Tips på Hur Man Bör Uppföra Sig som Turist i ett Muslimskt land

Jag har som många av er redan vet bott i mellanöstern i tre år och har tack vare den tiden lärt mig en hel del om hur jag som kvinna och turist bör uppföra mig, klä mig och bete mig för att visa respekt i ett muslimskt land.

I det här inlägget vill jag dela med mig av mina tips till dig som ska resa till ett muslimsk land och är osäker på eller inte vet vad man får göra och inte. Som turist bör du nämligen tänka på hur du klär dig och hur du uppträder mot invånarna. Det förväntas av dig att du respekterar landets seder och regler, vilket ibland kan kännas klurigt men det ska jag hjälpa dig att reda ut 🙂

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Mina Tips på Hur Man Bör Uppföra Sig som Turist i ett Muslimskt land

Här är mina tips för klädsel och beteende i ett muslimskt land:

Klädsel

Klä dig så att du täcker axlar och knän, något som gäller både kvinnor och män. Du kan gå i klänning eller kjol men se till att den är tillräckligt lång. Mitt tips är att alltid ha med dig en sjal som du kan täcka axlarna eller överkroppen med. Jag har gått ut i shorts men inte på offentliga platser utan mer om jag har åkt ut till öknen, det är okej klädsel.

Med det sagt bör du inte gå runt i badkläder när du går runt i butiker eller turistar i staden. Även om du legat på stranden en hel dag bör du byta om till normala kläder om du ska gå in i en shopping galleria exempelvis. Detta gäller både kvinnor och män.

Var beredd på att invånarna kan komma fram till dig och påpeka hur din klädsel ser ut, det har hänt mig och om inte annat så märker du av det genom en hel del blickar. Därav kan det vara bra att ha med dig en sjal som kvinna. Skulle någon säga något om din klädsel rekommenderar jag dig att bara be om ursäkt och gå därifrån, gör ingen stor scen utav det hela.

Sola aldrig topless oavsett om du befinner dig på en offentlig strand eller på ett lyxigt hotellområde i mellanöstern. Man gör inte så i ett muslimsk land. Jag skulle även rekommendera att undvika stringmodell på bikinitrosorna då det visar mer än vad som är tillåtet. Det är OK att bära en bikini/baddräkt på stranden, men du måste täcka dig på alla andra ställen. Du kan faktiskt få utvisning eller fängelse så våga inte ens tänka tanken att nakenbada.

Som turist behöver du inte täcka håret i ett muslimskt land. Jag gjorde aldrig det under mina tre år i mellanöstern, det finns inget krav på det.

Doha Qatar

Abu dhabi

Kärlek

Kanske har ni åkt på smekmånad eller på semester och är kärare än någonsin. Det får ni gärna vara men visa inte er kärlek öppet på gatorna eller i shopping gallerior genom att kyssas eller hångla offentligt bland andra människor. Undvik alltför tydliga fysiska handlingar mellan er. Ni får hålla hand men jag skulle rekommendera att välja era tillfällen ni gör det, kanske inte på en offentlig plats.

I ett muslimskt land är homosexualitet förbjudet.

Abu Dhabi

Alkohol

Alkohol serveras oftast bara på hotell och inte på restauranger utanför hotellen. Många takbarer ligger anslutna till hotell i ett muslimsk land och visst är det trevligt med en drink eller två men för din egen säkerhets skull rekommenderar jag dig att inte vara berusad på allmän plats. Det kan nämligen ge dig fängelse.

Doha, Qatar

Abu dhabi

Muslimska män

Var beredd på att som kvinna inte ta i hand med en muslimsk man då vissa muslimska män inte hälsar på motsatt kön. Alla har inte samma syn men var beredd på att det kan vara så. Bli inte stött av det, respektera det bara. Likaså kan du förvänta dig att en muslimsk manlig servitör kommer fråga din pojkvän, man, sambo vad du vill äta. Servitören kommer alltså inte fråga dig direkt, det har hänt mig många, många gånger! I deras ögon är det mannen som bestämmer över kvinnan.

Muslimska kvinnor

Många muslimska kvinnor vill för det mesta inte bli fotograferade. Respektera det eller fråga om lov först innan du tar en bild.

Dubai

Allmänna tips

  • Respektera offentliga byggnader och deras flaggor.
  • Rök inte inomhus. 
  • Spotta in på gator. 
  • Släng inte fimpar på marken. 
  • Undvik svordomar och oförskämda gester.
  • Droger är helt förbjudet.
  • När Ramadan inträffar är det förbjudet att dricka, äta och röka på offentliga platser. Nej inte ens vatten får du dricka på offentlig plats. Mitt tips är att gå in på närmsta toalett om du är törstig.

Doha cornice

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.