I annonssamarbete med Icehotel Sweden. 

Ishotellet i Jukkasjärvi – En riktig häftig upplevelse!

En dröm har gått i uppfyllelse för mig och jag har äntligen fått besöka och dessutom övernatta på ishotellet i Jukkasjärvi, beläget 2 mil öster om Kiruna i norra Sverige. Det här är absolut bland de häftigaste upplevelserna jag varit med om i Sverige då det är en unik sevärdhet och en natt jag sent kommer att glömma 🙂

Icehotel Sweden

Ishotellet eller Icehotel som de också heter består dels av en reception med tillhörande souvenirshop och bakom receptionen finns en bar med öppen brasa och en lounge del att hänga i. Jag skulle rekommendera att komma hit med bil då det tar ungefär 20 minuter att köra från Kiruna och du kan parkera bilen precis utanför receptionen, det är gratis parkering.

När du har checkat in och fått ditt rumsnummer skulle jag rekommendera att ta din packning från bilen och gå ner till Riverside Lobby som är ett annat hus där man förvarar sin packning om man sover i ett isrum. Här finns även bastu, toaletter, dusch och omklädningsrum samt bagagehytter där man förvarar sitt bagage för de som sover i ett isrum. (Ishotellet tillhandahåller även varma hotellstugor man kan sova i men vi sov bara här en natt och valde att sova i ett isrum).

Icehotel Vinter & Icehotel 365

Ishotellet i Jukkasjärvi är världens första och största hotell byggt av snö och is. Detta vinterhotell har återuppstått i en ny skepnad varje vinter under de tre senaste årtiondena, varje år med helt ny konst att uppleva. Oavsett hur kallt det är utanför (vi hade -15 grader kallt när vi var här i mars 2021) så är det alltid ca -5 grader inne i isrummen och är tillgängliga för både dagsbesökare och övernattande gäster. Man kan säga att det är som ett museum på dagarna med konstutställning att se på och hotell på nätterna och alla får gå in i alla rum under öppettiderna.

Icehotel Vinter är den byggnad som byggs upp på nytt varje år och är öppen för allmänheten mellan december – april och här hämtas isen från Torne Älv redan i mars året innan för att kunna skapa isrummen där inget rum är det andra likt. Här finns ca 15-20 st  isrum, 12 st konstsviter och en ceremonisal. Varje svit har ett individuellt tema och är handskulpterad av kreatörer från en mängd olika länder och bakgrunder. Varje svit är unik och har aldrig skapats tidigare och vi bodde i en konstsvit som hade designats till en korvkiosk och var riktigt häftigt skapad!

Ishotellet Jukkasjärvi

Icehotel 365 stod färdigt 2016 (först i världen med att kunna erbjuda isupplevelser året om) och är en speciellt designad året runt-öppen anläggning på 2100 kvadratmeter med 18 konst– och deluxesviter, en isbar och ett upplevelserum med bland annat filmvisning och presentation av Icehotel genom åren. Väggar, golv och tak är täckta med is och snö, temperaturen håller stadiga fem minusgrader året om och i år 2021 var temat Cirkus – vilket man tydligt kunde se när man klev in här i entrén till isbaren.

Ishotellet Jukkasjärvi

Drink i isbaren

Isbaren ligger belägen i byggnaden Icehotel 365 och efter en rundtur bland konstutställningen där inne är det värt ett stop vid isbaren innan du fortsätter till andra byggnaden (Icehotel Vinter där även ceremonisalen finns). Det kostar en slant men det är också riktigt häftigt att dricka champagne eller en shot ur isglas. Ett glas champagne kostar 195 sek. Här finns sittplatser och en övre bardel där man kan stå och hänga och blicka ut över själva baren och de andra gästerna, vilket vi gjorde då det var ett par som hade gift sig precis och abonnerat alla sittplatser.

Isskulptering

Klockan 17.00 hade vi tid för isskulptering som skedde precis vid sidan om isbaren. Då hade vi varit här sedan klockan 13 och gått runt utan att hinna se alla rum (vilket vi slutförde dagen efter) så ni förstår att det tar tid när man är här 🙂 Vi fick instruktioner om hur man gör och därefter verktyg att jobba med. Vi fick själva bestämma vad vi ville göra för mästerverk och jag valde att skapa ett hjärta.

Middag & Frukost på ishotellet

Eftersom det är corona tider hade vi blivit tilldelade en tid för middag på ishotellets egna restaurang som ligger på andra sidan vägen om receptionen klockan 18.45. Alla restauranger stänger klockan 20.00 och slutar då även servera alkohol så det blev en hyfsat snabb middag för oss. Det var kul att se att restaurangen hade mycket folk (Corona anpassat såklart) men det visade på att ishotellet hade en hel del gäster den natten, kul för icehotel i dessa tider! 🙂 Det finns även en hembygdsgård lite längre bort från ishotellet man kan äta middag på men den var inte öppen pga omständigheterna så vi hade inget annat val än att äta på ishotellets restaurang.

Vi kom direkt från isskulpteringen då den tog lite tid och med det sagt hade vi på oss underställ och vinterkläder medan många andra gäster i restaurangen hade klätt upp sig och var väldigt finklädda, gissa om jag kände mig riktigt underklädd 🙁 och jag som gillar att klä upp mig, speciellt för finmiddag men det fanns verkligen inte tid för det tyvärr.

Ishotellet Jukkasjärvi

Det är även i den här lokalen som frukosten serveras och det var buffé frukost när vi var här medan middagen var á la carte middag och servering vid bordet.

Sovdags på ishotellet

Efter middagen gick vi tillbaka till Riverside Lodge där vi hade vår packning i ett bås. Vi fick tilldelat ett bagagerum (bås) som hade samma rumsnummer som vår svit där vi skulle sova. Vi fick varsin sovsäck för enmansperson men vi bytte ut den till en stor dubbelsovsäck istället, vilket inte kostar något. Det var även här i denna reception vi hängde en stund och spelade lite spel för att ”fördriva tiden” innan det var dags att lägga sig.

Jag bytte om till enbart underställ + en fleecejacka jag hade på mig samt mina boots och en mössa. Jag köpte faktiskt ett par ullstrumpor från ishotellets souvenirshop som är det absolut bästa köpet jag gjort på länge! Otroligt sköna sockor som jag sov med den natten och frös ingenting. Hotellet har även jacka, byxor och skor att låna ut för de som fryser eller vill ha varmare kläder. Du har alltså inte med dig några värdesaker in (jag hade med mig min kamera och mobil) men förutom det har du inget bagage eller liknande med dig utan bara sovsäcken och det sovlakan som tillhör samt det du tänker sova i. Allt annat låser du in i bagagerummet över natten. (Den svarta mössan där det stor Icehtotel på får man ta med sig hem som souvenir från hotellet :))

Jag var glad att jag sov i min mössa, annars hade jag frusit faktiskt trots att det bara var -5 grader. Dessvärre vaknade jag en gång under natten och behövde gå på toaletten så det var bara att krypa över mitt sällskap, hoppa ner i mina skor och traska ut till Riverside Lodge igen där toaletterna fanns. Det finns alltså inga toaletter inne i isbyggnaden där man sover. Dock var jag glad att jag vaknade mitt i natten (jag som aldrig annars behöver gå på toa mitt i natten) för jag var alldeles ensam där jag gick i korridorerna, det var så tyst och märkligt på samma gång så jag stanna upp ett tag och bara njöt av att vara där på ishotellet. Ingen annan omkring mig, alla sov, klockan var närmare halv tre på natten och det var upplyst och ljust där jag gick. Det var verkligen en häftig känsla! 🙂

Bra att veta:

  • Sover du över på ishotellet får du tillgång till rummet först klockan 18.00 och måste lämna senast klockan 09.00 morgonen därpå.
  • Ingen kommer och väcker dig (Corona tider) så du får själv hålla koll på att lämna rummet i tid då det ska göras iordning för utställning igen för dagsbesökande gäster.
  • Du får ett skåp eller bås (om du bor i svit), där du kan byta om och förvara dina tillhörigheter.
  • Det finns omklädningsrum med dusch och bastu för damer respektive herrar.
  • Det finns inte eluttag i hotellet, så ladda mobil, kamera m.m. innan du går och lägger dig.

Ishotellet Jukkasjärvi

Sammanfattning

Jag kan verkligen rekommendera att övernatta i ett isrum när du besöker ishotellet i Jukkasjärvi. Kommer du hit, oavsett om du ska bo över eller bara är här över dagen för att se konstutställningen behöver du flera timmar för att gå runt här för det är större än vad man tror och jag tycker inte att man ska stressa sig igenom detta häftiga hotell. Tiden går fort när man är här och jag tycker också att du ska stanna till vid isbaren för en drink innan du fortsätter vidare, det är det värt! 🙂

Jag kan verkligen rekommendera ett besök hit, för det är verkligen unikt och annorlunda och jag är så himla glad för att ha varit här! Det enda jag kände var lite synd var att vi hade så pass sen middagstid att den fick stressas igenom för att hinnas med innan de stängde klockan 20.00 (enligt lag) för det var en mysig och trevlig restaurang. Jag skulle säga att det här är ”once in a lifetime upplevelse” men med det sagt kommer jag gärna tillbaka! 🙂

Har du besökt Ishotellet i Jukkasjärvi eller till och med bott över här? Vad tyckte du, berätta gärna! 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.