Min Upplevelse med Kryssningsfartyget Costa Diadema

Jag har varit med om en upplevelse jag aldrig tidigare gjort, nämligen åkt på kryssning med kryssningsföretaget Costa och deras båt Costa Diadema. Jag är så himla glad att jag fick vara med om det här, min allra första kryssning!

Jag hade hört så himla mycket om hur det är att åka på kryssning, så jag var väldigt förväntansfull innan jag klev ombord. I det här inlägget tänkte jag berätta om min upplevelse med Costa Diadema, vad jag var med om, vårt dagsschema samt vad som ingick under resans gång. I slutet delar jag även med mig av en hel del tips så missa inte det! 🙂

Costa Cruises

Costa Cruises

Min Upplevelse med Kryssningsfartyget Costa Diadema

Eftersom det här var min första kryssning visste jag inte alls vad jag hade att förvänta mig eller hur saker och ting går till ombord på ett skepp men jag var otroligt förväntansfull och tyckte det här skulle bli superspännande! 🙂

Dag 1 Dubai + ombordstigning

Vi började vår resa i Dubai. Vi landande tidigt på morgonen i Dubai och valde att lämna våra resväskor i ett förvarningsutrymme på flygplatsen för 40 rial per väska. När vi senare på eftermiddagen hämtade ut våra väskor efter att ha turistat i Dubai stad tog vi en taxi från flygplatsen till port Rashid, båthamnen där Costa Diadema låg. Det tog ungefär 30 minuter med taxi och det kostade 65 rial.

Costa Cruises

Costa Cruises

Incheckningen på Costa Diadema öppnade klockan 15 men man fick inte tillgång till sina hytter förrän klockan 18 så vi bestämde oss för att komma lagt till 18 tiden. När vi kom fram lämnade vi ifrån oss våra resväskor, checkade in i terminalen där de tog våra pass samt fotograferade oss till våra ID kort som var och en skulle ha på sig vart man än gick. Bra att veta är att du kommer inte få tillbaka ditt pass förrän man anländer till Abu Dhabi.

Costa Cruises

Costa Cruises

Costa Cruises

Costa Cruises

Därefter klev vi ombord och hittade våran hytt. Då jag aldrig kryssat förut tyckte jag att hytten var ganska liten och trång för 2 personer men när jag senare under veckan såg in i andra hytter insåg jag att vi hade fått en riktigt bra och rymlig hytt 🙂 Resten av eftermiddagen och kvällen spenderade vi genom att gå runt båten och se vad som fanns samt åt vi vår första middag i restaurangen som vi blivit tilldelade. Denna kväll var det middagsbuffé just för att alla passagerare anlände vid olika tider. Senast klockan 02.00 på natten var alla passagerare tvungna att ha checkat in.

Costa Cruises

Costa Diadema

Costa Diadema

Dag 2 Hej då Dubai – mot Muscat

Klockan 13.30 lämnade vi hamnen i Dubai och styrde kosan mot Muscat, Oman. Vi låg alltså kvar över natten i Dubai och hade hela förmiddagen att spendera hur vi ville. När det var dags att lägga ut vinkade vi hej då till Dubai uppe på däck tillsammans med många andra passagerare.

Den här kvällen var det klädkod casual och många gäster klädde sig efter det. Vi åt middag i restaurangen vi blivit tilldelade och fick från och med denna kväll ett bord för två som vi hade resten av veckan. Det blev vårat bord och för varje kväll som gick lärde man känna servitriserna och servitörerna mer och mer.

Costa Diadema

Costa Diadema

Costa Diadema

Costa Diadema

Vi fick välja mat från en fast meny som hade både förrätt, antipasti, huvudrätt, ostbricka samt efterrätt. Denna meny ändrades varje dag så det var spännande att se vad det skulle bli varje kväll. Maten var riktigt god och alltid fint upplagt, jag var supernöjd med maten på denna restaurang på våning 3 där vi åt varje kväll.

Dag 3 Muscat, Oman

Klockan 08.00 på morgonen dag 3 anlände vi till Omans huvudstad Muscat. Den här dagen hade vi bokat en utflykt för att se olika sevärdheter i Muscat. Våran utflykt började inte förrän klockan 14 på eftermiddagen så vi spenderade förmiddagen vi poolen helt själva. Det var riktigt skönt faktiskt att vara helt ensamma uppe på däck. Det märktes verkligen att folk var borta från båten, ute på olika utflykter.

Vi började att se Muscat moské, därefter åkte vi till Muscat Souk som ligger precis vid cornichen. Efter en stund i souken åkte vi till det kungliga palatset för att avsluta med en sightseeingtur runt Muscat. Det hann bli mörkt ganska snabbt vilket var lite synd och i våran buss hade vi både engelskspråkig och spanskspråkig guide som de hade satt ihop, vilket var lite synd.

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Muscat, Oman

Tips! Det går gratis shuttle bussar från båten till terminalen i Muscat för den som inte vill åka på gemensam utflykt utan upptäcka stan själv.

Middagen intogs på båten efter det att vi kom tillbaka från vår utflykt vid 18 tiden. Temat för denna kväll var ”Vitt” och det anordnades white party senare på kvällen högst uppe på däck vid ena poolen och all serveringspersonal och övrig personal var klädda i vitt, även väldigt många gäster 🙂

Costa Diadema

Costa Diadema

Dag 4 Till havs

Den här dagen spenderade vi på havet och alla passagerare fanns ombord, vilket gjorde att det uppstod köer precis överallt. Temat för denna kväll var gala/maskerad och många klädde upp sig efter det. Det var verkligen kul att se så många gå in för temat och var superuppklädda!

Costa Diadema

Dag 5 Doha, Qatar

Klockan 09.00 anlände vi till min gamla hemstad Doha i Qatar. Jag kände mig verkligen så lycklig att se Doha igen och denna gång utifrån havets sida och inte från luften. Den här dagen valde vi att spendera själva i Doha eftersom jag hittar i denna stad men det gick utflykter hit också för den som ville göra det.

Det går gratis shuttle bussar från båten hela vägen till parkeringen vid MIA museet som är perfekt utgångspunkt att börja vid när man är i Doha. Härifrån gick vi direkt till min favoritplats för bästa utsikt över Doha skyline, nämligen parken bakom MIA Museet, vilket tog ca 10 minuters promenad från parkeringen där bussen släppte av oss.

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Därefter gick vi längst med cornichen en bit och sen över till Souken som ligger väldigt nära och som är ett måste att se tycker jag när man är i Doha. Vi besökte kamelerna, såg falkar, åt lunch och skulle gå runt i souken för att leta efter några sjalar och souvenirer men alla butiker var stängda och övertäcka. Det visade sig att souken i Doha stänger för siesta mitt på dagen från 12.30 och öppnar igen 15.30, vilket kan vara bra att känna till om du ska åka hit.

Så vi tog en taxi och åkte till mitt favoritcafé som ligger i andra änden av cornichen, precis vid skyskraporna, nära pyramidhotellet Sheraton, nämligen Costa Coffee. Vädret var verkligen perfekt temperaturmässigt och solen sken. Här satte vi oss och tog en kaffe och bara njöt av alla skyskrapor och blickade ut över vattnet vid Doha Corniche.

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Doha, Qatar

Senare på eftermiddagen åkte vi tillbaka till båten för att göra iordning oss för kvällen. Temat för denna kväll var italienskt och färgerna rött, vitt och grönt. Klockan åtta på kvällen stod vi på balkongen och vinkade hej då till Doha. Jag älskar Doha by night när alla lampor lyser upp skyskraporna, det är så fint tycker jag!

Dag 6 Abu Dhabi

Vi anlände till Abu Dhabi som nästa stopp på denna resa runt klockan 11 på förmiddagen. Vi hade förbokat en utflykt hit men som ställdes in pga för få anmälda så istället fick vi boka om vår utflykt och valde då att åka Hopp on Hopp off buss runt Abu Dhabi. Jag älskar att åka dessa bussar vart jag än befinner mig i världen, för jag tycker det är ett riktigt bra sätt att se en stad på och få en överblick över hur staden ser ut.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Även här fanns det gratis shuttle bussar från Costa båten in till hamnen. Men våran hopp on hopp off buss stod redan utanför båten så det var riktigt smidigt.

Hela första dagen ägnade vi åt att åka Hopp on Hopp off bussen då det fanns två linjer och vi ville åka bägge för att verkligen se hela Abu Dhabi. Vi började med den blåa linjen som tog oss till den stora moskén Grand Mosque som jag vill se. Även om jag sett den tidigare så hade inte mitt sällskap det och jag ville verkligen visa hur moskén såg ut för den är något bland det häftigaste jag sett faktiskt! Den är verkligen värd att åka till!

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Dock hade de gjort om entrén sen sist jag var där (November 2017) och det tog mycket längre tid nu att komma till moskén från entrén än vad det gjort tidigare. Grand Mosque i Abu Dhabi är gratis men du måste täcka hår, axlar och ben och därför får man som kvinna låna en dräkt som täcker allt detta. Den finns i olika färger men jag valde blå. Likaså var det ordnat med fotopoints med rep runt om på fasta punkter. Sist jag var här kunde jag strosa runt precis hur jag ville och fota från alla vinklar och hörn men det gick inte denna gång.

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Abu Dhabi

Därefter tog vi den röda linjen som tog oss runt i Abu Dhabi city, vilket också var väldigt roligt att se. Bussarna går ungefär var 20:e minut på den röda linjen och runt var 30:e minut för den blå linjen så det är perfekt att hoppa av vid ett ställe och spendera 20-30 minuter och sen hoppa på nästa buss som kommer och fortsätta sin resa.

Kvällens tema var arabiskt tema och alla shower och uppträdanden var arabiska danser och sånger.

Dag 7 Abu Dhabi

På hela den här resan hade jag knappt hunnit ligga i en solstol och koppla av så den här dagen, som även var den sista dagen ombord, kände jag att jag ville slappna av och njuta av solens strålar och få lite färg på kroppen. Det hade blivit intensiva dagar för vår del hela veckan och jag var helt slut och behövde vila. Det var riktigt skönt, för det var inte så mycket folk på båten denna dag. Jag tror många var i land och gjorde utflykter i Abu Dhabi så det kändes plötsligt som vi hade båten helt för oss själva nästan.

Costa Diadema

Costa Diadema

Costa Diadema

Costa Diadema

Costa Diadema

Kvällens tema var 70-tal och all musik, uppträdande och shower var 70 tals disco.

Dag 8 Tillbaka till Dubai

Vi anlände tidigt på morgonen till Dubai igen, redan klockan 08.00 men alla passagerare hade blivit uppdelade i grupper, vilket innebar att vi inte fick lämna båten förrän klockan 09.45. Dock var alla tvingade att lämna sina hytter klockan 08.00 på morgonen så det var lite dötid där emellan som var lite onödig tyckte jag.

Vi åt frukost och sen lämnade vi båten vid 09.30 för att sen ställa oss i kö för att hämta ut vårat bagage. Även vid bagageutlämningen hade alla fått ett band i olika färger som symboliserade vilka tider man fick hämta ut sitt bagage vid terminalen. Därefter vinkade vi hej då till Costa Diadema och tackade för en trevlig kryssningsvecka! 🙂

Costa Diadema

Det bästa med Costa Diadema:

 • Middagsmaten var riktigt bra och god!
 • Underhållningen var grym varje kväll och dansarna var otroligt duktiga! Kul att se på!
 • Det är värt att lägga till dryckespaket. Då ingår nästan all dryck och det är bara att gå till baren när man vill. Det uppskattade jag väldigt mycket! Allt från kaffe, vatten, juicer till prosecco, alkohol och alkoholfria drinkar.

Costa Cruises

Mindre bra med Costa Diadema:

 • Informationen var rätt tafatt under hela kryssningen. Man fick ta reda på mycket själv vad som gällde och vilka tider man måste passa.
 • Personligen tyckte jag det var för mycket folk på för liten yta, speciellt när vi var ute till havs och alla var ombord samtidigt. Det blev lätt trångt och långa köer överallt till maten, baren, poolen, gymmet, etc.
 • Det fanns 2 st små pooler. De var mer som barnpooler än för vuxna, vilket jag tyckte var lite synd. Jag hade förväntat mig en stor och rymlig pool på taket.

Costa Diadema

Bra att veta!

 • Du kommer behöva lämna ifrån dig ditt pass och får inte tillbaka det förrän kvällen innan ni anländer till Abu Dhabi. Väl på plats i Abu Dhabi måste ALLA genomgå en passkontroll face to face oavsett om du ska gå av båten eller inte. Vid passkontrollen får du en stämpel i passet och sen behåller passkontrollanten ditt pass och du får återgå till ditt. Det här måste som sagt ALLA göra före klockan 15 första dagen man kommer till Abu Dhabi. Sen får du hämta tillbaka ditt pass nästa morgon mellan klockan 08.00-11.30, alltså sista dagen i Abu Dhabi.
 • Du behöver inte ha växlat pengar till respektive valuta innan avfärd. Vid varje ankomsthall vid terminalerna på varje ställe ni kommer till finns det växlingskontor. Jag hade dock med mig dollar sedan tidigare som jag växlade. Så ha gärna kontanter med som du växlar. Tänk cash is king.
 • Du kommer få ett Costa kort som är ditt ID kort under hela resan. Detta kort ska du ha med dig precis överallt vart du än går för det visar vem du är och vad du har köpt för olika paket, mat som dryckespaket. Du handlar även i taxfree med detta kort och även i barerna när du beställer dryck. Tappar du bort ditt kort kan receptionen skapa ett nytt kort till dig (det hände nämligen mig) och det kostade ingenting att göra ett nytt kort.
 • Samma morgon som kryssningen är över och man är tillbaka i Dubai får du en ”faktura” på alla dina köp under veckan som gått. Fakturan visar vad som kommer dras på ditt kreditkort som du i början valt att koppla till ditt Costa ID kort så du behöver aldrig ha med dig något betalkort såsom VISA eller Mastercard när du är på båten, vilket kan vara rätt skönt faktiskt att slippa tänka på 🙂

Costa Diadema

Costa Diadema

Costa Diadema

Sammanfattningsvis

Överlag hade jag en trevlig kryssning med Costa Diadema och är väldigt sugen på att åka med deras senaste tillskott Costa Smeralda som lanseras i slutet på december. Jag kan absolut tänka mig att åka med Costa igen och då gärna kring medelhavet nästa gång. Jag kan rekommendera Costa Diadema till barnfamiljer samt pensionärer då det var mest denna klientel ombord när jag åkte.

Den här kryssningen med Costa Diadema kring mellanöstern passar perfekt till dig som är ute efter en budget kryssning. Älskar du att åka på charter resor så är denna kryssning perfekt. Jag fick känslan av att befinna mig på en charter resa när jag kryssade med Costa Diadema 🙂

Costa Diadema

Vill du läsa mer om kryssningsföretaget Costa kan du läsa mer på deras hemsida som du hittar här.

Här är även en film från min kryssning som finns på min YouTube kanal som du hittar här. Glöm inte att prenumerera för kommande filmer jag skapar världen över! 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

4 Comments

 1. Det låter mysigt, men… hinner man verkligen ta in de olika städerna man får se, när man bara har en dag i varje hamn?

  Jag skulle gärna vilja åka på en kryssning, men jag är rädd för just det, att man ska komma hem och känna att allt bara är en enda stor blurr.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Ann,
   Jag förstår hur du tänker men ja man hinner faktiskt se en hel del och dessutom kan du lägga upp dagen som du själv vill på varje destination. Sen är det klart att man kanske inte hinner precis ”allt” men mitt tips är att researcha varje destination innan så man vet vad exakt man vill se eller göra och fokusera på det 🙂 Tycker absolut du ska prova att åka på en kryssning någon gång, det är lite speciellt 🙂

 2. Loved the read…i had a similar experience with Costa Victoria…which sailed from Cochin to Maldives..courteous staff and well maintained and beautiful boat .

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hi Smits, lovely to hear that you also had a great experience with Costa! 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.