Om du ska flyga med din hund i kabinen, vilket jag kommer göra, är det bra att ha investerat i en godkänd väska som passar din hund. Som regel ska hundens kabinväska rymmas under sätet framför och ändå vara så stor att den tillåter djuret att stå upp samt vända sig. I det här inlägget har jag skrivit utförligt vilka maxmått varje flygbolag accepterar i både kabin och lastutrymme.

Transportväskor och Transportburar till Hundar som ska Flyga

De flesta flygbolag kräver att du måste ha en IATA-godkänd bur vid transport av sällskapsdjur. Dessa hyrs i enstaka fall ut av flygbolaget mot en avgift.

Stella the pug

Flyga med hunden i kabinen

Alla flygbolag kräver att väskan ska vara stängbar, rymningssäker och vattentät samt ha en god ventilation så att djuret kan andas. Med andra ord ska tyget vara kraftigt, botten måste stå emot väta och dragkedjan ska inte kunna öppnas inifrån. Då djurväskan oftast räknas som ditt handbagage, kan det vara en god idé att välja en väska med extra fickor så du också får plats med din plånbok, pass etc.

Den enda väska som alla flygbolag godkänner är ”Sherpa Bag” som finns i olika storlekar och anses vara en av de bästa transportväskorna för flygning. Det är en mycket tålig väska som är halvhård och finns att köpa på de flesta Zoo butiker.

Stella

Tips på Hundväskor att ha ombord i kabinen:

SHERPA

Sherpa Bag Original Deluxe är en lyxig, praktisk & hållbar transportväska av högsta kvalité! Väskan är perfekt för resan i bilen såväl som på flyget med flygbolag som till exempel norwegian och SAS. Sherpas populära transportväska för katt & hund är godkänd & rekommenderas av stora flygbolag som den bästa väskan för transport av djur i som handbagage i kabin. Denna hållbara hundväska/kattväska fungerar utmärkt som kabinväska/flygväska i storlekarna Small & Medium. Den har en enkel konstruktion & är ihopvikbar. Sherpa Bag Original Deluxe finns i storlekarna Small, Medium & Large.
sherpa

NOMAD

Nomads populära bästsäljande transportbur/flygbur för hundar & katter kan användas på flygplan, i bil, på båt & i hemmet. Nomads högkvalitativa transportbur är godkänd för flygtransport i lastutrymme & kan användas som kattbur, hundbur & transport av andra djur. Nomad djurtransportbur för katt och hund är IATA godkänd & är gjord av slitstark hårdplast för att förebygga slitage. Till Nomads transportbur ’Aviation carrier’ kan man även köpa till hjul som är på- och avtagbara. En flygbur från Nomad som är godkänd för flyg är ett tryggt & bra val för både dig & ditt djur!
nomad

Trixie Wings Airline Carrier – Transportväska

Transportväska för både hund och katt, perfekt som handbagage på ett plan. Transportväskan accepteras av de flesta flygbolag. Transportväskans formbibehållande polyester med EVA och har en vattentät bas (vadderad). Väskan kan öppnas i sidan, på toppen och på fronten och har extra sidofickor. Katt- eller transportväskan har 2st avtagbara handtag och justerbara axelremar och inuti finns ett kort koppel som hindrar din hund eller katt att hoppa ut ur väskan. Extra remmar för att fästa till en vagn. Trixie

Nobby Nylon Carrier Bag Dog & Cat – Flygväska Katt & Hund

En hopvikbar tygbur för alla tillfällen. Hundväskor tillverkade av tålig, slitstark nylon är lätta att torka av och rengöra. Reseburen har öppningsmöjligheter framtill och upptill vilket underlättar hanteringen av ditt djur. Med sidoficka, handtag och en axelrem som både är ställbar och avtagbar. Reseburar med fönster i mesh ger bra luftcirkulation för ökad trivsel. Godkänd hos vissa flygbolag. Passar som transportväska till katt under uppsikt.

nobby

Följ gärna Stella på Instagram under namnet mopsen_stella här eller Charlotte på Readyfortakeoff.se här 🙂

Happy Travels!
// Charlotte och Stella

9 Comments

 1. Pingback: Förberedelser Inför Att Flyga Med Hund - Readyfortakeoff

 2. Hej, flyger du med en sherpa i storlek small eller medium när du har med hund i kabinen? tacksam för svar ☺

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Agnes!

   Jag har storlek medium i sherpa väska till Stella. Provade en small men den var för liten. Medium går utmärkt att ha i kabinen! 🙂

 3. Hej,

  Jag har en liten Bichon Havanaise som fortfarande är en liten valp (9 veckor idag). Vi ska flyga till Thailand i slutet av januari 2020 och jag har beställt en sherpa bag medium. Problemet är att den väger 1,9 kg enligt den tekniska beskrivningen. Vår hund kommer att väga runt 6,5 kg när han är fullvuxen (tror vi).
  Finns det lättare IATA-godkända transportväskor på runt 1 kg? Hur noga är de med att väga in hunden när man checkar in? Vad händer om hunden + väskan väger t ex 8,5 kg??? Får man inte gå på planet då?

  Tacksam för råd och tips 🙂

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Ingvor!
   Vad mysigt med en liten valp hemma 🙂 Jag har sherpa väska till Stella i storlek medium och den väger (vad jag vet) 1 kilo och inte mer. Stella väger idag 6,5 kilo och med väskan blir det under 8 kilo för att få flyga med SAS. Nu vet inte jag vilket flygbolag ni flyger med till Thailand men jag skulle höra av mig till dem och dubbelkolla vad som gäller för just det flygbolaget 🙂
   På Arlanda vägde de inte Stella men på flygplatsen i Rom gjorde dem det så man vet aldrig. För att slippa oro rekommenderar jag att vara säker på att hunden ink. väska inte överstiger flygbolagets maxvikt för att ta med hund.

   Jag har skrivit om andra transportväskor utöver sherpa som finns här på bloggen också under kategorin ”Resa med hund” 🙂 Kika gärna där för mer tips! Lycka till!

 4. Hej!

  Så en Sherpa M funkar då att flyga med på Norwegian? Den är ju lite större än deras mått. Så vi är lite oroliga.

  Kramar
  Emma

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Emma,
   Jag läste på Norwegians hemsida att om väskan går att böja in i kanterna ska det inte vara några problem men jag kan inte lova något. Säkrast är att du ringer dem och kollar samt hör vad de säger om storlek medium i kabinen så du får 100% rätt svar.
   Trevlig resa! 🙂

 5. Hej Charlotte
  Det verkligen uppskatta att du delar med dig information?.
  Jag har själv köp sherpa M till min valp det jag undra spände du fast Stella i väska på något sätt?
  Och hur gjorde du det i så fall?

  Mvh / Kicki

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Kicki,
   Tack vad kul att höra! 🙂
   Nej, jag har inte spänt fast Stella i väskan, hon får ligga och röra sig fritt när hon är inne i väskan. Trevlig resa! 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.