Att resa ensam har sina för och nackdelar, det ska jag inte sticka under stolen med. Visst är det en otroligt härlig känsla att göra det man vill, när man vill utan att ha någon att ta hänsyn till men det är också såklart lite tråkigt att upptäcka världen själv utan att få dela alla häftiga upplevelser tillsammans med någon. Phnom Penh, Cambodia

Nackdelar med att Resa Solo

Jag har rest ensam så länge kan jag minnas, dels under tiden jag arbetade som flygvärdinna men jag har också flyttat utomlands helt själv. Först till Shanghai ett halvår och därefter till Doha i flera år och senaste åren har jag nästan alltid rest solo. Nuförtiden får jag nästan alltid frågan ”Vad finns det för nackdelar med att resa solo?”. 

Nedan följer en ärlig lista på de nackdelar som jag upplever att det är att resa solo. Alla är vi olika och tycker olika men det här listan är utifrån mina egna upplevelser och erfarenheter när jag rest ensam runt om i världen. Koh Lanta, Thailand

10 Nackdelar med att resa solo: 

  1. Du har ingen att dela din upplevelse med.
  2. Du sköter allting själv såsom bokning av flyg, hotell, utflykter, etc – ingen att fördela ansvaret med.
  3. Du äter oftast dina måltider själv, vilket har varit en utmaning för mig att våga sätta mig själv på en restaurang och äta middag– idag känner jag inte alls så då jag har vant mig vid det.
  4. Försäljare hoppar gärna på dig eftersom de ser att du är ensam och ”tror” att du är intresserad av vad de har att sälja. Lättare då att börja småprata med någon som är själv.
  5. Du står för alla kostnader själv, exempelvis hotell.
  6. Det finns ingen att diskutera med hur dagen eller resandet ska läggas upp.
  7. Du har ingen som kan hjälpa dig komma ihåg saker eller påminna dig om något som du kanske har glömt. Du måste hålla koll på dina saker hela tiden.
  8. Du har ingen som kan vakta dina saker, exempelvis om du ska bada i havet.
  9. Du har ingen som kan hjälpa dig om du blir sjuk eller behöver träffa en doktor, exempelvis om du brutit benet.
  10. Du har ingen som kan sätta ner foten om du råkar sväva ut i dina planer, tankar eller aktiviteter så att resan blir alldeles för stressig istället för avkopplande.

Poda Island

Reflektioner:

Jag har väldigt lätt för att stressa upp mig själv och hinna med så mycket som möjligt på mina resor. Det finns saker som jag bara måste bocka av på min lista jag har. Därför skulle jag egentligen behöva en respartner som drar i bromsen ibland, det skulle vara väldigt nyttigt för mig.

Det händer att jag inte förstår att jag inte kan ”hinna med allt” för i min värld kan man det, så länge man planerar och är effektiv. Det i sin tur slår ut på att jag kanske inte njuter lika mycket av min upplevelse som jag annars skulle göra om jag drar ner på tempot lite, men saken är den att jag njuter fast på mitt sätt.

Som sagt, jag tycker det är skönt att resa solo men ibland skulle jag behöva någon som bromsar mig i det jag gör för att komma ner i varv och ta tillvara på stunderna som ges.

Blue lagoon Krabi

Att resa solo:

Att resa själv är faktiskt riktigt roligt och väldigt nyttigt, för alla! Vill du läsa fler inlägg om hur det är att resa solo och varför du bör göra det kan du göra det här:

Följ mina äventyr på Instagram här, Facebook här eller Bloglovin här 🙂

Happy Travels!
//Charlotte

1 Comment

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.