10 Tips För att Undvika Jetlag

Jag får frågan då och då vad man kan göra för att slippa jetlag efter en långresa. Jag har mina egna tips från när jag jobbade som flygvärdinna och flög kors och tvärs över hela världen. För att nämna några exempel har jag somnat utan att höra mobilen ringa flertalet gånger fast den legat precis vid mitt öra, haft personer som försökt väcka mig utan att jag vaknat och sovit 16 timmar utan att veta hur det gick till.

Mina 10 tips för att undvika jetlag

Men jag lär mig för varje gång och därför vill jag nu dela med mig av mina erfarenheter jag tagit till för att minska min jetlag och som jag hoppas kan hjälpa dig också 🙂

Här är mina 10 Tips för att slippa Jetlag:

1. Ställ om klockan.

Till att börja med bör du ställa in dig mentalt på den nya tidszoner du ska till. Ställ om klockan direkt när du satt dig i flygstolen, det påverkar ditt psyke på rätt sätt. När du äter ombord, försök fantisera om att det är din middag på din slutdestination exempelvis.

2. Håll dig vaken så länge som möjligt.

Försök att hålla dig vaken så länge som möjligt. Mitt bästa tips för det är att upptäcka stan genom att gå, gå, gå överallt. Så fort du sitter ner kommer du slumra till. Jag har gjort det över flertalet middagar och på en musikal för att jag suttit ner bekvämt. Vad du än gör, rör på dig så mycket som möjligt tills det verkligen är dags att sova för natten.

3. Vid ankomst på morgonen – ta en powernap.

Om du landar tidigt en morgon eller en förmiddag, se till att sova max 2 timmar när ni anländer till hotellet. Ni vill ju inte förstöra hela dagen genom att gå runt supertrötta i en ny stad. Men se också till att bara sova 2 timmar och inte mer, oavsett hur skön sängen är. Risken finns annars att ni hamnar i obalans med destinationens tid och därmed uppstår jetlag.

4. Drick vatten.

Jag vet, det låter tjatigt, men det hjälper faktiskt. Drick mycket vatten ombord på flyget under hela resan, det är bra för hela kroppen, både under och efter flygningen! Men drick inte för mycket innan du ska sova, då slipper du gå upp mitt i natten och för att använda badrummet.

5. Ät lätt mat.

Ät ingen tung mat, varken ombord på flygplanet eller när du landat. Risken finns då att du känner dig väldigt mätt och sömning och vill gå till sängs direkt. Ät istället lätt mat såsom sallad, sushi, fisk och kyckling. Ät något litet varje gång du känner att hungern slår till så du dämpar mättnadskänslan, därmed ska du inte äta något onyttigt för det. En frukt är då alldeles utmärkt! 

6. Försök undvika alkohol.

Många tror att alkohol kan hjälpa mot jetlag, det gör det inte. Visst kan det vara trevligt med ett glas vin eller två, men drick inte bara för att du tror det ska hjälpa mot din jetlag. Tänk på att lufttrycket uppe i flygplanet gör att alkoholen har mer effekt än vanligt.

7. Undvik kaffe.

Kaffe kan bidra till uttorkning och kan göra mer skada än nytta. Uttorkning är ett av symptomen för jetlag. Försök därför att undvika att dricka kaffe när du flyger om du vill undvika jetlag såklart.

8. Vistas i solljus.

Försök utsätt dig på solens dagsljus. Genom att utsätta dig för dagsljus hjälper det kroppen att återhämta sig och ställa in sig efter den nya dygnsrytm betydligt fortare. 

9. Välj rätt flyg för dig.

Försök välja ett flyg som passar din dygnsrytm. Jag föredrar nattflygningar för då vet jag att jag vill sova efter maten och vakna när flyget är framme. Passar mig perfekt medan jag vet många som föredrar dagsflygningar istället, vilket kan ibland behövas lite mer planering om man vill undvika jetlag så mycket som möjligt.

10. Träna under resans gång.

Att resa sig upp, sträcka på benen och röra på sig under flygningen gång motverkar också jetlag. Se till att få igång blodcirkulationen så kroppen hänger med. Kroppen kan annars lätt ställa in sig på att vila/sova och är sen pigg när det väl är dags att verkligen gå till sängs. Det här är mina bästa tips för att undvika jetlag som faktiskt har hjälpt och hjälper mig än idag! Har du något annat tips som kan hjälpa mot jetlag, vilket då?

Trevlig resa!
// Charlotte

2 Comments

  1. Pingback: 20 travel tips from a travel blogger

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.