Min Ultimata Resguide till Taj Mahal i Indien

Har du besökt Taj Mahal i Indien någon gång? Taj Mahal har funnits länge på min Bucketlist och varit bland de resmål jag velat se längst i mitt liv. Äntligen har min dröm blivit sann och jag har besökt detta mausoleum i Agra som heter Taj Mahal i Indien. Det var länge sen jag var så här super exalterad inför och under en resa som jag var till Taj Mahal. Sommaren 2007 utsågs Taj Mahal till ett av världens sju nya underverk. 

Här kommer min Topp 10 Bästa Restips till Taj Mahal

Jag har aldrig varit med om något mäktigare och häftigare i hela mitt liv. Att få vara med om denna ”WOW” upplevelse trodde jag aldrig att Taj Mahal skulle ge mig, men oj så fel jag hade! Att få se Taj Mahal har varit värt varenda krona och tid. Även om du gör Taj Mahal på några timmar är det ändå lite omständigt att ta sig hit. Du bör sova över i Agra, det område som Taj Mahal ligger i och att flyga hit gör du lättast till Delhi. Från Delhi behöver du med bil köra ca 4,5-5 timmar för att komma till området Agra och sen inkvartera dig på något av de alla fina hotell som finns här.

Hotell i Agra är väldigt prisvärt. Du kan få lyxiga hotell till väldigt fördelaktigt pris och känna dig som om du befinner dig i ett palats. Du hittar min hotellrecension om Marriott hotell i Agra som jag bodde på här. 

10 BÄSTA restips för Taj Mahal:

 

1. Kom tidigt på morgonen för att se soluppgången

Taj mahal öppnar kl.05.30 så kom i tid för att se soluppgången glänsa över det fantastiska mausoleumet. Jag rekommenderar att finnas på plats redan runt kl.05.00 då köerna börjar ta vid. Även om det är jobbigt att gå upp så tidigt är det värt det för det här ögonblicket, jag lovar!

2. Få skjuts till entrén

Vår chaufför släppte av oss vid huvudentrén där man köper biljetter till Taj Mahal. Längre än så får dom inte köra nämligen. När du köper din biljett för 1000 rupies (ca 120 SEK) ingår en vattenflaska och skoskydd. Observera att du inte får ta med eget vatten eller någon form av mat. Utanför huvudentrén står det massor av indier som vill cykla dig till nästa entré för en slant. Tips! Du kan få gratis skjuts i en golfbil men dom kör på schema alt. när bilen blir full. Vill du inte vänta är det värt att ta en cykeltaxi för att komma i tid, om du planerar att komma till soluppgången. Det går lika bra att gå till fots också men det tar ca 10 minuter att gå. Ovanför ser du entré  till Taj Mahal där köerna börjar för security check.

3. Ät innan ditt Taj Mahal besök

Om du planerar att se Taj Mahal tidigt på morgonen rekommenderar jag att äta frukost eller något litet innan du anländer. Det är varmt och 1 flaska vatten räcker inte förrän du känner dig slut på energi medan du går runt. Observera att du inte får ta med dig egen mat, snack eller dryck in på området. Försök få i dig något i magen innan du kommer hit. Du kommer känna dig svimfärdig senare under dagen annars.

4. Ha så lite som möjligt i väskan

Securityn tar tid att gå igenom så ha gärna så lite som möjligt med dig i väskan. Lägg guideboken hemma, den kommer dom ta från dig annars och ha absolut inte mat med dig, det blir du av med på en gång.

5. Guidning

Det kommer komma massvis med indier som frågar om du är intresserad av en guidad tur. Ta ingen guide om du vill gå runt själv och stå på dig! De kommer fråga dig 100 gånger även om du säger nej. Mitt tips är att istället tjuvlyssna på andra guider när du stannar upp för fotografering. Då får du den lilla information du behöver, samtidigt som du slipper ha en guide släpandes efter dig. Personligen känner jag mig stressad av att ha en guide, jag vill kunna njuta i min takt och se och gå runt i den takt jag vill själv. Alla är vi olika men läs hellre på ordentligt innan du besöker Taj Mahal för att kunna njuta ordentligt av din upplevelse, så gjorde jag.

6. Ingen klädkod

Du behöver inte täcka axlar och knän, vilket jag till 100% säkerhet trodde att man behövde, men inte här. Du kan gå runt i linne och shorts, eller en kort klänning, här finns ingen klädkod. Det kan vara bra att känna till!

7. Restriktioner för bilder

Det finns ingen klädkod, däremot finns det restriktioner för hur du får ta dina bilder. Exempelvis får du inte ta några så kallade ”hoppbilder”. Vi lyckades med det ändå tills en vakt kom fram till oss och sa att det var förbjudet. Tuff luck, bilderna hade vi redan hunnit ta. Men kan vara värt att tänka på när du är där.

8. Njut av Taj Mahal

Det är förbjudet att sitta på gräsmattan framför Taj Mahal men sätt dig istället en stund vid en av de 4 pålarna och njut av mausoleumet du har framför dig. Det brukar jag göra vid mina upplevelser. Sup in miljön och försök att bara va och njut av tillfället och stunden du har. Hur häftigt som helst! Det går även att sitta vid en av de röda moskéerna som finns på vardera sida om Taj Mahal. Där finns det mest skugga, vilket är skönt då det blir väldigt varmt.

9. Pruta!

Är du lika souvenirtokig som mig? Utanför entrén där cykeltaxin stannar finns det massor med små shoppar och souvenirbutiker. Vill du köpa något måste du pruta, pruta, PRUTA – de tar ungefär dubbelt så mycket i pris mot vad det egentligen kostar så var tuff när du prutar, det går att få ner det till det pris du vill ge. Gå annars därifrån så ropar dom efter dig att det är ok det pris du angav.

10. Gör något extraordinärt- åk fiskebåt!

När du känner dig klar med Taj Mahal rekommenderar jag dig att inte känna dig klar. När du kommer ut från entrén (där vi souvenirshopparna) tar du istället vänster och går runt hela Taj Mahal. Gå på vägen som smeker själva byggnaden ca 300 meter och som leder dig ner till vattnet. Jag kände många gånger att jag ville vända men bara för att vi var två personer vågade jag gå, men tvivlet fanns där många gånger just på grund av att jag tänker ur säkerhetssynpunkt som tjej.

När du kommit ner till vattnet, peka på fiskebåten (eller visa upp en av mina bilder) och be att få åka ut på den för att se Taj Mahal från en annan vinkel. Det är oslagbart och du får annorlunda bilder mot alla andra 😉 Det här var absolut det bästa på HELA resan! 😀

Fiskaren kommer börja på 500 rupies (ca 60 SEK) men jag lyckades pruta ner det till 300 rupies för 2 personer (ca 36 SEK). Hela upplevelsen tar ungefär en timme och fiskaren är väldigt vänlig och tar gärna bilder på dig/er. Har du tiden över är detta ett absolut MÅSTE att göra! 😀

Har du varit i Taj Mahal i indien, hur var din upplevelse?

Trevlig resa!
//Charlotte

5 Comments

  1. Pingback: My Top 10 Best Sightseeing Tips For "The Golden Triangle" in India

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.