Så Här Förbereder Du Dig För Att Resa med Hund

Det finns en del saker du behöver tänka på när du ska ut och resa med din hund. Därför kommer jag i det här inlägget dela med mig av mina bästa tips på vad du behöver tänka på och vilka förberedelser som behövs inför din resa med din bästa kompis. Tips som jag själv tycker är viktiga att tänka på när det kommer till förberedelserna med att packa väskan till din hund, dig själv och andra viktiga saker som du helst inte bör glömma bort! 🙂

Stella

Sherpa väska till hund

Jag köpte en Sherpa väska till Stella, storlek medium då hon väger 7 kilo. Den passar henne perfekt och dessa mått är accepterade i kabinen, iallafall med SAS som vi oftast flyger med. När det gäller Sherpa väskan, är small och medium OK i storlek att flyga med hos de allra flesta flygbolag, däremot är stoleken large för stor för att kunna ha med i kabinen under stolen framför dig (Gäller SAS).

Träning

Träna på att låta din hund gå in och ut ur väskan många gånger så den känner sig bekväm med att det är en väska. Mitt tips är att lägga din hunds favoritleksak i väskan eller ett hundben för att låta din hund hämta leksaken eller hundbenet därifrån. Öva därefter på att bära omkring på väskan med din hund i så den börjar vänja sig vid att ligga eller sitta i väskan, det kommer du ha nytta av när ni väl flyger. Jag har lagt både Stellas favorit snuttefilt och gosedjuret råttan i väskan så hon ska kunna känna sig trygg och bekväm 🙂

Flyga med hund

Hundens packning

Se till att packa med både godis, favoritleksak och lite papper som du kan lägga i sidofacket på väskan, ifall att din hund råkar kissa på golvet eller någon annanstans på flygplatsen. Även om du rastat din hund innan avfärd vet du aldrig när det kan tänkas behövas. Så för säkerhets skull har jag alltid med lite pappersnäsdukar och/eller våtservetter om olyckan skulle vara framme.

Flyga med hund

Sherpa väska

Din packning

Tänk på att du får inte ha något handbagage med dig när du reser med din hund då hunden och väskan räknas som ditt handbagage. Därför bör du noga tänka igenom vad du behöver packa ner i din egen resväska och vad du verkligen behöver ha med dig under resans gång. Jag reser med en liten handväska runt axeln där jag har både mitt och Stellas pass bland annat samt min plånbok. Jag får som sagt inte ha något handbagage då Stella inklusive väska väger totalt 8 kilo, vilket är maxvikten för handbagage i kabinen för att flyga med SAS.

Hundens mat och godis

Gällande maten till din hund får du inte ha något vätskeliknande när du går igenom säkerhetskontrollen, packa därför ner din hunds mat i din resväska. Jag lägger Stellas mat i plastpåsar och räknar ut hur många som behövs för så många dagar vi är borta. Däremot kan du ha lite godis eller ett hundben liggandes i väskan, tänk bara på att plocka ur den när du går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen så personalen ser vad det är. Resten packar du ner i din resväska som du checkar in.

Flyga med hund

Pass till hunden

Glöm för guds inte DITT eller din HUNDS PASS, likaså alla papper som intygar att hunden är din och alla de vaccinationer som behövs för att kunna resa med din hund. (Mer om det har jag skrivit i detta inlägg om du är osäker på vilka restriktioner som gäller).

Pass till hund

Anmälan till Tullverket

Jag brukar skriva ut min anmälan jag gjort till tullverket (något jag gör innan avresa) då de vill veta datum och klockslag när vi kommer tillbaka till Sverige igen. Det utskrivna pappret för tullverket stoppar jag i sidofacket på Stellas Sherpa väska, just för att det ska finnas lättillgängligt om tullen efterfrågar det. (Mer om hur du gör kan du läsa i det här inlägget).  

Rom, Italien

Boka hunden på flyget

Du måste även boka in din hund på det flyg du ska flyga med, både tur och retur. Jag flyger oftast med SAS och då måste jag göra min egen bokning FÖRST och sen ringa till SAS kundtjänst (2018) för att informera att jag vill ta med min hund, varpå de bokar in Stella på mitt bokningsnummer.

Beroende på vart du ska flyga tillkommer en extra avgift för din hund som du kan välja att betala direkt över telefon eller när du väl befinner dig på flygplatsen (iallafall med SAS). Du betalar både tur och retur kostnaden på samma gång och SAS rekommenderar att betala kostnaden i samband med att du checkar in på flygplatsen och inte innan dess. (Behöver du avboka din resa får du inte pengarna tillbaka för din hunds kostnad).

Resa med hund

Flyga med hund

Vill du läsa alla inlägg jag skrivit om att resa och flyga med hund hittar du dem genom att klicka direkt på denna länk! 

Följ gärna Stella på Instagram under namnet mopsen_stella här eller Charlotte på Readyfortakeoff.se här 🙂

Happy Travels!
// Stella och Charlotte

Write A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.