Hur är det att resa i Coronatider?

Nu har jag flugit två gånger under COVID- 19 pandemin som pågår runt om i världen. Är det rätt eller fel är upp till var och en tycker jag. Det jag kan säga är att flyget har varit fullt upp till varenda säte både till och från Faro när jag åkte dit i slutet på juli och hem igen i början på augusti. Det tycker jag säger en hel del om hur ressugna människor är just nu och inget jag skäms för alls.

Jag har fått många frågor om hur det är att resa i Coronatider, vågar man det, är det några turister, behöver man munskydd, etc ja ni har ställt en hel del frågor till mig som jag tänkte besvara i det här inlägget 🙂

Portugal

Arlanda och flyget

På Arlanda flygplats behöver man inte ha munskydd på sig, däremot när man ska kliva ombord flyget behöver du sätta på dig munskyddet redan i gaten och ha det på dig fram tills det att du landar och kommer utanför den flygplatsen. Ja, du får ta av munskyddet under flygningen om du ska dricka eller äta något men sen måste du ta på dig det igen. Servering sker inte alls under hela flygningen så se till att ha ätit mat innan du ska flyga. Det fanns bara någon enstaka restaurang öppen på Arlanda flygplats, resten var stängt. Det ligger en vattenflaska på varje säte ombord på flyget så det är allt man får. (Jag flög med SAS juli & augusti 2020)

Portugal

Jag måste säga att jag tyckte det var riktigt jobbigt att ha på sig munskyddet under hela flygresan som tog lite mer än 4 timmar till Faro men såklart, det är ju ovant men jag vet faktiskt inte om jag någonsin kommer vänja mig heller. Jag tycker mest det var irriterande och det kliande i ansiktet.

SAS Corona

Hälsodeklaration

Innan landningen till Faro behövde alla ombord fylla i en blankett med vilket säte man har, flygnummer och sin hemadress och telefonnummer. Detta samlades sedan in ifall någon på flyget senare skulle visa sig vara coronasmittad så kan man spåra alla som varit i närheten av den personen. Lyckligtvis har jag fortfarande inte hört något från flygbolaget och jag är fortfarande fullständigt frisk.

SAS Corona

Munskydd i Portugal

Hur var det då i Portugal? Människor gick på gatan och promenade på stranden precis som vanligt tycker jag, utan munskydd. Du behöver dock alltid ha munskydd med dig i väskan eller i fickan för du behöver det om du kliver in i en matbutik, en klädesbutik, ja alla möjliga butiker och även restauranger. Du behöver bara ha munskyddet på när du kliver in i restauranger och ska gå därifrån, under tiden du sitter ner vid bordet behöver du inte ha munskyddet på dig.

Portugal

Portugal

Likaså om du ska åka kommunalt med buss eller tåg då behöver du det på dig också under hela resan. På stranden behövde jag inte ha det men om jag skulle beställa något att dricka eller äta i en beach bar då behövde jag ha det på mig, även när jag skulle gå på toaletten, så missa inte att ha med dig ett munskyddet hela tiden om du ska åka till Portugal just nu.

Portugal

Handsprit, munskydd och menyer

Överallt hittar du handsprit ståendes här och var på restauranger, butiker och andra ställen. Menyerna på restaurangerna var något nytt för mig för på en hel del ställen har de istället för fysiska menyer att ta i, istället omvandlat menyerna till QR koder så du måste ha din telefon med dig, men det brukar man ju oftast ha ändå. Du fotar QR koden och då öppnas restaurangens meny upp på skärmen. Smart på ett sätt men texten blir otroligt liten och man måste hålla på att zooma in och ut hela tiden vilket var lite bökigt tycker jag.

På andra restauranger fanns de fysiska menyerna kvar som man fick men dom fick man även behålla vid bordet för att det var ”våra menyer” så ingen annan kunde ta i dom för att de behövdes göras rena och spritas av innan ett nytt sällskap kunde ta i dem, vilket jag tyckte var smart gjort!

Portugal

Folktomma stränder

Ja det var faktiskt folktomma stränder och de människor som var på stranden höll faktiskt bra med avstånd mellan varandra. Det märktes verkligen att det knappt var några turister här alls, vilket jag faktiskt måste säga tyckte var riktigt skönt men tråkigt för Portugals turismnäring såklart.

Portugal

Portugal

Portugal

Har du flugit under Coronapandemin, hur var det för dig?

Happy Travels!
// Charlotte

8 Comments

 1. Japp, har flugit både inrikes och till Rom och delar uppfattningen om att det är lätt irriterande med munskydd på flyget (eller rent allmänt). Men det är nog bara att vänja sig. Sedan tycker jag det är märkligt att vissa flygbolag har kvar matservice ombord och andra inte. Jag börjar nästan ana att man tagit bort serveringen av andra skäl än pandemin.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Ja visst är det bara att vänja sig, så är det! 😉 Håller med dig angående serveringen ombord, borde vara lika för alla flygbolag!

 2. Hej!
  Jo jag flög till Malaga 5-10 aug. Landvetrer var ganska öde o inget var öppet , kanske för att det var så tidigt? Flyget till AMS gick 6.10.. jorå munskydd på, men KLM serverade förpackad macka o kaka, o vagnen med kaffe o juice e.d kom..
  Tycker man borde ändra boardingen, längst bak först o.s.v.. o när man var vid gate bad piloten att man skulle sitta kvar tills raden före börjat gå ,(gör jag alltid, brukar sätta ut en fot lr väska så de bakom inte ska tränga sig..).. men det lyssnade folk inte på..

  Lite jobbigt med munskydd på överallt i +30 i Malaga, men superhärlig resa.

  Hotellet hade infört att man bokade tid till poolen på taket, väldigt bra, var aldrig trångt.

  I september bär det av igen :-).

  • Charlotte Lundquist Reply

   Intressant att höra om din upplevelse! 🙂
   Jasså man behövde gå omkring med munskyddet på överallt i Malaga, vad jobbigt eller? Det behövde man inte i Portugal vilket var skönt.
   Kul med ny resa i september, vart blir det då? 🙂 Jag åker iväg igen nu till helgen, ska bli så skönt med sol och värme!

 3. Usch fasar för munskyddet på flyget och om man måste ha det på land. Kommer aldrig vänja mig vid det.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Jo vi kommer behöva det överallt, bussen, promenader, på gatan, restauranger etc. Får se till att typ hänga vid poolen hela tiden 😉

 4. Har du vart på Algarvekusten i oktober någongång. Funderar på att åka dit, men undrar om det är kallt och helt dött då?

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hje Mimmi,
   Jag är på Algarvekusten nu och det är kanonväder här! Det går att bada, ligga på stranden och det är mindre turister, vilket jag tycker är jätteskönt! Det är inte helt dött, men som sagt inte lika mycket turister som exempelvis augusti.
   Med vänlig hälsning, Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.