8 Praktiska Tips Du Behöver Veta inför Din Resa till Kambodja

För att underlätta din resa till Kambodja har jag tagit fram 8 praktiska tips som jag rekommenderar dig att tänka på innan du reser hit. Det är praktiska och mycket smarta tips utifrån mina egna erfarenheter efter att själv ha besökt landet och upplevt det med egna ögon. Jag har skrivit det här inlägget för att hjälpa dig inför den dagen du själv reser till Kambodja 🙂 Siem Reap, Kambodja

Att resa till Kambodja är en otrolig upplevelse, speciellt med Angkor Wat som huvudsaklig sevärdhet. Turister har inte hittat hit på samma sätt som till Thailand och Vietnam, vilket jag tyckte var väldigt skönt när jag spenderade lite mer än en vecka här. Jag fick verkligen uppleva det riktiga Kambodja och se hur påtaglig fattigdomen faktiskt är. Tuk Tuk i Phnom Penh Phnom Penh Kambodja Det finns en del saker som du behöver veta innan du åker hit men också under tiden du vistas här som är bra att tänka på om du vill få ut så mycket som möjligt av din resa. Därför har jag samlat alla mina 8 bästa praktiska och smarta tips i detta inlägg som jag vill dela med mig av och som jag hoppas kan underlätta för just dig. Phnom Penh Kambodja

Här kommer 8 Praktiska Tips du behöver veta inför din Kambodja resa:

1. Visum

Du behöver ett visum för att komma in i Kambodja. Har du inget visum innan du reser till Kambodja behöver du inte oroa dig. Du kan få ett på plats på flygplatsen när du landat. Det du behöver ha med dig är:

 • 30 amerikanska dollar som visumet kostar
 • Ett passfoto
 • Ifyllda formulär som du får ombord på flyget. Mitt tips är att fylla i papperna redan under flygningen så går det lite snabbare att få visumet på plats för det tar sin lilla tid att fylla i alla dokument.

Det står tydligt skyltat när du landar vart du ska gå någonstans för att få ”Visa on arrival”.

Visum till Kambodja

2. Cash is king

I Kambodja betalar du med sedlar överallt, i väldigt sällsynta fall kan du betala med kort, som exempelvis Hard Rock Café men då lägger som på en viss procent pga transaktionskostnad till kortterminalen. Det bästa är att amerikanska dollar gäller överallt i hela landet som valuta att betala med, vilket är mycket praktiskt! Se dock till att ha småvalörer av dollarn. Endollars kommer gå åt en hel del då mycket kostar 2 dollar här, 3 dollar där, osv. Speciellt till Tuk tuk taxin kommer du behöva det.

Det finns ATM automater överallt och är lätta att hitta så det behöver du inte oroa dig för.

3. Klädkod

I Kambodja behöver du klä dig så att du täcker axlar och knän om du ska besöka heliga platser som exempelvis det kungliga palatset eller tempelbyggnaden Angkor Wat, då är det ett krav. Vill du åka och shoppa eller äta på restaurang kan du klä dig som du vill. Det går även bra att täcka axlarna med en sjal.

Angkor Wat, KambodjaRoyal Palace in Phnom Penh

4. Vattnet

Drick inte kranvattnet i Kambodja. Köp alltid vatten på flaska!

5. Eluttag

Eluttagen är detsamma som i Sverige, dvs två runda hål i väggen. Som svensk behöver du med andra ord ingen adapter när du reser till Kambodja men jag rekommenderar ändå att alltid ha en adapter med dig när du reser!

6. Upphämtning på Siem Reap flygplats

Många hotell har gratis upphämtning antingen från Siem Reaps flygplats eller från busstationen i Siem Reap. (Det är hit du ska åka om du vill besöka Angkor Wat). När jag bokade på hotels.com stod det att hotellet erbjuder Free pick up från flygplatsen. Det jag inte visste var att det även gällde från busstationen, så kolla med ditt hotell så hämtar de dig utan extra kostnad. De skjutsar även tillbaka dig utan kostnad. Väldigt smidigt! Phnom Penh Kambodja

7. Priserna

Det är väldigt, väldigt billigt i Kambodja. Mycket billigare än i Thailand både vad gäller mat, dryck och shopping. Dessutom har dom lite annorlunda utbud på shopping än vad Thailand har, vilket jag tycker om. Jag skulle säga att det är som Thailand var för 15 år sedan, billigt och med roliga shoppingmarknader.

Dock är dom väldigt påstridiga i staden Siem Reap, vilket jag tycker är lite jobbigt. ”Helloooo Ladyiiieeee” ”Loooook Looook here” ”What do you waaaant” Jag tycker om att gå runt ifred och inte bli påhoppad så det skulle jag säga är en nackdel i staden Siem Reap men det väger upp att shoppingen är så billig. Dock var dom inte alls lika påstridiga i huvudstaden Phnom Penh, det var mycket bättre där jag fick gå runt ifred.

8. Shopping

Vill du shoppa extremt billigt är Kambodja det rätta landet att göra det i. Jag rekommenderar dig att shoppa det du vill ha i huvudstaden Phnom Penh, det är här alla marknader finns och det är även här det finns mest utbud av allt. Det är lika billigt både i Phnom Penh som i Siem Reap men jag tycker utbudet var mycket bättre på marknaderna ”Russian Market” och ”Central Market” i Phnom Penh.

Phnom Penh KambodjaPhnom Penh Kambodja Phnom Penh Kambodja Jag önskar dig en trevlig vistelse i Kambodja och jag hoppas mina restips kommer hjälpa dig! 🙂

Happy Travel!
//Charlotte

14 Comments

  • Tack Christer! 🙂 Jag hoppas du kommer till Kambodja någon gång i livet, det är ett fantastiskt land! 🙂

 1. Intressant att läsa om detta land! Bra med så tydliga tips för de som funderar på att resa dit. Måste vara intressant/härligt att ha varit där.

  • Tack snälla! 🙂 Ja det var väldigt intressant land och jag vill verkligen tillbaka, kan starkt rekommendera att åka dit! 🙂

 2. Tack för tipsen. Jag kommer nog att åka till Siem Reap i början av nästa år. en 7-8 dagar i bangkok och sedan några dar i Siem reap. Vad är den kortaste tiden som man bör stanna där ? 4-5 dagar? Sedan tillbaka till BBK någon dag till.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Rolf, kul att mina tips kommer till användning! 🙂 Jag skulle rekommendera att stanna minst 5 dagar i Siem Reap då det finns mycket att utforska och du kommer inte vilja stressa igenom allt. Det är bland det häftigaste jag varit med om så ta in intrycken i lugn och ro är min rekommendation. Trevlig resa!

 3. Jesper manai Reply

  hej!
  ska åka nu 1 mars till Kambodja vad är det som gäller. och kan man förlänga sitt visum på plats tänkte stanna 2 månader.

 4. Satimanta Reply

  Hey fina, tusen tack för tipsen. Jag är i Vietnam nu och undrarade jag att hur ska åka till Ankrovat. I think I can take the bus from Ho Chi Minh city to Ankrovat. But rest is very important. So thank you so much for your sharing.
  Bhante Satimanta

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.