Att resa solo runt om i världen har varit en av de mest givande erfarenheterna jag någonsin fått i mitt liv. För att behålla de minnen jag upplever, vill jag gärna dokumentera det genom fotografier och helst med mig själv i bilden. Det innebär att jag ibland måste behöva fråga främlingar om de kan tänka sig ta ett kort på mig och gärna ett perfekt kort. Ibland blir det inte så och med tiden har jag lärt mig hur jag ska göra för att en främling ska kunna ta den där perfekta bilden på mig. Så hur gör man?

Tulum beach

Hur Jag Får Främlingar att Ta Perfekta Resbilder När Jag Reser Solo

Att våga fråga en främling om de kan tänka sig ta ett kort på dig krävs mod, för ibland kan jag känna att det är pinsamt att fråga. Men frågar jag inte får jag inte heller det där kortet jag så gärna vill ha på mig med det specifika motivet i bakgrunden. Genom att fråga en främling om de kan ta ett kort på dig kan resultatet bli precis hur som helst. Jag har med tiden lärt mig några knep för att hjälpa dig att välja ut rätt person och hur du får dem att ta den där perfekta bilden du är ute efter.

Isla de Holbox

Såhär får du främlingar att ta perfekta resbilder på dig:

1. Titta efter rätt person 

Börja med att studera ut en person ur folkmassan som finns på samma plats som dig och som du tycker verkar vara en lämplig fotograf. Jag har kommit på att de bästa människorna att fråga är att oftast de i samma generation som mig själv, då de dels vet hur tekniken fungerar men också hur jag önskar vilja ha mina bilder. Använder jag min stora systemkamera och vill att någon annan tar en bild på mig med den letar jag upp en person som håller i en minst lika avancerad kamera, då vet dom hur den fungerar och dessutom känns de pålitliga! Mitt bästa tips är att studera ut ett par och fråga dem om de vill ha ett kort på sig tillsammans som du kan ta och när du gjort det, frågar du om dom kan ta ett likadant kort på dig!

2. Presentera dig själv 

När du väl hittat rätt person som kan ta en bild på dig är det dags att ta mod för att våga gå fram och be personen ta kortet. Det bästa i det här läget är då att lite kort presentera dig själv först och därefter fråga om han eller hon kan tänka sig att fotografera dig. Att våga småprata lite först är en bra isbrytare och vem vet, ni kanske blir vänner?

3. Ställ in alla funktioner så som du vill ha det 

Innan du ger över din kamera, mobil, gopro eller vad det nu är så se till att ha ställt in alla inställningar precis så som du vill ha det. Då blir det mycket enklare för den som ska ta kortet och det går mycket snabbare.

Angkor Wat

4. Ta ett kort åt dem först så de ser 

Jag har varit med om alltför många gånger att objektet jag velat ha med i bakgrunden inte alls kommer med eller att bilden blir sned, suddig eller att jag själv knappt syns på bilden. Tro mig, det händer! Därför har jag lärt mig att instruera personen ifråga genom att ta ett kort först på objektet för att visa hur jag vill ha bilden så de förstår vad som ska vara med.

5. Ge detaljerade instruktioner 

Även om du har visat med en bild exakt hur du vill ha ditt foto så bör du även ge så detaljerade men enkla instruktioner som möjligt. Berätta exakt var du tänker stå i bilden, hur du kommer posera, be dem ta flera olika vinklar och flera kort om det är det du vill, annars tar de bara ett. Ska du springa, hoppa eller sitta? Instruera så mycket du bara kan.

Phnom Penh, Cambodia

6. Säg Tack! 

Sist men inte minst efter att du är nöjd med din bild och du har fått den precis så som du vill ha den säg TACK! Var ödmjuk och säg hellre tack flera gånger än inte alls. Är jag väldigt nöjd med min bild eller känner att jag skäms lite för de omständigheter jag bett personen ställa upp på för att kunna ta bilden på mig säger jag alltid TACK SÅ MYCKET!

Emerald Cave, Koh Mook

Följ gärna mina äventyr på Instagram här, Facebook här, Bloglovin här eller Youtube här.

Happy Travels!
// Charlotte

5 Comments

 1. Jättebra tips Charlotte! Och håller helt med, att kunna och våga berätta hur man vill ha sin bild är a och o – även om du känner den som tar din bild! 🙂

  • Charlotte Lundquist Reply

   Tack snälla Malin! 🙂 Ja precis, oavsett vem som tar bilden är det bra att instruera precis som du vill ha den 😉 Kram

 2. Vilket härligt inlägg! Jag kör samma princip på Björn typ hela tiden. Ha, ha! Jag ställer först in kameran, tar själv en bild, visar hur jag vill ha den och sen får han bara trycka på avtryckaren då jag placerat mig där jag vill vara i bilden. 🙂

  (Sätter också kameran på stativ en hel del och använder en fjärrkontroll för att ta bilden. Smidigt det också).

  • Charlotte Lundquist Reply

   Tack snälla för fina ord! <3 Hahaha... vad roligt men visst är det effektivt! Blir ju som man vill ha det 😉

 3. Pingback: Hett i mars | Hallins reseblogg

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.