I samarbete med Evaneos

Mina Bästa Restips Till Zanzibar

Har du också alltid drömt om att få vakna upp på en magisk Ö i Indiska Oceanen, till ett hav med magiska färger och ett lugn som inte går att beskriva med ord, ett paradis som är utöver det vanliga. Då är det Zanzibar du ska resa till! Det lugn som befinner sig på Zanzibar är obeskrivligt och måste själv upplevas för att kunna förstå vad jag menar. Att befinna sig på en plats där du inser att livet plötsligt stannar upp, för du är så tagen av den vackra naturen och allt den har att erbjuda dig, kan bli verklighet – om du åker till Zanzibar. 

Zanzibar Nungwi beach

Prison island, Zanzibar

Zanzibar

Zanzibar är en självstyrande stat av Tanzania och är känt för sin otroliga historia och kultur, sina långa orörda stränder med turkost vatten men även för sina kryddor, detta då huvudstaden Stone Town en gång i tiden bedrev slavmarknad här. Zanzibar tillhör Tanzania och är ett av Afrikas härligaste paradis, med några av världens finaste stränder och med turkost vatten samt kritvit strand, det kan jag intyga för jag har själv varit där.

Men det är inte bara de fina stränderna som lockar, det finns  även en hel del saker att se och göra på Zanzibar och tillsammans med reseföretaget Evaneos som skräddarsyr resor kommer här mina mest värdefulla och bästa restips för dig som vill upptäcka Zanzibar 🙂 

Zanzibar Nungwi beach

Zanzibar Nungwi beach

Zanzibar nungwi beach

Se och göra på Zanzibar

Förutom att ligga på stranden och njuta av den vackra vita stranden och det turkosa vattnet finns en även det en hel del saker att se och göra på Zanzibar. 

Stone Town

Zanzibars huvudstad heter Stone Town och är en gammal stad med en hemsk och stark historia bakom sig. Zanzibar har en stor symbolisk betydelse då det var en av Östafrikas största slavmarknader som på gick i just Stone Town, därav sitt namn som nu är Zanzibars mest besöka turistmål. Numera är staden ett trevligt och mysigt ställe med sina små och trånga gränder med vackra träportar, moskéer och katedraler för att inte tala om Stone Towns basar och sultanens gamla palats som är ett måste att besöka. Staden är även listad på Unescos världsarvslista och är fortfarande en viktig handelsstad. Ett måste att besöka när du befinner dig på Zanzibar. 

Zanzibar Stone Town

Stone town Zanzibar

stone town Zanzibar

Prison Island

Changuu Island, även känt som Prison Island, ligger bara 15 minuter med båt utanför Stone Towns kust och har även den en hemsk historia bakom sig. Här fanns tidigare ett fängelse där slavar fängslades och vid ett tillfälle tjänade det också som karantänplats, men som lades ner och istället har blivit ett populärt ställe för turister att besöka. Prison Island består till 90% av hotellområde men de områden som inte upptas av hotell är värt att besöka. Du kan exempelvis snorkla och titta på samt mata havssköldpaddor. Snorklingen här är fantastisk! 

Prison Island, Zanzibar

The Rock

På Zanzibar hittar du den världskända restaurangen The Rock som är väldigt unik och ligger belägen ute i havet. Här kan du njuta av en enastående utsikt samtidigt som du har turkost vatten, kritvit sand och små fiskar som simmar utanför. The Rock bjuder dessutom på fin service och riktigt god mat. Har du tur kan du gå barfota i vattnet ut till restaurangen från strandkanten då tidvattnet är väldigt lågt och sen får du skjuts in till stranden igen av lokalbefolkningen i en liten träbåt när tidvattnet kommit tillbaka igen. 

Zanzibar Nungwi beachstone town Zanzibarstone town Zanzibar

stone town Zanzibar

Stränder

Paje

Paje Beach ligger på den sydöstra delen av Zanzibar. Sanden här är lika len och mjuk som mjölet du har hemma i skafferiet. Paje Beach är lång och det turkosa vattnet kommer få dig att tappa andan. Vill du testa på kitesurfing eller åka vattenskoter så finns det möjlighet att göra det på Paje Beach.

Nungwi

Världskända Nungwi Beach ligger på den norra delen av Zanzibar. Stämningen är alltid härlig på stranden och det är knappast någon överdrift när man säger att detta är en riktig paradisstand. Ett besök på Zanzibar är inte fulländat förens du har varit på Nungwi beach.

Kendwa

Underbara Kendwa Beach ligger en kort promenad från Nungwi beach. Stranden här är lite lugnare och passar perfekt om du vill ta det lugnt i solen med en kokosnöts drink samtidigt som du läser en bra bok. 

Zanzibar Nungwi beach

Zanzibar Nungwi beach

Zanzibar Nungwi beach

Mina restips till Zanzibar

Flyg till Zanzibar

I dagsläget finns inga direktflyg från Sverige till Zanzibar men den smidigaste flygvägen jag rekommenderar är att flyga med Qatar Airways från Stockholm till Zanzibar med mellanlandning i Doha. Qatar Airways flyger även till Dar es Salaam från Doha och därifrån kan du sen ta en stor speed boat över till Zanzibar som tar ca 45 minuter. 

Visum

Du behöver visum för att besöka Zanzibar. Du kan få visum vid ankomst på flygplatsen i Zanzibar, så du behöver inte ansöka om det i förväg. Se bara till att ditt pass gäller 6 månader efter inresedatum samt att du har cash på dig. Du kommer behöva fylla i ett papper med dina uppgifter och vid passkontrollen lämnar du fram det ifyllda pappret tillsammans med ditt pass och 50 USD i cash. Jag rekommenderar starkt att ha tagit ut pengar innan du landar i Zanzibar för att kunna ha till både visum men även till taxi. 

Pengar

Jag rekommenderar som sagt att du har cash på dig. Valutan på Zanzibar kallas shilling men det går lika bra att betala med amerikanska dollar överallt. Bankomater finns i Stone Town som är huvudstaden på Zanzibar men inte någon annanstans på ön, så se till att ha gott om cash på dig, uppdelat i olika valörer och på olika ställen (ifall du blir rånad eller något annat oväntat händer dig) annars kommer du behöva åka till Stone town oavsett var på ön du befinner dig och det kan ta några timmar i resväg, enkel väg. Att betala med kort fungerar på vissa ställen men inget du kan räkna med. 

Boende på Zanzibar

Vill du uppleva de allra finaste stränderna på Zanzibar ska du befinna dig på den norra sidan som heter Nungwi. Är du mer sportig av dig och vill prova på olika vattenaktiviteter såsom Kitesurfing rekommenderar jag att bo på östra sidan som heter Paje. Jag rekommenderar även att stanna minst en natt i Stone Town för att uppleva det riktiga livet som lokalbo. 

Zanzibar Nungwi beach

Zanzibar Nungwi beach

Zanzibar Nungwi beach

Evaneos hjälper till att skräddarsy din resa vart du vill i världen och du kan läsa mer om dem genom att klicka på denna länk.

Vill du ha hjälp med att lägga upp din rundresa till Zanzibar med en eventuell kombination av safari i Tanzania eller varför inte bestiga Kilimanjaro som är Afrikas största berg när du ändå är i närheten, kan du klicka här för att komma direkt till Evaneos förslag om rundresor till Zanzibar, som kan anpassas för just dig.

Hakuna Matata!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.