I betalt samarbete med Valle d´Aosta 

Mina bästa tips på saker att se och göra i Aostadalen, Italien

Jag har gjort en vandringsresa i Aostadalen eller ”Valle d´Aosta” som det också heter, som ligger  i Italienska Alperna, närmare sagt ett område som heter just Aostadalen som är en region i nordvästra Italien. Regionens huvudstad heter Aosta och gränsar i väst mot Auvergne-Rhône-Alpes, Frankrike, i nord mot Valais, Schweiz och i syd och öst mot Piemonte. Det här var bland den mest magiska resa jag varit med om, helt fantastisk på alla sätt och vis och det var första gången för mig som jag vandrade i alperna, något jag starkt kan rekommendera er att göra!

Därför innehåller det här inlägget mina tips på vad jag rekommenderar att se och göra när ni åker till Valle d´Aosta under sommartid. Det här området är inte bara vintersäsong för att åka skidor, hit kommer många Skandinaver för att vandra på somrarna och jag förstår nu helt klart varför! 🙂

Valle d´Aosta, Italien

Här är mina tips på saker att se och göra i Aostadalen (Valle d´Aosta):

Vandra i Gressoney-Saint-Jean – Monte Rosa

Om det är något du ska göra här under sommartid i Italienska alperna så är det att vandra uppe bland alptopparna med åsnor och bjällrande kossor. Det kändes verkligen som jag befann mig i en film. Ta gärna hjälp av en guide för att lättare hitta bland stigarna, för det var inte helt lätt. Väl högt uppe på bergen finns det restauranger som serverar både lunch och snacks för den som vill ha en vilopaus. Vi åt lunch uppe på en restaurang som heter Rifugio Alpenzu där det serverades Polenta med kött.

Besök byn Gressoney-Saint-Jean

Vi började med två nätter i byn Gressoney-Saint-Jean som ligger ungefär 1 timme och 20 minuter med bil från Turins flygplats. Här finns ett vackert torg med både restauranger, kyrka med kyrkogård, fantastiska alphus, och turistbyrån.

Aosta, Valle d´Aosta, Italien

Aosta, Valle d´Aosta, Italien

Aosta, Valle d´Aosta, Italien

Tips! Ost och vinprovning hos Castore & Polluce

Om du befinner dig i området Gressoney-la-Trinité kan jag verkligen rekommendera att äta middag på restaurangen Castore & Polluce som även arrangerar ost och vinprovningar. Paulo som du ser på bilderna nedan äger restaurangen och är själv utbildad till sommelier och höll i vinprovningen. Du kan läsa mer om restaurangen Castore & Polluce här.

Castle Savoia (Savoia slottet)

I slutet på vandringen besökte jag även ett slott som ligger en bit upp i bergen men ändå i byn Gressonay-Saint-Jean och som är mycket känt här och heter Castle Savoia eller som vi säger på svenska Savoia slottet. Slottet byggdes mellan 1899 och 1904 och det var här drottning Margherita (pizzan med samma namn är döpt efter henne), änka efter kung Umberto I, bodde under många somrar fram till 1925, året innan hon dog. Slottet ser ut som ett Disneyliknande slott med toppiga höga torn och vackert dekorerade fönster och som består av 3 våningar. Framför slottet finns en vackert anlagd trädgård fullt med fantastiska blommor som man kan strosa runt i.

Aosta

Ett annat tips som jag verkligen rekommenderar är att åka in till ”huvudstaden” som heter Aosta och turista för en dag. Här finns det mycket sevärdheter och kultur med en enorm historia, värd att ha en guide som berättar hur staden kom till. Du kan läsa alla mina tips på vad du bör se och göra för ett dagsbesök i Aosta i det här inlägget. 

Aosta, Valle d´Aosta, Italien

Aosta, Valle d´Aosta, Italien

Cogne

I den lilla men supercharmiga byn Cogne som ligger ca 2 timmar med bil från Gressoney-la-Trinité är som mest populärast på vintern men vill även framstå som en perfekt sommardestination att besöka med sina olika aktiviteter som finns att göra här. Staden var en gång känd för sin järngruvindustri och idag är Cogne ”Alpernas pärlor”, särskilt uppskattad för att ha kunnat utveckla en turism av kvalitet och värna om dess naturarv. På somrarna finns aktiviteter så som att cykla mountainbikes, vandra, åka rullskidor, klättra och besöka vattenfall. Många hotell har även trevliga och bra SPA utbud på sina hotell med hög kvalitet. Du kan läsa vilket hotell jag bodde på genom att klicka här.

Cogne, Valle d´Aosta, Italien

Jag cyklade på en elektronisk mountainbike en dag inne i Nationalparken Gran Paradisio som ligger mitt i byn Cogne som är en stor och känd nationalpark här och helt otroligt vacker! Det finns mountainbike cyklar att hyra för den som är intresserad och går att göra från hotellet Eco Wellness Notre Maison, samma hotell jag bodde på två nätter här. Förutom elektroniska mountainbike cyklar, hyr de även ut  elbilar för den som vill prova på, till en billig peng 🙂

Cogne, Valle d´Aosta, Italien

Courmayeur

Courmayeur är en annan mysig och lite lyxigare by som ligger alldeles intill, vid foten av Mont Blanc och är en av de trevligaste orterna i Italien. Här finner du traditionell stil, karaktär och atmosfär med lite lyxigare touch av mat och shoppingutbud. Väl värd ett dagsbesök här men har du tid och möjlighet skulle jag till och med rekommendera en natt här för att inte stressa sig igenom denna fina by med magisk utsikt över Mont Blanc framför dina ögon.

Courmayeaur, Valle d´Aosta, Italien

Mont Blanc

Att åka upp på Monte Bianco (berget Mont Blanc) med den moderna linbanan Sky Way ett måste när man besöker Valle d’Aosta. Ät lunch eller ta ett glas vin på en av de 2 st restaurangerna som finns här och njut av utsikten från 3448 meters höjd. En tur och retur biljett kostar 55 euro per person om du förbokar biljetterna online och 59 euro per person om du köper biljetter på plats. Liften tar 7 minuter till den första stationen och ytterligare 7 minuter till den andra stationen efter det att ha bytt lyft ifrån den första stationen. Det finns restauranger på bägge stationerna men jag skulle rekommendera att åka till den högsta stationen och utgå därifrån. Det finns även en souvenirbutik för den som vill shoppa ett minne härifrån. Mer bilder, information och tips från mig kommer i nästa inlägg som du kan ha inför ditt kommande besök till Mont Blanc 🙂

Mont Blanc

Ät massor med ost

Oavsett vart i Valle d´Aosta du befinner dig måste du prova lokala butiker och restauranger som säljer och serverar ostar. Herregud så goda ostar jag ätit under min vecka här! I var och vartannat gatuhörn kommer du hitta lokala ostbutiker som restauranger, det finns något för alla!

Det har varit en fantastisk och oförglömlig resa hit som jag starkt kan rekommendera er att också göra! Att vandra i italienska alperna har varit en dröm som nu gått i uppfyllelse. Det är nästan obeskrivligt hur vackert och annorlunda det är, man måste själv uppleva det för att förstå vad jag menar 🙂

Har du besökt Aostadalen (Valle d´Aosta), isåfall vilken by har du vistats i?

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.