Det Här Ska Du Se och Göra i Muscat, Oman

Huvudstaden i Oman heter Muscat och jag var här över en dag när jag kryssade med kryssningsfartyget Costa Diadema. Vi kom in tidigt på morgonen och skulle inte lägga ut förrän sent på kvällen samma dag så jag hade en hel dag att spendera i Muscat. I det här inlägget delar jag med mig av det allra viktigaste att se och göra när du besöker Muscat i Oman och om du, precis som mig, har begränsat med tid och vill lägga tiden på rätt sevärdheter.

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Sevärdheter i Muscat, Oman

Muscat Corniche

Promenera längst med Cornichen i Muscat downtown. Det är en promenadstråk som är formad som en hästsko och ligger precis vid vattnet och är trevlig att promenera på. När du går här kommer du passera Mutrah souq bland annat och här finns en hel del restauranger att stanna till vid längst med hela promenaden. Notera de fina bergen som är belägra i bakgrunden, rätt häftigt faktiskt att se!

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Mutrah Souq

Souqen i Muscat heter Mutrah souq och är definitivt värt ett besök. Denna gamla marknad består idag av små mysiga gränder med stånd där man säljer antikviteter, traditionella tyger, aromatiska kryddor, färska varor, souvenirer och kläder. Det är inget köptvång men faktiskt roligt att gå in här och se hur det ser ut. Räkna med att bli ”påhoppad” av försäljare som vill locka in dig i just hans butik. Ska du köpa något så pruta hårt! Lokalinvånarna kallar denna marknad för ”souk Al Dhalam”, den skuggiga marknaden.

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Al Alam Palace

Al Alam palatset ligger i Gamla Muscat och vetter ut mot Omanbukten. Detta är sultanens officiella palats och ingen besökare får gå in här utan bara stå utanför men det är värt det, ett måste att komma hit! Palatset byggdes 1972 och är ett fint exempel på modern islamisk arkitektur. Sultanen av Omans officiella residens används ofta för att ta emot gäster som besöker landet. Sultanen bor inte här till vardags, men om Omans flagga vajar vid palatsingången är sultan Qabus hemma. Titta till höger när du närmar dig palatset, så kan du se delar av de gamla stadsmurarna och vakttornen som kantar bergssidan.

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Al Mirani Fort och Al Jalali Fästningen

De historiska fortet Al Mirani går tillbaka till 1500-talet och definierar stadsbilden i Omans huvudstad. Al Jalali fästningen var en gång i tiden ett fängelse som nu gjorts om till museum och som byggdes av portugiserna under kolonitiden på 1500-talet. Kom vid solnedgången för att fånga de bästa utsikten för härifrån är det riktigt fin utsikt över gamla muscat!

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Al Zawawi moskén

Al Zawawi moskén ligger i Al Khuwair och öppnades 1985. Denna moské byggdes av Al Zawawi familjen till minne av en av deras familjemedlemmar. Al Zawawi moskén ligger på ett torg i ministeriets distrikt i Al Khuwair och utgörs av en central gyllene kupol där koranen är inskriven på metallplåtar längst med hela moskéns väggar samt har en minaret bredvid sig.

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Har du varit i Muscat, vad tyckte du var bäst att se här? Berätta gärna! 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.