Majoriteten av resenärer föredrar hållbara alternativ

Det har blivit allt viktigare för resenärer att ha en så hållbar semester som möjligt. Miljön har blivit en viktig samhällsfråga under de senaste åren och nya studier visar att den semestrande allmänheten är villiga att dra sitt strå till stacken. Turister lägger i dagsläget större fokus på att hitta hållbara reseföretag, hotell och restauranger, men också på att eliminera onödiga bekvämligheter som påverkar miljön negativt – till exempel åtgärder som att stänga av sin luftkonditionering eller bara generellt sett försöka använda så lite ström som möjligt.

I sin årliga undersökning Sustainable Travel Report 2023 samlade Booking.com in svar från cirka 33 000 resenärer runt om i världen – och upptäckte att majoriteten vill resa mer hållbart. Cirka 76 % av resenärer var villiga att inom de nästkommande 12 månaderna turista på ett mer hållbart sätt.

Kostnaden är en viktigt faktor

Majoriteten av turisternas resebeslut styrs fortfarande av kostnader och flertalet respondenter noterade i undersökningen att globala energipriset kraftigt påverkar deras budgetar. Cirka hälften av alla som deltog i studien ansåg till och med att hållbara resealternativ är för dyra. Det verkar alltså som att en betydande faktor är just priset på hållbara alternativ. Vad studien visar är att folk är villiga att göra sitt för klimatet, men inte alltid är kapabla på grund av bristande budget.

Trots att cirka hälften av de tillfrågade tror att klimatförändringarna kommer förvärras inom snar framtid och att levnadskostnaderna kommer öka, finns det en villighet att hjälpa till genom att välja mer klimatsmarta alternativ. Eftersom vissa reseerbjudanden enbart går att få tag på inom begränsade geografiska områden, har vissa bättre möjligheter än andra att resa hållbart. För att komma undan denna typ av regionsbegränsningar kan man helt enkelt använda ett VPN (erbjudanden som till exempel bara går att utnyttja i Norge kan du med hjälp av ett VPN dra nytta av även här hemma). Många ställer fortfarande frågan – är VPN lagligt? Om du är i Sverige behöver du inte oroa dig eftersom denna tjänst är helt laglig!

Cirka 43 % av resenärer var däremot negativt inställda till att behöva betala betydligt mer bara för att kunna välja det hållbara alternativet. Denna skara var fortfarande villiga att betala en mindre summa, men inte betydligt mer än vad det annars hade kostat. Detta är såklart relativt och bör tas med en nypa salt, men det visar att långt ifrån alla kan eller vill betala stora summor pengar för att resa hållbart.

Transport fortsätter dominera som utsläppskälla

Även om det för många resenärer kan kännas viktigt att minska utsläppen genom att välja hållbara alternativ, vidta åtgärder i vardagen och köpa klimatsmarta varor, så är det fortfarande transport som står för majoriteten av utsläpp. Turism står faktiskt totalt sett för runt 8 % av världens utsläpp av växthusgaser. Det är alltså totalt sett en stor del av kakan. Här står såklart flygande för mycket.

Enligt rapporten planerar däremot runt 43 % av resenärer att använda alternativa transportmedel som cykel, buss eller tåg. Om man vill resa långt utan att det tidsmässigt ska äta upp hela semestern måste man dock flyga. Även om du planerar att använda cykel för att ta dig runt på din semester, krävs det ju fortfarande att du kan ta dig till din resedestination, och då kan man inte direkt ersätta flyg mot cykel.

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.