Jag har rest charter för första gången med en av Sveriges största resebyråer, Ving. Det är även första gången jag reser med ett nytt flygbolag; Thomas Cook Airlines och det är också första gången jag reser till ett nytt land; Mexico! Den här resan blir en helt ny upplevelse för mig på många sätt och nu vill jag dela med mig mina tips som charter- resenär för första gången. Thomas Cook Airlines

Att Resa Charter – Så här Går Det till vid incheckning På Arlanda Flygplats

Eftersom jag aldrig rest charter tidigare visste jag inte riktigt hur saker och ting fungerade, vilket faktiskt var en konstig känsla men också en utmaning för mig själv på samma gång. Det kändes kul att prova något utanför min trygghets zon och det HÄR var verkligen utanför min trygghets zon.

Som van reguljär resenär kan jag för första gången sätta mig in i hur det är för någon att resa för allra första gången. De känslorna, intrycken och förvirringen som kan uppstå och inte minst hur fungerar det att resa och på charter? Många frågor och många svar som jag själv sökt upp och vill med min erfarenhet hjälpa dig att informera om hur det gick till när jag reste charter med Ving för första gången.

Här kommer mina funderingar jag själv hade innan och under avresa, samt praktisk information som kan vara bra att veta om du själv ska resa med Ving och Thomas Cook Airlines.

Incheckning 

Vilken terminal på Arlanda ska jag checka in på?

 • Det är Terminal 5 på Arlanda (står även på biljetten).

Thomas Cook Airlines

Var på Terminal 5 checkar jag in?

 • När jag kom fram till Terminal 5 på Arlanda var min första fråga, vart checkar jag in? Jag har stenkoll på vart jag ska gå om jag reser reguljärt men charter, är det likadant? När jag kommer till den banderoll som det står Thomas Cook på, alltså Vings flygbolag säger en markpersonal åt mig att checka in i en automat. Jag frågar vart incheckningsmaskinerna finns och blir lite slarvigt hänvisad längre bort i lokalen. Maskinerna finns längst ner till vänster mot fönstret om du ställer dig med ansiktet mot en ”riktig” incheckningsdisk. Det står med stora bokstäver Norwegian på ena väggen och samtliga väggar är målade i rött. Det står inte skyltat på väggarna någonstans vilka fler flygbolag incheckningsmaskinerna gäller för, bara så du vet.
 • Det är först på skärmen vid incheckningsmaskinen som det står alla flygbolag maskinen gäller för som man kan checka in till. Dåligt informerat måste jag säga. Det borde sättas upp skyltar eller liknande även på väggarna så resenärer klart och tydlige ser vart de ska gå.

Thomas Cook Airlines

Får jag välja sittplats på flyget?

 • Nej, du får inte välja din plats på flyget. Maskinen eller resebyrån har redan tilldelat dig en plats, vilket jag inte tyckte om. Jag vet att man kan förboka plats på flyget mot en extra kostnad som jag aldrig tycker är värt det. Jag trodde att man fick välja plats när jag väl checkar in men nej så fungerar det inte. Jag var till och med ute i god till för att vara bland dom första för att kunna välja sittplats ombord, men det behöver jag alltså inte göra till nästa gång. Kan vara bra för dig också att veta!

Thomas Cook Airlines

Hur får jag en bagagetag till min resväska?

 • När du checkar in i maskinen kommer du till ett steg där den frågar dig om du vill checka in bagage. Du klickar i hur många väskor du vill checka in och när du är klar med hela processen kommer du få både utskrivet boardingkort och en bagagetag (den här långa vit/gröna slipen). Den får du själva sätta fast på ditt bagage som du vill checka in.

Vad gör jag efter att ha checkat in?

 • Nästa steg efter du har checkat in en automat, leta upp små golvskyltar där det står flygbolaget namn på. Det finns inga stora skyltar på några Tv skärmar så du kan slippa se dig om överallt högt och lågt. Du får helt enkelt leta efter skyltar vid ögonnivå. Dom finns lite utanför området där jag checkade in i automaten. Du måste visa passet för markpersonalen som står här iklädd Thomas Cooks uniform, innan du får fortsätta slingra dig fram för att lämna ifrån dig din väska, om du ska checka in ditt bagage.

Hur mycket får incheckat bagage väga?

 • Helt ärligt vet jag faktiskt inte det, det står inte någonstans på mina 6 sidor långa flygbiljett jag skrivit ut från Ving, något jag tycker är lite märkligt. Jag valde att köpa till ett incheckat bagage då jag endast bara har köpt flygstolen med Ving. Dock kan jag inte hitta hur mycket kilo mitt incheckade bagage får väga, varken på min biljett eller framme vid disken när jag ska lämna in mitt bagage och jag vet faktiskt fortfarande inte. Jag chansade på att det skulle gå ändå. Det står säkert på Vings hemsida men jag är tyvärr för lat för att ta mig tiden till att gå in och söka upp det, jag förväntade mig att det faktiskt skulle stå på flygbiljetten.

Vart lämnar jag sen mitt bagage som jag har checkat in?

 • När du väl kommer fram till en ”riktig” incheckningsdisk får du själv lägga upp ditt bagage på bagagebandet. Därefter måste du också själv scanna din bagagetag som du får när du valt att checka in ditt bagage i incheckningsmaskinen och som du satt på din resväska. På en skylt kopplat till scannern står det att bagaget har blivit scannat och nu är allt klart. Du ser även att bandet för iväg din väska.

Vad gör jag sen?

 • När jag hade fått mitt boardingkort, lämnat in mitt incheckade bagage visste jag inte riktigt vad jag skulle göra. Det kändes som något fattades och jag började bli lite mentalt stressad. ÄR det inget mer jag behöver göra? Nej, dags att gå till säkerhetskontrollen.

Tips!

Ta ut pengar i en automat på Arlanda om du inte redan har gjort det. Efter säkerhetskontrollen växlar jag pengar på Forex till till landets valuta för att kunna ha just deras valuta när jag väl landar till taxi exempelvis. Därefter är det dags att gå till gaten! 🙂

Kortfattat går det stegvis till såhär: 
 1. Åk till Terminal 5 på Arlanda
 2. Checka in i en incheckningsmaskin (ha bokningsnumret tillgängligt i handväskan eller plånboken för enkelhetens skull)
 3. Se till att få ett boardingkort
 4. Checka in ditt bagage (om du har). Se till att få en bagagetag till den
 5. Lämna in ditt bagage du vill checka in
 6. Gå igenom säkerhetskontrollen
 7. Ta ut pengar/Växla pengar om du behöver
 8. Gå till passkontrollen (Då jag reste till Mexico behövde jag även gå igenom passkontrollen)
 9. Hitta rätt gate
 10. Vänta tills ombordstigning
 11. Ha en trevlig resa och njut!

Hoppas detta kan underlätta din resa när du ska checka in för att resa charter. Glöm inte passet! 😉 Thomas Cook Airlines Vill du läsa vad som ingår på flyget till Mexico eller vill veta hur det går till när du landat i Cancun, Mexico kan du läsa fler inlägg om det här:

Följ mina äventyr på Instagram här, Facebook här eller på Bloglovin här 🙂

Happy Travels!
//Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.