Vett och Etikett När Du Reser Solo

Jag har skrivit det förr men det tåls att nämnas igen (tydligen). Det är så många som frågar mig hur jag vågar resa ensam och om jag inte är rädd för att resa själv men ni är också många som frågar efter tips på hur man gör för att våga resa solo, något som jag har skrivit en hel del i det här inlägget.

Som många av er känner till vid det här laget så reser jag själv eller solo som det kallas på nästan alla mina resor och det är något jag gjort i över 10 års tid nu. Idag blir det mer och mer vanligt att göra det, vilket jag tycker är fantastiskt roligt och därför har jag sedan tidigare skrivit många tips till dig som väljer att resa själv, destinationer att resa till själv samt annan bra information till dig som väljer att resa solo som du kan läsa mer om genom att klicka här.  

Uluwatu

Dominican Republic

Vett och Etikett

Vett och etikett kanske är kanske fel ord att använda sig av men jag hittade inget bättre och på ett sätt är det saker som är självklara (för mig men inte för andra) och därför vill jag dela med mig av mina tips på hur man bör uppträda och anpassa sig som soloresenär. Det kanske är mer passande att säga grundförutsättningar för att resa solo 🙂

Anse Lazio, Praslin

Det här är mina allra bästa tips för dig som reser solo:

 • Vifta inte med dina pengar
 • Fördela upp dina pengar
 • Gå inte i mörka gränder 
 • Var uppmärksam 
 • Lämna inte dina värdesaker öppet, varken på stranden eller på hotellrummet
 • Om det är mörkt ute, ta hellre en taxi än att promenera
 • Var ödmjuk
 • Be om hjälp på ett snällt sätt
 • Tacka för hjälpen om du får hjälp, gärna med ett leende

Det här låter kanske väldigt självklart i mångas öron men det är det inte för många. Därför vill jag poängtera att reser du solo, så krävs det lite mer av dig än när du reser i sällskap.

Tulum beach, Mexico

Vifta inte med dina pengar

Det kanske säger sig självt men jag rekommenderar att försöka dölja dina pengar så mycket du bara kan. Stå inte på gatan och vifta öppet med dina pengar, det lockar till sig folk och då ser andra hur mycket pengar du faktiskt har på dig. Du vet aldrig vem som kan råna dig helt plötsligt.

Fördela upp dina pengar

Ett tips är att fördela upp dina pengar du har tagit ut i cash. Dela upp pengarna i 3-4 st lika stora högar och göm/ lägg på olika ställen. En hög har du i plånboken, en hög i passet, en annan låser du in i kassaskåpet på rummet och den sista högen i ett fack i resväskan alternativt i en ficka på ett par byxor längst ner i resväskan. Skulle du bli besluten har du inte förlorat alla pengar på en gång. Gör likadant med dina kontokort.

Hong Kong local place

Gå inte i mörka gränder

Det kanske säger sig självt men är fortfarande värt att nämna, gå INTE själv i en mörk gränd! ALDRIG! Du vet inte vem som förföljer dig, kan hoppa på dig, råna dig eller slå ned dig. Gör det bara inte, för din egen säkerhet! Jag skulle vilja säga att det här är en grundregel inom vett och etikett.

Var uppmärksam

Att resa solo innebär att du bara har dig själv att förlita dig på och det krävs mer av dig att resa själv. Var därför extra uppmärksam på dina värdesaker och din omgivning, varje dag, hela tiden!

Hong Kong

Lämna inte dina värdesaker öppet, varken på stranden eller på hotellrummet

Med det sagt bör du inte heller lägga fram dina värdesaker öppet och synligt för andra. Du vet aldrig hur illa ställt de har det hemma och ligger det ett par iPhone lurar framme eller pengar synligt kan det klia i allas fingrar. Så tänk en gång till på hur du lämnar ditt hotellrum eller vad du lämnar på stranden för att gå och bada.

Uluwatu

Om det är mörkt ute, ta hellre en taxi än att promenera

För mig går säkerhet före allt när jag reser solo. Därför vill jag även poängtera för din egen skull att ta en taxi än att promenera själv i mörket, för du vet aldrig vad som kan hända. Har du råd att åka på semester så har du råd att ta en taxi dit du ska, det är värt den där hundringen än att bli av med allt, bli påkörd eller rånad och du behöver lägga massa tid på att spärra kort, etc.

New York

Var ödmjuk

När du reser solo bör du vara ödmjuk mot allt och alla, för du vet aldrig vad du får tillbaka. Det är spännande att resa solo och du kommer uppleva massor av äventyr så var ödmjuk mot dig själv och allt runt omkring dig. Just saying 🙂

Nacka J

Be om hjälp på ett snällt sätt

En grundregel generellt sätt är att behandla andra så som man själv vill bli behandlad, eller hur? När jag reser solo och behöver hjälp med att exempelvis att någon tar kort på mig ber jag om hjälp på ett snällt sätt. Jag frågar om de har tid, om jag får störa och jag tackar så mycket efteråt. Kanske kan du hjälpa personen ifråga tillbaka och ta kort på honom/henne i gengäld?

Tacka för hjälpen, gärna med ett leende

Precis som att du bör vara ödmjuk mot andra bör du även tacka för hjälpen med det du frågar om hjälp med, helst med ett leende för det kommer du långt på, det lovar jag dig! Om du ler kommer världen att le tillbaka mot dig med! 🙂

Praia de Camilho, Algarve

Algarve, Portugal

Som sagt, det här är några grundförutsättningar att tänka på när du reser solo som jag rekommenderar av egen erfarenhet. Jag skulle nästan säga att det här är A och O att tänka på när du reser själv. Om du tänker till på dessa tips nästa gång du reser solo, kan jag lova att din resa kommer bli oförglömlig och alldeles underbar!

Happy Travel!
// Charlotte

2 Comments

 1. Hej, kul att en bloggare reser själv…jag gör det gärna o ofta…det som jag tycker är tråkigast är att få sig själv på foto, inte alltid det finns folk i närheten som kan hjälpa till…ibland vill man ju spexa till det.
  Jag tycker att man blir starkare o man klarar mycket mer än vad man tror.
  /Nina, ensamresenär många gånger 🙂

  • Charlotte Lundquist Reply

   Visst blir man mer erfaren för varje gång man gör det, så man lär sig också 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.