Min Ultimata Resguide till Pisa, Italien

En av mina drömmar har alltid varit att få se det lutande tornet i Pisa, Italien. Jag trodde att det bara var det lutande tornet att se i Pisa och inget mer, men ack så fel jag hade! Med en långweekend flög jag direkt med Norwegian från Stockholm till Pisa tur och retur, vilket fungerade väldigt smidigt. Här kommer min Pisa guide för dig som är intresserad att uppleva något magnifikt i Italien.

Det här ska du se och göra i Pisa, Italien

Många turister kommer till Pisa bara över dagen för att sen åka vidare, andra stannar över en natt. Jag stannade 3 nätter totalt vilket jag tyckte var skönt för att slippa stressa. Jag kom dock sent på kvällen så det var skönt att vakna upp och ha hela dagen i Pisa i lugn och ro.

Kom i tid!

Gå upp hyfsat i tid för att spana in det lutande tornet. Det är mer turister än vad man tror så kom gärna tidigt på morgonen innan den värsta hettan också infaller. Det var därför jag valde att komma kvällen innan så jag tidigt kunde befinna mig på plats och göra det jag ville, så länge jag ville utan att känna mig stressad. 

Köpa biljett till det lutande tornet

Det första jag ville göra var att gå upp i tornet, det är ju därför jag är här för att uppleva detta. Det kostar 18 Euro och du får stanna hur länge du vill däruppe. Du kan även välja att besöka någon av de andra byggnaderna runt omkring ifall du tycker det är mycket pengar att lägga på enbart Pisa tornet. Som ni ser på bilden är det organiserade grupper om max 30 personer i varje grupp. Skärmen visar olika tider du kan välja på när du vill gå upp. Jag tog den tidigaste tiden som fanns ledig, vilket var kl.13.15 samma dag trots att jag var där redan på förmiddagen. Mitt tips är att boka på deras hemsida innan alt. komma väldigt tidigt på morgonen om du inte vill spendera hela dagen här med väntetid tills du kan gå upp.

Att göra under tiden

Mig gjorde det inget att jag fick vänta några timmar. Jag tycker alltid det är roligt att titta på folk och hur dom rör sig. Att befinna sig här är en upplevelse då du kommer få många skratt genom att se hur andra försöker göra roliga bilder med Pisa tornet. Det här är troligtvis en engångsupplevelse så det gäller att ta vara på tillfället 🙂

Fler byggnader att se

Jag strosade också omkring bland de andra byggnaderna, bland annat Piazza dei Miracori som ligger i anslutning till själva Pisa tornet. Helt otroliga byggnader! Intressant att veta är att 1987 sattes Piazza del Duomo med katedralen, kyrkogården, dopkapellet och det lutande tornet upp på Unescos världsarvslista. Så var det dags att gå in i tornet. Observera att du INTE får ha med dig handväska/ryggsäck eller liknande, endast kamera och telefon är acceptabelt. Du går igenom en säkerhetskontroll innan du får kliva in i tornet och dom är väldigt strikta med detta. Vid biljettkön där man du köper biljetter upp till tornet finns det organiserat med förvaringsskåp där du kan lägga alla dina värdesaker. Detta är kostnadsfritt.

Utsikten från det lutande tornet i Pisa

Att ta sig upp alla trappor var en liten pärs faktiskt. I och med att det lutar kände jag att det gungade för varje trappsteg jag tog. Känslan är identisk som när man åkerberg och dalbana, det lutar åt alla håll och det känns svajigt ärligt talat. Dock tycker jag sådant är fascinerande vilken påverkan det faktiskt har på mig och mitt balanssinne.

Det var lite svårt att ta sig både upp och ner för jag kände lutningarna åt vardera håll ju längre upp jag kom i tornet. Det var verkligen så att kroppen automatiskt lutade sig först mot högra väggen för att några trappsteg senare automatiskt falla mot vänstra väggen 🙂 Det tar ungefär max 10 minuter att ta sig upp hit men när du väl är här har du en fantastisk utsikt över Pisa! 🙂  Det är även obligatoriskt tycker jag att ta ”roliga” kort när man är här. Jag träffade flera som reste själva som bad mig ta kort på dem och vise versa. Hittar man en likasinnad, vilket jag gjorde, så kan ni ha roligt länge åt konstiga bilder ni tar!

Gågatan i Pisa

Gågatan precis nedanför Pisa tornet erbjuder många restauranger och glasscaféer. Du kommer inte gå hungrig härifrån. Snarare skulle jag rekommendera att äta lunch på någon av dessa italienska restauranger. Mycket bra och trevlig service. Det jag framför allt tyckte bäst om är att dom inte tar överpriser bara för att det är turistigt, snarare tvärtom faktiskt!

Arno Floden i Pisa

När du känner dig klar med Pisa tornet fortsätt gärna gågatan med alla restauranger ner tills den tar slut och du kommer fram till floden Arno river. Det är gångavstånd överallt och jag tog inte taxi en enda gång, väldigt skönt. Det är rätt korta avstånd och mysiga gränder så det går fort 🙂 Det tar ca 15-20 minuter att gå från Pisa centralstation till lutande tornet. På höger sida i bild ser du  en liten kyrkas som heter Chiesa della Spina och är en av de saker du bör se när du är i Pisa.

Shoppinggatan i Pisa

Till slut kommer du fram till Pisas shoppinggatan där alla möjliga modemärken finns, både lokala men också internationella. Du hittar ännu mer restauranger, pubar, glasscaféer och diverse shoppingbutiker. Jag valde att slå mig ner för att avnjuta en Aperol Spritz och alla intryck jag är med om. Efter shopping och en hel dags vandring bestämmer jag mig för att gå tillbaka till mitt hotell, Grand Hotell Duomo Pisa som du kan läsa mer om här, för att sätta mig på takterassen med en bok och njuta av lutande tornet utsikten jag har precis framför mig. När jag ändå är här ville jag passa på att även ta lite kort kvällstid innan jag gick och la mig. Jag tycker alltid kul att få både dags och kvällsbilder på objektet jag är där för.

Mina Tips för Pisa:

 • Kom tidigt på morgonen, det blir väldigt mycket turister mitt på dagen
 • Ta ”roliga” bilder framför tornet
 • Gå upp i Pisa tornet – jag tycker det är värt det
 • Ät lunch på en av många närliggande italienska restauranger precis nedanför tornet. Det är en upplevelse att få se Pisa tornet framför sig över en lunch!
 • Strosa igenom Pisa shoppinggata
 • Ta både dags och kvällskort på Pisa tornet om du har möjlighet. Det blir fantastiska bilder vid solnedgången.

Har du varit i Pisa, vad tyckte du?

Happy Travels!
//Charlotte

5 Comments

 1. Åh, det ser verkligen fint ut i Pisa! Skulle vara riktigt roligt att se det där berömda tornet någon gång 🙂 Jättefina bilder!

  • readyfortakeoff Reply

   Tack snälla! 🙂 Ja det var riktigt häftigt att se!

 2. Hej!

  Hittade precis din blogg och läste igenom dina tips för hur man tar selfies på soloresor och detta inlägget om Pisa. Jag kom hem från Italien och just Pisa i förrgår. Bodde på samma hotell som dig, vilken utsikt det var från terrassen alltså, så fint! Jag åkte dock aldrig upp i tornet, tyckte det var lite för dyrt.. Och angående att ta bilder på sig själv, vad duktig du är på det. Jag tycker fortfarande det är lite pinsamt att sätta upp stativet och knäppa bilder med mig själv i bilden. Sen skyller jag på att det var VARMT i Italien så jag kände inte mig så fräsch heller, haha.

  Har precis startat en reseblogg så ska fortsätta läsa din nu för lite inspiration. 🙂

  Hälsningar
  Emilie

  • readyfortakeoff Reply

   Hej Emelie!
   Tack för fina ord 🙂 Vad kul att du tyckte om Pisa och hotellet. Hoppas du fick lite inspiration från mig inför din resa dit. Jag tycker själv det är pinsamt ibland också att stå där och knäppa bilder på sig själv men jag försöker intala mig att jag aldrig mer kommer se dom människorna igen så brukar det gå över 🙂 Tack, det är lite trixigt ibland att få den där rätta bilden på sig själv men övning ger färdighet ska du se!

   Kul med din resblogg, vad heter den?

   Med vänliga hälsningar,
   Charlotte

   • Hehe så är det ju såklart, väldigt liten risk att man stöter på precis de människorna igen, av någon anledning är det ändå lite jobbigt, men blir bättre varje gång ändå. Oftast tar jag bara en selfie med mobilen istället för att sätta upp stativet och kameran. På turistiga platser är jag inte så sugen på att sätta upp kameran och sen gå därifrån och titta bort, det går snabbt som någon kan ta kameran ifrån en…

    Bloggen heter travelsbyknutte.com Den är verkligen helt nystartad så har inte så många inlägg än. Jobbar fortfarande på design och innehåll. Du får gärna komma med tips och kritik om både det ena och det andra om du har lust. 🙂

    Hälsningar
    Emilie

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.