Armona Island på Algarvekusten i Portugal – Bästa dagsutflykten!

Ett hett tips om du befinner dig på Algarve kusten i Portugal och som jag gjorde senast jag var där är att åka på en dagsutflykt ut till ön Armona Island som ligger med färja ca 20 minuter från staden Olhão, som i sin tur ligger ungefär 10 minuter med bil från Faro. Det här var en helt underbar liten ö som verkligen är värd att spendera en dag på! 🙂

Armona island

Armona Island

Armona Island som också benämns för Ilha da Armona är en 9 kilometer lång och 1 kilometer bred ö som har ungefär 50 permanenta personer som bor där året om och de lever främst på fiske och turism. Under sommaren dock är det betydligt fler som bosätter sig där och ännu fler turister som vistas dagligen. På den här ön får inga bilar köra utan ön är helt bilfri och vi gick överallt, så stor är inte Armona Island och det var helt okej men tänk på att ha med en vattenflaska om du kommer hit mitt på dagen för det blir väldigt varmt!

Armona island

Armona island

Armona island

Armona island

Hur tar man sig till Armona Island?

Lättast att ta sig till Armona Island är från staden Olhão, som är den största fiskehamnen i Algarve. Denna ö är känd för sina många kilometer oförstörda strand och är en perfekt dagsutflykt! Vid kajen i Olhão kan man parkera sin bil på deras stora allmänna parkering och sen ta färjan därifrån som tar ca 20 minuter. Färjan rymmer väldigt mycket folk, även i corona tider och går väldigt ofta under sommartid.

Armona island

Armona island

Vad kostar det?

En biljett för den vanliga färjan kostar 1,85 € per väg men köp en tur och returbiljett så blir det lite billigare och dessutom slipper du tänka på biljettkostnaden när du väl ska åka hem igen. För mindre än 4 euro kan du njuta av en dag i paradiset på Armona Island och det är verkligen något jag rekommenderar att göra! Man kan även hyra en privat snabbåt men det kostar lite mer, cirka 25 euro per väg och en sån kan ta upp till 5 personer.

Armona island

Stranden

Ilha da Armona eller som jag också säger Armona Island är känd för sin otroligt vackra strand och jag kan bara hålla med. Alltså wow vilken underbar, kritvit, fin sandstrand som sträcker sig flera kilometer.  Både stranden och hela ön är mycket ren och här kan man hitta många fina snäckor. Man kan faktiskt säga att stranden är uppdelad i två områden.

1. Praia da Armona Ría

Detta är den del som vetter mot fastlandet och floden. När du tar båten till Armona Island, anländer du till detta område och stranden som ligger precis bredvid båtstationen. Du ser stranden när du kommer in med båten och här kan du hitta många restauranger, barer och souvenirbutiker men jag skulle rekommendera dig att gå förbi detta, följa vägen som leder dig rakt igenom hela ön, där du även kommer se otroligt gulliga små hus, som till slut tar dig till stranden jag befann mig på och som är känd, nämligen:

2. Praia da Armona Mar

Detta är stranden som vetter mot havet och som är kritvit och väldigt fin! Stranden är väldigt stor och sträcker sig så långt ögat kan nå. Detta är den bästa delen av ön Armona och även här kan du hitta en riktigt schysst beach club/ restaurang som vi åt lunch på som var otroligt bra! Ett riktigt bra tips om du stannar här över dagen!

Armona island

Armona island

Armona island

Armona island

Beach Bar / Restauranger

Det finns som sagt många restauranger och barer på ön men jag kan verkligen rekommendera Camaleao Beach bar och restaurang som serverar sjukt god mat (bland annat musslor) och härlig stämning! Maten är lite dyrare här men verkligen värt det men det går även att bara köpa en glass eller något att dricka om man föredrar det istället.

Armona island

Armona island

Armona island

Armona island

Armona island

Armona island

Precis innan man kliver ut på det långa trädäcket som tar dig till den schyssta stranden ligger det också en restaurang som heter Lanacosta, där vi tog något att dricka efter den 30 minuter långa vägen från färjan till stranden. Gå i bekväma skor om du åker hit, för det tar som sagt en stund att gå rakt igenom ön för att komma till stranden. Servicen var tyvärr inte den bästa här men vi fick till slut något att dricka och jag såg att flera sällskap som fick vänta på sin mat, så se till att ha tid om du vill äta här.

Armona island

Armona island

Om inte annat så kom hit till Armona Island för denna charmiga och pittoreska lilla ö är helt underbar med gulliga små hus och mysiga restauranger för att inte tala om det klara vattnet du hittar här! Helt fantastiskt! 😀

Armona island

Armona island

Armona island

Armona island

Armona island

Vill du få fler tips på saker att se och göra längst med Algarve kusten i Portugal kan du klicka dig vidare här:

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.