10 Praktiska Tips du Behöver Veta inför Din Resa till Dominikanska Republiken

För att underlätta din resa till Dominikanska Republiken har jag tagit fram 10 praktiska tips som jag rekommenderar dig att tänka på innan du reser hit. Det är praktiska och mycket smarta tips utifrån mina egna erfarenheter efter att själv ha besökt landet och upplevt det med egna ögon. Jag har skrivit det här inlägget för att hjälpa dig inför den dagen du själv reser till Dominikanska Republiken 🙂 Dominikanska Republiken

10 Praktiska Tips du Behöver Veta inför Din Resa till Dominikanska Republiken

Att resa till Dominikanska Republiken är en otrolig upplevelse med massor av kritvita sandstränder, en hel del aktiviteter att göra för alla åldrar och en ö som är större än jag någonsin kunnat ana. Jag reste runt i två veckor själv som ensam tjej och upptäckte olika städer och bodde i olika områden på ön. Jag fick verkligen uppleva det riktiga Dominikanska livet och se hur människorna bor här.

Det finns en del saker som du dock behöver veta innan du åker hit men också under tiden du vistas här som är bra att tänka på om du vill få ut så mycket som möjligt av din resa. Därför har jag samlat alla mina 10 bästa praktiska och smarta tips i detta inlägg som jag vill dela med mig av och som jag hoppas kan underlätta för just dig. Dominikanska Republiken

10 Praktiska Tips du behöver veta inför din resa till Dominikanska Republiken:

1. Visum

Du behöver ett visum för att komma in i Dominikanska Republiken. Har du inget visum innan du reser till Dominikanska Republiken behöver du inte oroa dig. Du kan få ett på plats på flygplatsen när du landat. Jag reste med charter resebyrån Tui och då ingick ett turistvisum när jag bokade flygbiljetten men jag vet att det kostar 10 US dollar för visumet som du kan betala på plats när du anländer i passkontrollen.

Visum Dominikanska Republiken

2. Dominikanska Pesos

I Dominikanska Republiken betalar du med sedlar överallt, dock fungerar det bra att betala med kort i nästan alla butiker såsom mataffär, klädesbutik, souvenirshoppar, restauranger, etc. Det bästa är att amerikanska dollar gäller överallt i hela landet som valuta att betala med, vilket är mycket praktiskt! Se dock till att ha småvalörer av dollarn. Endollars kommer gå åt en hel del.

Dock får du sämre växlingskurs om du betalar med dollar så för din egen skull är det bästa att alltid försöka ha dominikanska pesos. 1 US dollar är ca 48 dominikanska pesos (februari 2018). Så jag gjorde ett överslag och räknade 20 US dollar som 200 SEK, vilket blev 1000 dominikanska pesos. 500 dominikanska pesos räknade jag som 100 SEK.

Det finns ATM automater överallt och är lätta att hitta så det behöver du inte oroa dig för. DOCK måste du veta att det går bara att ta ut dominikanska pesos från alla ATM automater. Det går INTE att få amerikanska dollar. Mitt tips är att räkna ut hur mycket pengar i dominikanska pesos du vill ta ut om du behöver.

3. Vatten

Drick inte kranvattnet i Dominikanska Republiken. Köp alltid vatten på flaska!

4. Eluttag

Eluttagen är inte detsamma som i Sverige. Som svensk behöver du en adapter när du reser till Dominikanska Republiken. Så här ser eluttagen ut i Dominikanska Republiken.

AdapterEluttag

5. Lokala människorna

De dominikanska människorna här älskar att vara sociala och pratar gärna. De vill ha kontakt och är inte rädda för att komma fram och snacka med dig, trots att du inte vill. De är bara vänliga, det är så dom är. Det som är bra är att dom försvinner så fort du säger nej tack eller inte vill prata med dom. Dom är inte klängiga och följer inte efter dig.

6. Taxi

Många taxibilar har taxameter men det är inte ofta den används. Mitt tips är att höra efter med hotellreceptionen, flygplatsen eller någon annan oberoende part för att höra vad det kostar dit du ska, så du inte blir lurad när du väl hoppar in i taxin.

Innan du hoppar in i taxin, be att få ha taxameter på, om inte så bör ni komma fram till ett pris INNAN du kliver in i taxin. Oftast är det fasta priser som gäller. Från Punta Cana flygplats betalade jag 30 US dollar, vilket motsvarade 1500 dominikanska pesos.

Från mitt hotell i Punta Cana som låg i Bavaro beach området in till Punta Cana ”downtown” betalade jag 20 US dollar, motsvarande 1000 dominikanska pesos. Likaså från samma hotell i Punta Cana till busstationen i Punta Cana betalade jag 10 US dollar, motsvarade 500 dominikanska pesos.

7. Var försiktig

Det här var första resmålet jag ärligt talat kände mig lite obekväm och orolig för hur det skulle bli här för min del. Som ensamresande tjej är jag annars aldrig orolig men just till Santo Domingo som är huvudstaden i Dominikanska Republiken visste jag inte hur det skulle vara.

I Punta Cana bodde jag väldigt skyddat på ett stort resorthotell, likaså på Samana halvön. I Santo Domingo bodde jag på ett litet hotell mitt i stan, i turistområdet Zona Colonial som jag rekommenderar att bo i och strosa runt i om du åker till huvudstaden. Även om det är många andra turister här bör du vara extra försiktig och vaksam över dina tillhörigheter. Oavsett vart du är på ön bör du inte gå in i mörka gränder du inte känner till. Håll dig till gatubelysning och på huvudgator där andra människor rör sig.

Dominikanska Republiken

8. Trafiken

Trafiken är fullständigt kaos, speciellt inne i städerna så var försiktig om du hyr bil. Ta alla extra försäkringar när du är här, för det kan behövas om du väljer att hyra bil. Jag har sett mycket trafik runt om i världen och dominikanska republiken ligger bland topp 3 värsta länder att köra bil i enligt mig. Om du kan, rekommenderar jag att ta taxi runt om där du befinner dig och istället åka buss om du ska till andra städer.

Jag fick även tipset av en lokalbo på Dominikanska Republiken att vara försiktig när du kör bil då det förekommer att de dominikanska människorna medvetet kör rätt in i dig för att de ser att du är utländsk och kanske inte riktigt kan tala för dig vid en eventuell polisutredning. De är nämligen ute efter dina pengar och vill därför lägga skulden på dig!

Vad som kan vara bra att veta som lokalbon sa är att om du hamnar i en krock så sätts båda parter in i fängelse tills krocken är löst vems fel det är. Detta på grund av att så många smitningar har skett och fallet har aldrig blivit löst tidigare så därför har polisen valt att göra på detta sätt tills bägge parter är överens om olyckan. Dominikanska Republiken

9. Myggor

Ja det förekommer myggor på Dominikanska Republiken så ta med myggstift om du inte vill bli myggbiten!

10. Mañana

När du befinner dig på Dominikanska Republiken bör du vara väl medveten om att saker och ting tar sin tid här. Det tar tid att få maten, tar tid att komma fram, folk flyttar sig inte, allt går lite långsammare här än i Sverige för det är så mentaliteten är. Är du en stressad person som vill få saker och ting att gå fort har du en utmaning framför dig om du åker hit! Här är det lugnt och stilla som gäller. Dominikanska Republiken Jag önskar dig en trevlig vistelse i Dominikanska Republiken och jag hoppas mina restips kommer hjälpa dig! 🙂

Happy Travels!
//Charlotte

4 Comments

 1. Hej,

  Hur upplevde du matkostnader (ge gärna exempel på frukost, fika, lunch, middag) i Dominikanska rep? Exempelpriser på mat på två personer som äter ute och inte vill bo på ett All inclusive hotell?

  Tack för en bra blogg med tips!

  Hälsningar,
  Ann

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Anna!
   Tack snälla för fina ord! 🙂

   Ja du, första veckan bodde jag på All inklusive hotell, sen i Santo Domingo och på La Semana ön upplevde jag priserna på kaffe, mat och dryck faktiskt som hemma i Sverige. Jag skulle säga såhär: Förvänta er inte priserna som är i Asien, räkna snarare med som Sverige när ni ska ut och äta. Trevlig resa!

   Mvh
   Charlotte

 2. Hej Charlotte
  Tack för alla tips.
  Men en fråga
  Måste man eller bör man vaccinera sig om man ska till Dominikanska Republiken?
  Mvh Roger

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Roger, oj det vet jag inte om det är någon specifik vaccination man behöver ta innan men jag har inte vaccinerat mig på flera år och tänker inte så mycket på det men för din egen skull, hör med vårdcentralen eller apoteket som tillhandahåller vaccinationer och se vad dom säger. Det där har även med ålder, sjukdom, hjärta, etc samt tidigare vaccinationer att göra så kolla vad som säger för just dig men vad jag vet är det ingen speciell vaccination man behöver ta inför en resa till Dominikanska Republiken. Trevlig resa! Mvh Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.