10 Måsten att Se och Göra i Rom, Italien

Jag har varit i Rom många gånger och det är en stad jag kan återkomma till gång på gång, just för att det finns så mycket att se och göra, oavsett årstid. Rom är ett perfekt resmål att resa till antingen solo, som ett par på en romantisk weekend eller som familjeresmål. Jag rekommenderar att vistas i Rom i minst tre dagar för att hinna med så mycket sevärdheter som möjligt utan att stressa. Vissa tar längre tid än andra att genomföra.

Här kommer min resguide till Rom som jag satt ihop utefter mina erfarenheter och vad jag tycker du som turist bör se och göra nära du besöker Rom. Den här resguiden till Rom är blandad med både typiska ”turist” sevärdheter men också med små gömda pärlor som inte är lika vanliga att besöka men som jag tycker är ett absolut måste. Vad sägs om att få en magisk utsikt över hela Rom på en plats inte så många känner till? (förrän nu 😉 )

Rom, Italien

Rom, Italien

De här är mina 10 Måsten att Se och Göra i Rom, Italien

Nr. 1 Colosseum

Om det är något du måste göra när du befinner dig i Rom så är det att gå förbi och kika på Colosseum. Det är en av världens 7 nya underverk dessutom och riktigt häftig av beskåda. Ta tunnelbanans blå linje till stationen Colosseo så har du Colosseum precis framför dig när du kliver upp från tunnelbanan. Det är väldigt smidigt att åka hit.

Jag har själv inte gått innanför Colosseum men vet att man behöver en guidad tur för att se sig omkring. Tänk på att det är långa köer så kom gärna när de öppnar på morgonen för att inte behöva stå så länge i kö om du vill gå in och kika hur det ser ut. Det finns många försäljare som står utanför och säljer biljetter också.

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Stella

Ja jag tog faktiskt med min hund och reste hit hösten 2018 🙂 Vill du veta mer om hur du går tillväga för att resa med hund kan du läsa flera artiklar jag skrivit genom att klicka på denna länk.

Nr 2. Forum Romanum

Precis mitt emot Colosseum hittar du Forum Romanum som också är en sevärdhet jag tycker man ska se när man är i Rom. På Forum finns en rad kända byggnader och monument och agerade som ett stort torg och offentlig plats för bland annat politiska möten, handel och religiösa ceremonier. Forum Romanum hittar du precis mitt emot Colosseum och är bara några meter ifrån varandra.

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Nr. 3 Fontana Di Trevi

Trevifontänen är en fontänbyggnad som ligger vid Piazza di Trevi i centrala Rom. Ta tunnelbanans röda linje och hoppa av vid stationen som heter Barberini/ Fonta di Trevi. Därifrån får du gå en bit till fontänen men det är gott om skyltar som visar vart du ska gå för att hitta.

Fontana di Trevi består av en stor bassäng, ur vilken klippor befolkade av vattenväsen reser sig. Den ligger nedsänkt, och de tre sidorna fungerar som åskådarplatserna på en teater kan man säga. En skärmfasad som är placerad längst bak är formad som en triumfbåge med en stor nisch i mitten som bildar en fond. Jag skulle rekommendera att komma hit väldigt tidigt på morgonen eller förmiddagen för att undvika den mesta folkmassan som lätt bildas mitt på dagen. Det väller verkligen folk hit så håll hårt i dina värdesaker också!

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Stella

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Nr. 4 Viktor Emanuel monumentet (Vittorio Emanuele II)

Piazza Venezia är ett stort torg i Rom och här finns Viktor Emanuel monumentet som ser ut som ett dragspel tycker jag och som är värt att besöka, helst samma dag du upptäcker Colosseum och Forum Romanum då det ligger i närheten av varandra och är därmed också gångavstånd hit 🙂 Vissa kallar även detta monument för tandläkarleendet, då det ser ut som en rad med vita tänder på långt håll 😉

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Nr. 5 Pantheon

Något som du också måste se när du är i Rom är Pantheon. Pantheon är ett antikt tempel vid Piazza della Rotonda i Rom och var under antiken en helgedom åt alla gudar, och i senare tid minnestempel över Italiens stora män, bland andra konstnärerna Rafael och Annibale Carracci och kungarna Viktor Emanuel II och Umberto. Pantheon är en av de äldsta intakta byggnaderna i Rom, och har haft många användningsområden, framför allt som gravplats för historiskt framstående italienare. Pantheon är berömt för sin stora runda sal, rotundan, men pelarhallen vid ingången är en syn i sig. Om du inte vill gå in kan du alltid köpa en glass och sätta dig utanför och studera denna vackra byggnad. Att gå förbi här tycker jag ändå ingår i turistsevärdheterna i Rom 🙂

Rom, Italien

Nr.6 Vatikanstaten

Vatikanstaten är naturligtvis en av Roms största sevärdheter och definitivt ett måste när du är i Rom! Visste du att Vatikanstaten är världens minsta stat? Vatikanstaten består av Peterskyrkan, Petersplatsen och Vatikanmuseumet. Ta tunnelbanans röda linje mot Battistini och hoppa av på stationen Ottavio S.Pietro / Musei Vaticano. Därifrån är det 5 minuters promenad. Du behöver några timmar för att gå runt ordentligt här utan att stressa.

Vill man, går det att gå in och se hur det ser ut invändigt och också åka upp till en utsiktsplats så du ser ut över hela torget. Jag hade min hund med mig sist jag var här och de accepterar inte hundar där inne, därav åkte jag aldrig upp dit men har sett på bilder att det ser magiskt ut! Det får bli nästa gång för min del 🙂

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Stella

Nr. 7 Spanska trappan

Spanska trappan i Rom är en monumental trappkonstruktion och inte alls så spansk som man kan tro av namnet. Trappans namn kommer av att spanska ambassaden en gång låg här och är en känd sevärdhet att besöka i Rom skulle jag säga. Längst upp i trappan ligger en spektakulär 1500 talskyrka, och vid dess fot härliga Piazza di Spagna med Berninis mästerverk Barcaccia fontänen som given mittpunkt. Räkna med att det är mycket folk runt fontänen och även i trappan. Slå dig ner med en glass och njut av atmosfären omkring dig. Jag tycker det är definitivt att det är värt att gå trapporna upp till kyrkan för en riktigt häftig utsikt härifrån! Ta tunnelbanans röda linje och hoppa av på stationen Spagna.

Rom, Italien

Rom, Italien

Stella

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Stella

Nr. 8 Flaminio /Piazza del Popolo

Vill du upptäcka en liten pärla i Rom som inte många turister tänker på ska du ta tunnelbanans röda linje mot Battistini och kliva av på stationen Flaminio/ Piazza del Popolo. Det här torget är mycket mycket större än jag trodde och här spelar gatumusikanter, folk showar och det finns massor med små glasskiosker och lokala shopping butiker här. Låt dig fascineras över stämningen på torget innan du beger dig uppför en lång backe som tar dig upp till en magisk utsiktsplats! Det är här den gömda pärlan ligger som jag kallar det 😉

Pincio utsiktsplats

Härifrån ser du nämligen ner över torget men också ända bort till Vatikanstaten. Fortsätt gå genom parken som finns här tills du kommer ut på andra sidan. Där hittar du riktigt mysiga caféer och restauranger men också en ännu finare utsikt över Viktor Emanuel monumentet (det vita dragspelet som jag kallar det). Hett tips att komma hit! 🙂

Rom, Italien

Stella

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Rom, Italien

Nr.9 Bocca della Verita

Bocca della Verita är en brunn som till stor del täcks av marmor med en arg mun som tillhör en flodgud. Bocca della Verita blev en känd plats efter filmen Roman Holiday och är en av Roms äldsta legender. Legenden säger att om du placerar din högra hand i munnen och säger en lögn, kommer munnen att bita av handen. Ta tunnelbanans blåa linje till stationen Circo Massimo, det är den närmsta. Dock kommer du behöva gå en bit härifrån då Bocca della Verita ligger precis vid sjön. Gå mot torget Piazza Bocca della Verita, här finner du även många mysiga caféer och restauranger värt att äta lunch på 🙂

Rom, Italien

Nr. 10 Åka Hop on Hop Off Buss

Om du inte vill gå överallt mellan sevärdheterna i Rom, rekommenderar jag starkt att åka en Hop on Hop off buss som tar dig runt i hela Rom och du kan välja vart du vill hoppa av. Jag försöker alltid att åka en sådan buss när jag befinner mig i en ny stad som jag vill se. I Rom finns flera olika turer med antingen 24, 48 eller 72 timmars pass beroende på hur länge du är i Rom. Annars skulle jag säga att tunnelbanan är väldigt smidig men stannar inte riktigt överallt i närheten av de sevärdheter man kanske vill göra, då är Hop on Hop off bussen en väldigt bra transport!

Hop on hop off Rom

Hop on hop off Rom

Rom, Italien

Rom, Italien

Jag hoppas att ni tycker om denna guide till Rom! 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

4 Comments

 1. Vilken bra guide! 🙂 Finns ju så många sevärdheter och attraktioner man vill hinna uppleva under sitt besök i Rom! Vi tyckte kappuccinermunkarnas kryptor var en väldigt annorlunda upplevelse! Där har de inrett och dekorerat kryptorna med skelettdelar från kappuccinermunkar! Var både häftigt och kusligt!

 2. Charlotte Lundquist Reply

  Tack Maya, vad kul att du tycker det! 🙂 Vilket bra tips du kom med! Aldrig hört talas om det stället men kommer nu lägga till det på min lista att upptäcka nästa gång jag reser till Rom 🙂 Tack!

 3. Hej Charlotte!

  Visst är Rom fantastiskt?

  Ville bara säga att Palazzo Venezia är ett annat palats på torget, det bruna vid sidan, det stora vita du hänvisar till är Viktor Emanuel-monumentet, Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II (Vittoriano).

  Om man vill gå ännu mer på djupet i Rom har vi en liten guide också, har bott i staden och älskar också Rom. Kika gärna in där om du vill 🙂
  https://www.thewholemap.com/rom-den-eviga-staden/

  /Gustav, The Whole Map

 4. Charlotte Lundquist Reply

  Hej Gustav,
  Tack för rättelsen, ibland blir det inte helt korrekt! 🙂 Låter spännande att ha bott i Rom, hur länge gjorde du det? 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.