Tips på saker att se och göra en weekend i Istanbul, Turkiet

Har du funderat på att åka på en weekendsresa till Istanbul men vet inte vad du ska se eller göra där? Jag har precis kommit hem från en helg i Istanbul och har massor med tips till dig som du bara inte får missa när du besöker denna stad 🙂

Här är mina tips att se och göra i Istanbul:

Hagia Sophia

Hagia Sophia var Istanbuls viktigaste moské under närmare 500 år och är än idag en av Istanbul och Turkiets stoltaste ikoner. Denna magnifika byggnad har både varit bysantinsk kyrka och ottomansk moské innan den turkiska republikens fader, Kemal Atatürk, gjorde om den till museum 1935. Idag, 2021 när jag besökte Hagia Sophia är det en moské igen. Tyvärr kom vi precis lagom till fredagsbönen och det var väldigt mycket folk och dessutom renoverade de övervåningen så man fick inte lov att gå upp i trapporna och blicka ut över moskén ovanifrån för att se hur den såg ut invändigt från ett högre perspektiv, vilket var väldigt synd då jag hade sett fram emot det. Så tänk till vilken dag och tid du besöker Hagia Sophia för att slippa den värsta trängseln 🙂 Som kvinna måste du dessutom täcka håret, det finns att köpa minidukar hos en dam precis utanför entrén men det går bra även om du har en halsduk eller vanlig sjal med dig.

Hagia Sophia

Blå moskén

Precis på andra sidan om Hagia Sophia, alltså mitt på samma torg, om du vänder dig om du har du den blå moskén framför dig. Blå moskén byggdes för att överträffa den forna kyrkan och uppfördes under sultan Ahmed I av Osmanska riket och stod klar år 1616. Denna berömda moské heter egentligen Sultan Ahmed-moskén, men kallas vanligtvis för Blå moskén och har sin interiör klädd i blått iznik-kakel, därav namnet blå moskén.

Blå moskén

Blå moskén

Spice Market & Grand bazaar

Både Spice market och Grand bazaar är två berömda shopping marknader där du hittar alltifrån kryddor, teer, kläder, souvenirer, mat, fisk, kött, godis, nötter, turkiskt godis, ja allt du kan tänka dig på en marknad. Stora basaren i Istanbul är en av världens äldsta och största marknader, och dessutom ett av de allra mest populära turistmålen.

Spice market

Istiklal shoppinggata

Istiklal Street (gata) är historiskt känd som Grand Avenue of Pera och är en av de mest kända gatorna i Istanbul som besöks av nästan 3 miljoner människor på en enda dag under helgerna. Det var riktigt mycket människorna här den söndagen jag strosade runt och shoppade lite. Det är även här det berömda röda tåget åker så man får se upp när den kommer farande mitt på gatan 🙂

Süleymaniyemoskén

Süleymaniyemoskén är den största moskén i Istanbul och ett välkänt turistmål. Jag gick aldrig in i den men det såg den utanför från en restaurang vi åt på och kunde fotografera den från restaurangens takterass.

Süleymaniyemoskén

Galata Tower

Galata Tower, kallat Christea Turris av genua, är ett medeltida stentorn i Galata / Karaköy-kvarteret i Istanbul och här kan man åka upp i tornet för att få en magnifik överblick över hela Istanbul! 🙂 Det kostar en liten entréavgift men helt klart värt det för denna utsikt.

Galata tower

Galata tower

Fler saker att se och göra i Istanbul:

  • Tågstationen i Istanbul från Istiklal street

  • Taksim square

Taksim square

  • Middag på CVK Park Bosphorus Hotel Istanbul

  • Lunch på Firuze Restaurang med magisk utsikt

  • AKM (Attatürk Kulturcentrum) Ny konst och kulturscen i Istanbul!

Om du har tid över tycker jag att du ska bege dig till Taksim torget och titta till i Istanbuls nya kulturcentrum som öppnades för några helger sedan av Turkiets president som jag fick äran att lyssna på när han invigde detta kulturcentrum. Vi fick även se opera en kväll och en annan kväll lyssnade jag till ljuv musik från London Philarmonica orkester som var helt fantastiska! 😀

Istanbul

Samma scen – två olika kulturevenemang!

Istanbul

Business Class med Turkish Airlines

Jag blev uppgraderad till Business Class med Turkish Airlines både på dit- och hemvägen, vilket var otroligt skönt! De hade helt okej service, dock inte lika bra som jag är van vid (ja, jag kanske är bortskämd med Qatar Airways, SAS och Lufthansa Business Class bara för att nämna några men jag tycker fortfarande alla deras är bättre än Turkish Airlines Business Class).

Turkish Airlines

Det var första gången jag flög med Turkish Airlines i deras Business Class och maten serverades på en bricka med både förrätt, varmrätt och dessert på den. Dryck kom separat och fylldes på så mycket du ville. Det serverades ingen välkomstdrink på vägen ner till Istanbul från Stockholm, vilket jag reagerade på, då nästan alla flygbolag serverar det till sina business class passagerare men det fick jag på vägen hem, som dessutom var en tidig morgon flight. Det var en positiv överraskning och självklart blev det champagne för min skull 🙂 Det har väl aldrig skadat att dricka det till frukost, eller? Ibland får man unna sig tycker jag 😉 Ett separat inlägg om min resa i Business Class med Turkish Airlines kommer.

Har du besök Istanbul någon gång, vad tycker du om den staden? Berätta gärna! 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

Resan till Istanbul var en pressresa men åsikterna och bilderna är mina egna.
Vill du läsa mer om invigningen av kulturcentrumet kan du göra det i pressmeddelandet här

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.