Planerar du en resa? Här finns några tips på hur en VPN kan hjälpa dig

Innan du reser är det en god idé att skaffa en VPN. Vad är en VPN? En VPN är ett virtuellt privat nätverk och det gör det möjligt för dig att surfa utan att synas (https://nordvpn.com/sv/what-is-a-vpn/). När du surfar på nätet eller kopplar upp dig på ett offentligt Wi-Fi så är din IP-adress öppen. Det innebär att alla kan se vem du är. Dessutom är din information inte krypterad om du surfar på ett offentligt nätverk och då finns det en stor risk att hackare får tag på din personliga information.

Om du väljer att skaffa en VPN kommer VPN:en att kryptera din data och ändra din IP-adress så att det ser ut som att du surfar från VPN:ens servrar istället. Det gör att det blir omöjligt att identifiera dig. En VPN skyddar också din uppkoppling om du väljer att surfa på ett offentligt nätverk, vilket gör det svårare för hackare att få tillgång till din information. Dessutom kan du välja vilken server från din VPN-tjänst som helst, även servrar från andra länder än landet du befinner dig i. Nedan kommer några tips på hur en VPN kan hjälpa dig när du ska resa.

VPN ger tillgång till geografiskt begränsat innehåll och det är möjligt att ta del av innehåll som döljs av censur

För många som reser utomlands är det vanligt att deras favoritserier inte fungerar att titta på. Det har och göra med att mycket videomaterial och annat är geografiskt begränsat. Det är alltså bara möjligt att se på innehållet om du befinner dig i ett land som stöder det. Om du befinner dig i ett land som inte stöder innehållet du vill se, är det dock möjligt att använda en VPN.

Med en VPN kan du välja att använda en server som finns i ett visst land. Eftersom att din information blir krypterad så ser det ut som att du surfar från VPN:ens server och då ser det ut som att du surfar från det landet, vilket du egentligen inte gör. På det sättet är det möjligt att kolla på serier och filmer som egentligen är geografiskt blockade och även ta del av hemsidor och vissa tjänster som på grund av censur är blockade. Om du exempelvis befinner dig i Kina kan du alltså få tillgång till Facebook som är blockerat där, genom att använda dig av en VPN.

VPN:en skyddar din integritet om du surfar på ett offentligt och öppet Wi- Fi

Om du surfar på ett öppet Wi-Fi så är din information helt okrypterad. Det gör att vem som helst kan få tillgång till din information, även obehöriga. Med en VPN så krypteras och skyddas din information vilket gör så att ingen annan kan få tillgång till den. Den skyddar din uppkoppling så att det blir en stängd “kanal” mellan din dator och Wi-Fi:et och döljer också din IP-adress så att du inte kan identifieras. Om du reser är detta oerhört bra att ha eftersom att annars finns risken att dina uppgifter äventyras.

Det är dock viktigt att känna till att VPN:en bara fungerar om det finns en bra uppkoppling till internet. Om du har en dålig internetuppkoppling eller om internet är långsamt så finns det risk för att VPN:en inte ansluts eller bara står och laddar. Om det sker så är det viktigt att du inte delar känslig information eller försöker göra ett köp med ditt bankkort på nätet. Om du verkligen vill surfa så bör du bara göra saker som inte röjer dina uppgifter.

Dina uppgifter skyddas om du surfar med en VPN

Om du vill undvika att bli spårad på nätet är VPN en väldigt bra idé eftersom att du får en ny IP-adress och du kan välja en server som finns på en helt annan plats i världen. Det gör att ingen behöver veta vart du befinner dig och företag kan inte samla in din plats. Det gör också att du får färre riktade annonser då de bland annat är baserade på din plats. Med en VPN kan du alltså vara helt säker på nätet och du kan surfa utan att någon vet vart du är.

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.