Österlens Gömda Pärlor – Hit ska du åka!

Jag blev tokförälskad i Österlen första gången jag åkte hit och det har hållit i sig sedan dess. Jag har spenderat några somrar här, vilket jag är oerhört tacksam och glad över då Österlen har blivit min favorit!

Jag rekommenderar att skippa alla turistiga måsten när du åker till Österlen och istället upplever det genuina som finns här. Du kommer hitta många små gömda pärlor och i det här inlägget delar jag med mig av mina tips på saker att se, göra och upptäcka på Österlen om du vill uppleva de där mysiga caféerna, vackra stränderna och för att inte tala om de trevliga restaurangerna och golfbanorna som finns här! 🙂

Österlen

Här är mina gömda pärlor på Österlen!

Stränder på Österlen:

Österlen har många fina stränder och en hel del som ligger lite gömda till men dessa rekommenderar jag:

Havängs strand

Haväng är ett naturreservat som går mellan Vitemölla och Åhus med undantag för Ravlunda skjutfält. Det är minst folk på stranden precis vid skjutfältet när det inte är avspärrat. Havängs strand är både magisk och otroligt vacker och definitivt värt ett besök! Ovanför Havängs strand hittar du Havängsdösen som är en stenkammargrav och fin att besöka. Dösen ligger vackert belägen vid Haväng strand och här finns en stor äng med både får, hästar, lamor och kor.

Juleboda strand

Bortanför Haväng och Ravlunda skjutfält heter nästa strand Julebodastranden och här finns också utmärkta vandringsleder och fornminnen för den som är intresserad av det. Vattnet är klarblått och det känns verkligen som om man är utomlands och inte i Sverige.

Knäbäckshusen

Knäbäckshusens strand är bland de vackraste stränder jag sett. Det känns snarare som om man befinner sig i Thailand när man kommer hit. Sandstranden sträcker sig från Lilla Vik till Stenshuvud och skyddas av en hög strandbank där träden sträcker sig likt palmer ut mot vattnet, därav känslan av att befinna sig i Thailand. Det absolut bästa med stranden är att man oftast får ha den alldeles för sig själv.

VIK strand

VIK strand erbjuder både sandstrand och klippbad inom gångavstånd, samt två 18-håls golfbanor Lilla Vik och Djupa Dal. Vik strand är ett charmigt gammalt fiskeläge som ligger på en smal strandremsa nedanför de höga sandbackarna och omgiven av fruktodlingar. Det är här som klippkusten övergår i sandstrand. Norr om Vik sträcker den populära badstranden ut sig mot nationalparken Stenshuvud.

Österlen

Österlen

Österlen

Golf på Österlen:

Österlens Golfklubb har två st 18- håls banor som är otroligt fina och bland de vackraste golfbanor jag spelat på.

Djupa Dal

Djupa Dal är omgiven av äppelträd längst med hela banan och är lite tuffare samt längre bana att spela på.

Lilla Vik

Lilla Vik blev min favorit med utsikt över havet samt att den är ”snällare” att spela på med mindre djupa dalar.

Österlen

Österlen

Naturreservat på Österlen:

Det finns 29 nationalparker runt om i Sverige och flera av dem finns på Österlen.

Stenshuvud nationalpark

Stenshuvud nationalpark är Sveriges sydligaste nationalpark och har förutom en nationalpark även en lång vit strand, så magisk att den på håll nästan gör ont i ögonen. Sanden känns som mjöl under fötterna när du går här och är fantastiskt vacker. Stranden är tillgänglig från nationalparkens Naturum. Parkera och gå 500 meter till stranden.

Haväng och Vitemölla strandbackar

Haväng och Vitemölla strandbackar är ett naturreservat mellan Verkeån och Vitemölla. I reservatet Haväng och Vitemölla strandbackar möts sanden och havet. Sandstranden känns oändlig och med fötterna i sanden kan man se kustlinjen sträckas sig mot Stenshuvud och Blekinge. Här betar får, kor och hästar som ser till att markerna hålls öppna.  Det här blev helt klart min favorit att promenera längst med!

Österlen

Österlen

Österlen

Vandrings och cykelleder på Österlen:

Skåneleden

Skåneleden är en vandringsled genom Skåne som är uppdelad i fem delleder och är över 130 mil. Skåneleden passar dig som är ute efter vandrings eller cykelleder då den går rakt genom Stenshuvud. Här finns både korta och längre leder i olika svårighetsgrader men oroa dig inte, allt är markerat med olika färger. Välj om du vill vandra längs kust eller inland. På vissa platser finns branta trappor att ta sig upp på om du vill till utsiktsplatserna så se till att du har bra kondition.

Caféer på Österlen:

Kaffestugan Annorlunda

Kaffestugan Annorlunda är nog det mysigaste caféet jag besökt på Österlen. Det ligger precis vid Stenshuvud nationalpark och här finner du nämligen 8 sorters kakor på ett buffébord – med andra ord får man äta hur många kakor man vill 😉 De har även lunchservering för den som vill ha mer i magen än bara kaffe och kaka.

Café Djupadal

Oavsett om du är golfare eller ej kan du komma hit och njuta av ett riktigt mysigt café beläget vid Djupa Dals golfbana. Riktigt fräscht och otroligt mysigt café värt ett stopp!

Trädgårdscaféet Orelund

Gröna butiken på Orelund är en släktgård som ligger norr om Lilla Viks golfbana mellan Simrishamn och Kivik. Orelund är känt för sina egna svenska, färska och närodlade produkter, sin gårdsbutik och deras otroligt mysiga trädgårdscafé som är ett måste att åka förbi, inte minst för deras otroligt goda frukt och grönsaker de odlar själva. Köp med dig lite av varje och avsluta ditt besök med en kaffe på Trädgårdscaféet 🙂

Stinas Café i Kivik

Om du besöker Kiviks musteri rekommenderar jag att stanna till för en fika på deras egna café som heter Stinas café som ligger på gångavstånd från musteriet och som är mest känd för sin äppelkaka med vaniljfluff som du bara måste prova! Smakfull cafélokal gjorde fikastunden mycket trevlig och dessutom finns möjlighet att sitta ute på deras gård om vädret tillåter.

Österlen

Restauranger på Österlen:

Badhotellet i Vitemölla

I den lilla, otroligt mysiga byn Vitemölla som ligger precis efter Kivik, hittar du Vitemölla Badhotell som jag rekommenderar att checka in på för en natt och njuta av den fantastiska miljön som finns här. Det är ett unikt, litet och supermysig hotell som ligger nästan nere på stranden. Njut av deras middag med utsikt över havet – bättre blir det inte!

Obs! Du behöver inte bo på hotellet för att äta middag, det går bra att komma hit ändå 🙂

Buhres i Kivik

Buhres restaurang ligger vackert beläget på hamnplan i Kivik bara ett stenkast från havet. Här rekommenderar jag att äta middag i kvällssolen – helst på våning 2 för bäst utsikt om möjligt men då bör du boka bord. De har även en enklare lunchservering som kallas ”Sillaluckan” och passar bäst för lunch. Här sitter du under bar himmel och njuter av Kiviks hamn med Haväng i bakgrunden.

Eva på torget i Kivik

Min favorit restaurang på hela Österlen är helt klart Eva på Torget som ligger i Kivik. Här är det hemtrevligt och riktigt mysigt utan att vara alltför dyrt för att äta middag ute på restaurang. Ett måste när du är i Kivik! Alltså verkligen ett måste! 😉

Restaurang Allé

Restaurang Allé ligger beläget i fantastiska omgivningar på Österlen i närheten av Stenshuvud nationalpark där landskapet bjuder på vidunderliga naturvyer. När du åker hit känns det verkligen som om du är på landet och lugnet som infinner sig här är fantastisk. Kom hit och ät lunch en riktig vacker sommardag , du kommer inte bli besviken, jag lovar!

Kronovalls slott

Är det en super härlig och fin sommardag rekommenderar jag att åka till Kronovalls slott för en tidig middag i deras trädgård när det fortfarande är ljust ute. Kronovalls slott är ett vinslott och faktiskt Sveriges enda vinslott och ligger mellan Tomelilla och Brösarp. Från Kivik tar det ca 20 minuter att åka hit med bil. Beställ en av deras goda pizzor (pizzorna är nämligen deras specialité) och sätt dig utomhus på någon av de trämöbler som finns placerade på gräsmattan och avnjut din pizza med slottet framför dig. Perfekt för dig som har hund dessutom då hundar får följa med här! Vackrare miljö i Sverige att äta middag utomhus på får du nog leta efter

Blåsingsborg i Stenshuvud

Vill du äta en riktigt god och supertrevlig middag på Österlen, ska du åka till Blåsingsborgs gårdshotell och äta middag på deras restaurang som ligger otroligt vackert beläget vid deras innergård. Blåsingsborg ligger bara 2 kilometer från Kivik och är en klassisk skånegård men kanske den finaste skånegård jag någonsin har sett och den absolut trevligaste restaurangen jag ätit middag på! De har öppet året runt men under sommaren är det väldigt populärt att komma hit så jag rekommenderar att boka bord här. Även hundar är välkomna här!

Ravlunda bränneri

Ravlunda bränneri är inte bara ett gammalt spritbränneri från 1907 man kan besöka utan de har även en stor uteservering där man kan få allt från frukost till middag och hembakade kakor där emellan. Så himla mysigt ställe och ett måste att passera, iallafall för en fika eller lunch en underbar sommardag! Dessutom är allt här närodlat och ekologiskt. Ligger i Ravlunda som ligger i närheten av Haväng och havängsdösen.

Friden i Kivik

Mitt ute på en åker finns denna underbara pizzeria i gammaldags miljö med utsikt över blommande äppelträd, hönor och gäss. Njut av den godaste pizzan jag ätit i iallafall. Helt klart värt att åka hit, om inte annat för en mysig och annorlunda miljö. Jag kallar detta ställe för det charmiga pizzastället i gårdsmiljö 🙂

Österlen

Österlen

Österlen

Österlen

Glass på Österlen:

Glass bör du äta lokalproducerat när du är på Österlen och den lokala glassen här heter Ottos glass och du finner den i alla mataffärer, dessutom med olika smaker 😉

Om du vill vara en ”riktig” turist på Österlen bör du även se och göra detta:

 • Kivik musteri
 • Mandelsmanns gård
 • Sandhammaren strand
 • Ales stenar

Här kan du läsa mer om mina Österlen tips:

Österlen

Österlen

Österlen

Österlen

Österlen

Österlen

Happy Travels!
// Charlotte

4 Comments

  • Ååååh härligt inlägg! Jag själv är i Vik minst 1 gång per år då mina farföräldrar har hus där! Jag hade aldrig varit i Skåne innan dom byggde hus där för ca 8 år sen och har varit besatt av att åka ner dit sen dess! Österlen är helt fantastisk

   • Charlotte Lundquist Reply

    Åååå så underbart med hus där! Nu blir jag avis på dig 🙂 Österlen är verkligen fantastiskt!! Njut när du är där 😉

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.