Jag kan känna att det är en inre stress varje gång jag reser gällande hur jag ska dokumentera mina resor, händelser och upplevelser. Räcker det om jag enbart tar kort på mitt objekt eller min upplevelse och isåfall med vilken kamera? Eller är det så att jag till och med videofilma allt jag gör på mina resor för att överhuvudtaget vara intressant att följa idag? Såhär gör jag när jag reser och dokumenterar mina upplevelser.

Gopro

Den här Kameran Ska Du Ha Med på Resan!

I dagens sociala resvärld är det viktigt att hänga med och synas om du vill lyckas nå ut med ditt budskap. Du måste helt enkelt vara ”up to date” med hur du når ut i sociala medier för att få läsare, publik eller ens någon som är intresserad av att titta på det du har skapat. Så känner jag och undrar vilken typ av kamera jag ska ta med mig på mina resor.

Readyfortakeoff

Så här gör jag:

Ofta fotograferar jag mina resor med min Iphone men jag vet att det blir ännu bättre kvalitet i kortet om jag istället skulle använda mig av en systemkamera. Sedan jag började reseblogga har jag använt mig av denna kamera som var min första mini – systemkamera. En liten, smidig och kompakt systemkamera som har fungerat alldeles utmärkt! MEN för att hänga med i bloggvärlden och för att kunna ta ÄNNU bättre bilder krävs alltså en riktig, ordentlig systemkamera som jag nu har köpt.

Canon systemkamera

Systemkamera:

Efter mycket researchande på systemkameror och mycket jämförelser blev det till slut en Canon EOS700D. Det sägs ju att bilderna ska bli extremt bra med en ”riktig” systemkamera. ”Speciellt om du är bloggare och ännu viktigare om du dessutom är resebloggare då borde du definitivt ha en sån här”. Det är vad har fått höra många gånger trots att jag tycker att min kompakta systemkamera fungerar bra. Jag har nu alltså 3 kameror totalt; min Iphone, min kompakta systemkamera och min riktiga Canon systemkamera – vilken av dessa 3 ska jag ta med mig på resan och fota med?

Canon EOS700DVideokamera:

För att göra det ännu mer komplicerat krävs det mer eller mindre idag att jag som resebloggare även videofilmar mina resor. Själv har jag aldrig tyckt om när någon videofilmar mig men det är nog dags att tänka om. Jag tycker nämligen inte om att höra min egen röst eller se mig själv på film, men som sagt, det är nog dags att börja inse att det är så här sociala medier ser ut idag om jag vill hänga med. Då kommer vi till nästa fråga, vilken videokamera ska jag använda mig av?Readyfortakeoff

Jag har min Iphone som jag videofilmar kortare videofilmer med ibland om något dyker upp mitt framför mig, mest för att jag alltid har mobilen nära till hands och på mig. Sen har jag även mina systemkameror, både den kompakta och den riktiga som båda två videofilmar också. Vilken ska jag använda? Inte nog med det köpte jag förra året en GoPro Hero 5 Black som jag fullkomligt älskar och har tagit en hel del bilder med när jag badat i hav för då vet jag att den fungerar perfekt till ändamålet. Jag tycker nämligen den ger bäst bilder när jag befinner mig i vatten.

Vad är bäst?

Jag har inte videofilmat med min GoPro men vet att den nästintill är bäst på att filma med. Alltså har jag har nu ett 4:e alternativ att välja på när jag är ute och reser. Det är nu jag känner panik och förvirring när jag väl ska fotografera eller videofilma något, vilken av alla dessa 4 kameror ska jag fotografera och videofilma med? Vilken är absolut bäst att grabba tag i först när ögonblicket finns framför mig?

 • Iphone
 • Canon SX710HS systemkameran
 • Canon EOS700D systemkamera
 • GoPro Hero5

New York

Fotografera och videofilma samtidigt:

Det uppstår även situationer där jag både vill videofilma och ta kort samtidigt, men det är väldigt svårt. Här har jag alltid prioriterat fotografi före videofilm för att så snabbt som möjligt få objektet dokumenterat, speciellt i en snabb rörelse men efteråt känt att jag borde ha filmat istället. Olika kameror har olika syfte känner jag. Den riktiga systemkameran är stor att släpa på för att filma med och då blir det lätt den mindre kompakta, lite ”sämre” systemkameran medan GoPro kameran, även om den ger bäst kvalitet tycker jag att det är svårt att se hur det blir på skärmen.

Picture in cockpit

Hur gör du när du är ute och reser och hur dokumenterar du dina objekt?

Trevlig resa!
//Charlotte

4 Comments

 1. Iphone. Bara iphone till både rörligt och stillbilder. Helt enkelt av bekvämlighetsskäl. Orkar inte släpa på fler prylar.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Bra där Pernilla! 🙂 Inte jag heller egentligen men jag ser ju verkligen skillnad på bilderna om jag jämför med de olika kameror faktiskt. Ska klura på vilka som får följa med till helgen 🙂

 2. Jag föredrar att bara fotografera, mest för att jag själv föredrar att titta på stillbilder jämfört med film, men precis som du skriver så gäller det förmodligen att börja filma också om man ska hänga med i trenderna. Har en systemkamera (Nikon D7100) som jag använder för de flesta bilderna som ska användas på bloggen, men brukar oftast fotografera samma motiv även med iPhonen för att smidigt kunna instagramma/lägga ut på Facebook.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Ja jag har också gjort exakt samma sak som du Ann-Louise, just för att snabbt kunna lägga ut på instagram 🙂 Tack för din input!

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.