De mest Förekommande Frågorna kring att Flyga med Hund

Många undrar hur det är att resa och framförallt hur det går till att flyga med hund. Det gjorde även jag innan jag själv flög med Stella till Rom för första gången med hund. Jag hade tusen frågor som jag undersökte, letade fram och frågade runt om för att vara på säkra sidan innan jag flög iväg med henne. Jag ville inte att något skulle bli fel och att vi inte skulle kunna flyga tillsammans.

Stella i Rom

De mest Förekommande Frågorna kring att Flyga med Hund

En anledning till att jag skaffade en liten mops var just för att kunna resa med henne, eftersom jag reser själv väldigt mycket med mitt företag, vill jag gärna att hon ska kunna följa med mig. Stella är dagsläget 2,5 år och väger strax under 7 kilo, perfekt för att kunna ha med ombord i kabinen när vi flyger. Alla flygbolag har sina restriktioner när det kommer till att flyga med hund, något jag skrivit om i det här inlägget där jag specificerar upp många flygbolag och deras krav för att ha med hund samt kostnader för att flyga med hund.

I det här inlägget har jag samlat alla de frågor jag själv hade innan jag skulle flyga med hund samt andras frågor jag fått i efterhand som jag nu kan svara på efter att själv ha flugit med Stella med SAS till Rom 🙂

Stella

Frågor och svar kring att flyga med hund:

Vad får hunden max väga? 

Jag flög med SAS och då får hund inklusive väska inte väga mer än 8 kilo totalt. Detta blir ditt handbagage så du får inte ha någon mer väska i kabinen, utan då måste du checka in det. Här har jag specificerat respektive flygbolag regler och kriterier. 

Väger personalen hunden på Arlanda? 

När jag skulle flyga med Stella från Stockholm Arlanda till Rom med SAS vägde de inte henne, däremot gjorde SAS personalen det på flygplatsen i Rom när vi skulle flyga hem igen.

Hur petiga är flygbolaget vid checkin att väskan är i rätt storlek och hunden inte väger för mycket?

Min upplevelse är att personalen på Arlanda inte är speciellt petiga med vikten medan jag däremot upplevde att de var extremt petiga i Rom när vi skulle flyga hem igen. Personalen på Arlanda tittar mest på väskan och kan se om väskan är för stor eller inte. De öppnade inte väskan för att se hur stor Stella var.

Hur fungerar det att gå igenom säkerhetskontrollen med hund? 

I säkerhetskontrollen måste du informera personalen att du har hund med dig. Först behöver du själv ta av dig sånt som kan pipa och lägga i en plastlåda på bandet. Därefter tar du upp hunden och tar bort halsbandet + eventuellt koppel och lägger i en separat plastlåda på bandet tillsammans med hundväskan. Därefter behöver ni bägge två gå igenom säkerhetskontrollens båge tillsammans där du måste ha hunden i famnen. Tänkt på att inte ha något vatten i väskan till hunden innan ni passerat säkerhetskontrollen.

Stella

Vad bör jag tänka på när man ska flyga med hund?

  • Se till att ha rastat hunden ordentligt innan ni åker till flygplatsen. Går det, försök få hunden att göra sina behov precis innan ni checkar på själva flygplatsen.
  • Träna hunden långt i förväg innan ni ska resa iväg. Vänj den med den väska hunden ska ligga i under flygresans gång.
  • Du får själv inte ha något handbagage när du reser, då flygbolaget anser att hunden blir ditt handbagage. Så se till att planera din packning noggrant!
  • Ha med godis och dentastix som du kan ge om hunden blir rastlös eller gnällig.
  • Jag lade pappersnäsdukar och dentastix i ytterfacket på Stellas sherpa väska. Även där la jag alla viktiga papper jag hade skrivit ut som intygade att jag hade betalat för Stella, incheckning på hotell, flyg och även registreringen till tullverket som jag behövde visa på Arlanda när vi kom hem igen.
  • Lägg i din hunds snuttefilt och favorit gosedjur inne i väskan så hunden kan känna sig trygg från första sekund den befinner sig där. Så gjorde jag med Stella 🙂

Flyga med hund

Hur bokar jag med min hund på flyget? 

Du måste boka din flygbiljett först och därefter ringer du till flygbolagets kundtjänst. Så gjorde jag iallafall när jag flög med SAS. Jag uppgav mitt boknings nummer och bad dem att lägga till att jag skulle ha med mig en hund. Kolla respektive flygbolags hemsida hur just de vill att man ska göra!

Hur betalar jag för att ha med min hund på flyget? 

När jag flög med SAS betalade jag Stellas kostnad på en gång direkt över telefon med mitt Amex kort. Därefter fick jag en bekräftelse på min mail att hon var betald och klar. Dock rekommenderar SAS kundtjänst att man betalar först på plats på Arlanda när man själv ska checka in då man inte får tillbaka pengarna för hunden om man väljer att avboka resan.

Vad måste jag förbereda inför avresa och hemkomst?

Får hundväskan plats under flygstolen? 

Jag har en sherpa väska i storlek medium till Stella och den får precis plats under stolen framför mig på SAS flygplan. Storlek large får inte plats under stolen framför dig och är dessutom för stor i måtten för att accepteras i kabinen på SAS.

Stella

Får man ha hunden i knät under flygningen?

Ja det får du ha, men jag valde att inte ha Stella i knät under flygningens gång då jag inte ville att hon skulle bli uppspelt över vad som försiggick eller vilja hälsa på alla passagerare. Hon är nämligen en väldigt social och glad hund 🙂

Hur gör man när man kommer tillbaka till Sverige?

Hunden ska anmälas hos tullen innan du reser iväg. Om ni kommer från ett land utanför EU som inte har EU villkor ska hunden kontrolleras på en av två entry points, på Arlanda eller Landvetter. Vilka länder som har EU villkor framgår i Jordbruksverkets reseguide. Läs mer där!

Kommer ni inom EU ska ni gå till tullen och visa upp er registrering ni gjort hos tullverket innan avresan. Då kommer en tulltjänsteman blippa av hundens chipnummer och kontrollera era pass och anmälningspapper från tullverket.

Colosseum, Rom

Här kan du läsa fler artiklar jag skrivit om att flyga med hund:

Happy Travels!
// Stella och Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.