoret” och sen inväntar du en minibuss som kör dig hem till din lägenhet du blivit tilldelad av Qatar Airways.

Hur bodde du? I hus eller lägenhet?

Jag fick boende av Qatar Airways som var en 2 rumslägenhet som jag delade tillsammans med en annan tjej som jag inte kände. Flygbolaget sätter ihop dig med någon du inte har en aning om. Jag hade tur som fick bo ihop med en italiensk tjej som var i min ålder och som dessutom pratade arabiska och vi hade väldigt roligt ihop! 🙂 Och nej, jag betalade inte hyra när jag bodde där.

Vad var det bästa med att vara flygvärdinna för Qatar Airways?

Flygrutterna, att Qatar Airways flög precis över hela världen, redan på min tid 😉 Jag fick verkligen upptäcka världen och fick betalt för det!

Hur många är ni som arbetar ombord på en flygning med Qatar Airways?

Det var rätt många på en flygning. I och med att Qatar Airways är ett 5 stjärnigt flygbolag så har de också hellre några besättningsmedlemmar för mycket, för att verkligen kunna ge riktigt bra service. Förutom 2 piloter (ibland 4 om vi flög till Australien) kunde vi vara uppemot 19 stycken i besättningen. Typ en hel skolklass 🙂

Hur gör man för att bli flygvärdinna för Qatar Airways?

Jag hittade en annons i tidningen Metro att Qatar Airways sökte flygvärdinnor men lättast är att gå in på deras hemsida www.qatarairways.com och gå till deras karriärsida, direktlänk dit hittar du om du klickar här. Där står datum och plats när de åker runt och intervjuar för att hitta ny personal. Lycka till! 🙂 Flight attendant Qatar Airways Har du fler frågor kring livet som flygvärdinna för Qatar Airways, kommentera gärna! Vill du läsa mer inlägg jag skrivit om hur det är att vara flygvärdinna kan du klicka på denna länk för att komma direkt till kategorin ”Flygvärdinna”.

Du kan också följa mina äventyr på Instagram här, Facebook här, Bloglovin här eller prenumerera på min Youtube kanal här! 

Happy Travels!
// Charlotte

1 Comment

  1. how can i do when i dont knw english i mean when i dont speak it verry verry well

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.