Mina Tips Till Dig Som Är Flygrädd

Ganska ofta får jag frågan vilka tips det finns på hur man botar flygrädsla. Det förvånar inte mig ett dugg då jag har träffat många som är rädda för att flyga och desto fler som är det men aldrig vågar säga det. Det behövs inte, det syns så väl ändå på en persons uppförande, kroppsspråk och beteende. Så om du är det är du inte ensam 🙂

Tips från en flygvärdinna mot flygrädsla

När jag utbildades till flygvärdinna både hos Qatar Airways men också på SAS fick jag lära mig att över 50% av alla passagerare är flygrädda. Till och med kändisar och alla typer människor är flygrädda. En gång flög jag en känd jurymedlem i ett populärt musikprogram som går på TV i Sverige och som jag trodde var en riktigt tuffing men det visade sig att han var väldigt flygrädd och supernervös hela flygresan. Du är med andra ord INTE ensam!

Flygrädsla är ett viktigt ämne och jag hoppas med detta inlägg kunna lugna dig som är flygrädd efter att ha läst mitt inlägg 🙂

 Till att börja med:

1. Piloter vet vad de gör

Alla piloter har gått igenom en hård och tuff utbildning för att bli pilot. Det är bara dom allra bästa som blir piloter. För att bli pilot genomgår du en rad tester, prov, läkarundersökningar samt fysiska och psykologiska tester. Dom flesta flygbolag kräver även att deras piloter genomgår 2 tester per år för att säkerställa att piloten fortfarande vet vad han/hon gör vid exempelvis  brand i motorn eller träffar en fågel och skadar vingen.

2. Flygplan är det mest säkraste transportmedlet i världen

Nästan varje dag läser man om dödliga bil, buss och tågolyckor. Genom att titta på statistiken så hör man väldigt sällan om flygkrascher jämfört med andra transportkrascher. Möjligheten att en pilot dör påväg till flygplatsen av att exempelvis bli påkörd av en annan bil är mycket större risk än att dö i en flygkrasch. Så tänk dig i vardagslivet, när du passerar ett övergångsställe, eller sätter dig i en bil, så är chansen att något händer dig större än att sitta ombord på ett flygplan. 

3. Ett Flygplan faller inte

Även om ett flygplan får motorhaveri (vilket knappast händer eftersom de flesta passagerarflygen har minst 2 motorer) kan flygplanet flyga utan motor. Jag menar, seglarflyg kan flyga utan motorer 😉 Ett mycket bra exempel på detta är Hudson River exemplet när piloten säkert landade flygplanet genom glidning. Piloter kan med andra ord flyga ett flygplan utan motorer om det behövs.

4. Turbulenser är inte dåliga

Det är många som blir rädda när det blir turbulens uppe i luften, dvs när planet skakar. Jag får även den frågan många gånger om jag själv blir rädd vid just turbulens. Nej jag har aldrig blivit rädd för turbulens, för jag vet att det inte är farligt, det är bara luftgropar i atomsfären. Alla flygplan är byggda så pass starkt att de klarar av ännu värre saker 🙂

Här kommer även en del Tips på hur du kan hantera din flygrädsla:

5. Se till att äta innan du kliver ombord

Gå aldrig ombord ett flygplan med tom mage. Se till att ha fått i dig en smörgås eller ordentligt med mat innan din resa börjar annars kan du lätt bli yr och snurrig och till och med börja må illa. Att flyga på tom mage är INTE att rekommendera!

6. Drick mycket vatten

Se till att dricka mycket vatten innan du kliver ombord men också under tiden du flyger. För blodcirkulationen är det extremt viktigt att du dricker mycket vatten. Ett Tips är att köpa en flaska vatten efter säkerhetskontrollen så har du den med dig hela tiden!

7. Drick inte alkohol

Många som är flygrädda tror att de kan bota sin rädsla genom att dricka alkohol ombord. Det är inte lösningen. Även om du känner att du blir lugnare så löser det inte problemet. Visst du kan ta en drink eller ett glas vin, men drick absolut inte mer bara för att du är flygrädd!

8. Underhåll dig själv

Det kan hjälpa att hitta på saker under flygningen, dvs underhåll dig själv med saker att göra. Ta med en bok, lyssna på musik eller titta på en serie du laddat ner innan flygresan.

 9. Välj ett bra säte

Många flygbolag erbjuder idag att kunna checka in 24 timmar innan din resa. Se till att välja ett säte vid gången, det hjälper då oftast de som har flygrädsla annars kan känna sig inträngda vid fönstret. Med andra ord, välj ett bra säte du känner dig bekväm med innan du åker till flygplatsen. Tips! Sitt vid gång eller nödutgång! 

10. Prata med Flygvärdinnan

När du kliver ombord flygplanet, prata direkt med flygvärdinnan som hälsar dig välkommen och berätta att du är flygrädd. Tro mig, jag har varit med om detta massor med gånger och det känns bra både för flygvärdinnan men även för dig som vet att den som jobbar ombord vet hur du känner och kan ta hand om dig extra mycket. Det ger den som arbetar ombord också större förståelse för just dig ifall du är stressad eller orolig.

11. Fråga om du kan få se cockpit

Många flygbolag har idag strikta restriktioner om att besöka piloterna inne i cockpit. På vissa flygbolag är det strängt förbjudet medan andra kanske kan erbjuda sig att visa dig hur det ser ut redan när du kliver ombord, innan ni är i luften. Känslan av att veta hur det ser ut där inne brukar lugna den som är flygrädd och personen ifråga känner att den har mer kontroll än innan. Kunskap och klarhet förebygger känslan av att inte ha kontroll på läget.

12. Klä dig bekvämt

Se till att du flyger i bekväma kläder, något du känner att du kan slappa av i. Om du måste ha kostym eller dräkt men känner dig obekväm i det, ta med ett par mjukare byxor eller en tröja som du kan byta om i direkt när du kliver ombord. Jag lovar, känner du dig bekväm i kläderna kommer det hjälpa din flygrädsla, hur konstigt det än låter!

13. Åk ut till en flygplats

Åk till en flygplats innan du ska resa och vänj dig vid miljön. Titta när flygplanen startar och landar och se till att bli bekväm med det.

14. Kom i god tid

Många stressar den dagen de ska ut och resa. Tycker du dessutom att det är obehagligt att flyga ska du definitivt vara i god tid på flygplatsen så du känner att du har läget under kontroll samt känner lugn i kroppen.

15. Flyg så mycket du kan

Ju mer erfarenhet du har desto bättre blir det. Se till att flyga mycket och övervinn din rädsla genom att gång på gång göra det du tycker är obehagligt. Jag lovar, ångesten kommer minska och till sist försvinna! 🙂 Vet du inte vilket flygbolag du ska resa med eller känner du dig osäker på vilket flygbolag som är bra? Läs då mitt inlägg om Topp 10 Världens Bästa Flygbolag Är du flygrädd? Jag hoppas detta inlägg kan hjälpa dig!

Happy Travels!
// Charlotte

4 Comments

 1. Innan min första flygresa, var jag jätterädd.
  Men nån vecka innan resan, pratade jag med en person som också var flygrädd, men som nu klarar av att flyga land och rike runt. Personen sa att turbulens kan man likna vid gropar på en väg. Och när man åker bil, blir man ju inte rädd för groparna, utan de bara finns där. Det hjälpte mig enormt! Och jag tog mig både till resmålet och hem. Och jag ser redan fram emot att hantera min flygrädsla ännu mer, men vart färden bär, får tiden utvisa!

  • Charlotte Lundquist Reply

   Wow, vilken härlig berättelse! Jag hoppas verkligen din flygrädsla försvinner varteftersom för det är precis som du säger, gropar i luften – samma som gropar i vägen, inget farligt. Du får gärna berätta för mig hur det går för dig med din flygrädsla 🙂 Lycka till! Kram

 2. december 2008 flög jag till Budapest från Göyeborg utan problem. Budapest Göteborg i januari 2009 var det värsta jag varit med om. Det var året stormen tog alla träden i södra Sverige. Piloten försökte landa planet i Göteborg 4-5 ggr i orkanvindar =
  självnordauppdrag enligt mig och alla skrek i planet inkl flygvärdinnorna. folk kräktes, gasmaskerna kom ner likt filmen airforce one samt pessenger 57 med Wesley Snipes. Sedan dess avskyr jag att flyga. Är livrädd för minsta turbulens. 2017 bar första gången jag flög igen då chefen bokade mig på kurs mellan Göteborg och Stockholm. Var livrädd men det gick. Den vägen har jag också flugit många gånger när jag var ung.Det finns en plats i mitten av den vägen där det alltid är turbulens varför flyger man inte runt den? Nu skall jag snart ut och flyga igen i mars för första gången sedan 2017 och denn gång till Budapest och jag är redan nu rädd och har ångest. Är liverädf för storm och turbulens. Har du bra tips?

 3. Hej
  Flög för 3 år sen, nu ska jag flyga och är livrädd, är 2 dagar kvar o jag har hjärtklappning, kan inte äta, mår fruktansvärt dåligt

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.