Eftersom jag reser som heltidsjobb nuförtiden undersöker jag alltid olika resmål, destinationer, upplevelser, flygbolag, resebyråer och allt annat som rör resor för att hitta mitt nästa resmål att upptäcka. Jag till och med överväger att resa charter nuförtiden för att komma till de platser jag annars har svårt att komma till på egen hand.

Angkor Wat

Varför är det så Dyrt att Resa Charter som Solo Resenär?

När jag för en gångs skull jämför Sveriges största charter resebyråer förvånas jag över hur mycket dyrare det är när jag ändrar till ”1 person” istället för det förifyllda antalet ”2 personer” för själva resan. Vi pratar inte bara om EN svensk charter resebyrå, utan faktiskt flera stycken.

Jag tänker inte ”hänga ut” någon specifik med namn men det rör sig om flertalet olika. När jag exempelvis väljer en destination med ett visst datum och för enkelhetens skull väljer inklusive hotell för att kunna jämföra på egen hand om det blir bättre pris om jag enbart väljer flyg och bokar hotell själv eller om jag bör ta ett ”paketpris” med berört resebolag blir jag förvånad vad slutpriset visar mig.

Antal resenärer

Om vi är 2 personer som reser visar slutpriset en viss summa, men när jag ändrar till att bara vara 1 person för exakt samma resa, blir priset markant mycket högre än hälften av kostnaden för att resa 2 personer och dela på slutpriset. Jag har svårt att förstå att det skulle locka solo resenärer att vilja betala så pass mycket mer att resa själv än att försöka hitta en resepartner bara för att få ner kostnaden.

Därför ställer jag en öppen och ärlig fråga till Sverige största charter resebyråer: Varför är det så pass mycket dyrare att resa solo? 

Snälla, hjälp mig förstå hur priset kan bli så pass mycket högre för att jag vill resa på egen hand med er, för jag väljer helt klart bort er som alternativ att resa med när jag kan ordna en resa med boende för mindre pris på egen hand för samma standard om inte bättre till och med.

Exempel 1:

Första 2 bilderna är för 2 vuxna, 2 veckor avresa till Dominikanska Republiken:

Resor

Resor

Nedan bild har jag ändrat från 2 vuxna till 1 vuxen resenär:

Resor

Skillanden är alltså att om vi reser 2 vuxna betalar jag 14 298 SEK/person men om jag ändrar och reser 1 vuxen istället blir kostnaden 18 022 SEK. Det är en skillnad på 3 724 SEK, vilket jag tycker är stor prisskillnad.

Exempel 2:

De 2 första bilderna är för 2 vuxna, 2 veckor också avresa till Dominikanska Republiken:

Resor

Resor

Nedan bild har jag ändrat från 2 vuxna till 1 vuxen resenär:

Resor

Skillnaden är alltså att om vi reser 2 vuxna betalar jag 11 598 SEK/ person men om jag ändrar och reser 1 vuxen istället blir kostnaden 21 328 SEK. Det är en skillnad på 9 730 SEK, vilket jag tycker är enormt stor prisskillnad!

Exempel 3:

Några dagar senare gör jag samma sökning igen fast ett annat hotell, dvs 2 vuxna, 2 veckor avresa till Dominikanska Republiken:

Resebyrå

Svensk resebyrå

Nedan bild har jag ändrat från 2 vuxna till 1 vuxen resenär:

Svensk resebyrå

Skillanden är alltså att om vi reser 2 vuxna betalar jag 14 448 SEK/ person (vilket inte heller stämmer överens med 13 948 SEK/ person som det står i första steget). Ändrar jag i bokningen till 1 vuxen resenär istället blir kostnaden 20 078 SEK. Det är en skillnad på 5 630 SEK om vi delar kostnaden på 2 personer och 6 130 SEK från priset i första steget, vilket jag tycker är stor prisskillnad!

Enkelrumstillägg

Jag kan dels förstå att ”enkelrumstillägg” tillkommer men också där undrar jag, varför? Vad är det som kostar extra för att jag vill bo själv? Men okej, eftersom den kostnaden finns av någon anledning så vill jag då få svar på varför det kostar flera tusenlappar mer än om jag hade rest med en partner och delat på den totala kostnaden?

Grange City Hotell London

Framtiden

Jag hoppas att ni charter resebyråer får upp ögonen för att fler och fler väljer att resa solo och att det börjar bli en trend som jag tycker är fantastiskt roligt att se eftersom jag själv reser mycket solo och har gjort i flera år. Vi solo- resenärer kommer efterfråga fler och bättre valmöjligheter prismässigt om ni vill att vi ska resa med er. Det ska bli intressant och spännande att se vem av er som hakar på trenden först och satsar på soloresor som nisch framöver!

Öken i Abu Dhabi

Happy Travels!
//Charlotte

6 Comments

 1. Jag kan förstå att man blir trött på detta när man reser själv, men exemplen du tog upp är väl inkluderat boende? Att boende blir så pass mycket dyrare har jag ändå förståelse för – ett singelrum är ju i praktiken lika stort som ett dubbelrum, kräver lika mycket personal som städar etc? Istället för att hotellet får in två personer på den ytan får de in en, då är det väl självklart att det blir mycket dyrare? Om de skulle halvera priset skulle de ju inte få täckning på kostnaderna. Flygresor däremot, där hade det varit konstigt om det kostar mer att resa själv – men det gör det ju inte heller?

  • Jag förstår vad du menar, de exempel jag hänvisar till inkluderar allt, både flyg, boende och mat. Så allt har med varandra att göra, de går liksom hand i hand. Inte bara hotellet som då kostar för att man är ensam utan även flygresan är inkluderad. Tycker bara att det är lite väl överprisat om man vill resa själv än om man delar på kostnaden, det gör ju att jag inte väljer att resa på charter och då kan kanske dom i slutändan inte får resan såld alls istället…

 2. hej! Håller helt med, bedrövligt, vi har redan dyra omkostnader. Kolklade på resa till Kuba, enkelrums tillägget var 6850:- ja du läste rätt, de var med Lamatours, andra tar runt 4000:- men är dyrare från början så det hamnade på ungefär samma. hoppas få ett lyxrum för de pengarna. Kanske dax att sittstrejka utanför resebyråerna .
  /Per

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Per, jag det är verkligen inte klokt. Så tråkigt när man faktiskt vill resa men inte har sällskap, då ska det kosta så pass mycket mer än att man är två. Jag hoppas det här blir en ändring på framöver! Tack för din kommentar och ha en fin dag! Mvh Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.