Förberedelser inför att Flyga med Hund

Vad ska man tänka på när man flyger med hund och vilka förberedelser behöver man göra? I det här inlägget ger jag dig alla förberedelser du behöver ha koll på för att få flyga med hund. Det krävs en viss planering och organisation för att få det att fungera, men det är inte så svårt som många tror. I det här inlägget får du mina bästa tips och tricks för att kunna vara så förberedd som möjligt inför din flygresa med din fyrbenta vän.

Flyga med hund

Flyga med ditt husdjur

Jag har tidigare skrivit inlägget ”Så här går du tillväga för att få resa med hund” som du kan läsa här där jag berättar vad du behöver tänka på för att överhuvudtaget kunna flyga med din hund. Vilka regler krävs och vad behöver du som ägare göra innan du bokar din flygbiljett. Allt detta och mycket mer får du resa på i det inlägget. Nedan kommer mina bästa tips på hur du kan vara som mest förebredd inför din flygresa när du vill ta med dig din hund ombord i kabinen på flyget.

Flyga med hund

Flyga med hund

Dessa förberedelser rekommenderar jag inför att flyga med hund:

1. Veterinären

Se till att din hund har alla de vaccinationer som behövs inför er resa. Här kommer en grundläggande checklista:

EU pass för hund gjorde jag till Stella sommaren 2018 hos en veterinär och kostade ca 600 SEK + rabies vaccination som vi tog i samma veva. Det var den enda vaccination hon inte hade när jag köpte henne. Det är ett måste på hunden att ha om den ska flyga, även om det bara är inom EU. Rabies vaccinationen kostade ett par hundralappar.

Flyga med hund

2. Boka ditt flyg

Jag bokade mitt eget flyg först med SAS och ringde därefter SAS kundtjänst för att boka på Stella på min flygbiljett. Tyvärr går det inte att göra det själv på deras hemsida, utan jag behövde ringa dem för att göra det (oktober 2018). Du kan antingen välja att betala för din hund i samband med att du ringer men du kan också göra det när du checkar in på flygplatsen, något som SAS rekommenderar att man gör då du inte får tillbaka pengarna för din hund ifall ni behöver avboka er resa.

Jag valde att betala för Stella direkt när jag bokade in henne på flyget till Rom från Arlanda, vilket kostade 650 SEK per resväg. Jag betalde hela summan på 1300 SEK på en gång istället för att vänta tills vi kom till Arlanda för att checka in. Men det är en smaksak hur man vill göra, det går bra vilket som.

3. Transportväska

För att få flyga med hund i kabinen måste du ha en speciell transportväska. Jag har skrivit ett inlägg om vilka transportväskor det finns att välja på som du kan läsa mer om i det här inlägget. Jag älskar att undersöka saker och ting och efter mycket om och men bestämde jag mig för att köpa en Sherpa väska till Stella. Det blev storlek medium då small var för liten för henne. Stella är 1,5 år och väger ca 7 kilo så medium storleken passade henne perfekt! Dessutom är medium i samma mått som är maxmåtten för att ha hunden i kabinen på SAS, superbra! 🙂 Sherpa väskan är godkänd av de allra flesta flygbolag för att ha i kabinen och den kostade mig 995 SEK när jag köpte den från www.tinybuddy.se i september 2018.

Flyga med hund

4. Träning med väska

När du har införskaffat din transportväska (i mitt fall Sherpa väskan) är det att rekommendera att träna hunden på att vara i väskan. Två veckor i förväg innan vi flög tränade jag Stella dagligen på att vara i Sherpa väskan, dels för att hon ska känna sig trygg i den men också för att lära sig kunna hoppa i och ur när det behövs. Jag brukade även gå runt i hemma i lägenheten med Stella i väskan för att lära henne befinna sig i väskan även när vi går. Hon sitter fint och tittar ut och är väldigt lugn. Efter bara några dagar la hon sig självmant i väskan och till slut gick hon och la sig där och snarkade utan att jag ens bett henne göra det. Små framsteg varje dag gör mycket! 🙂

Jag har även lagt hennes snuttefilt i Sherpa väskan som ligger där dagligen, just för att jag vill att hon ska känna sig trygg där men också för att känna igen doften av mig då jag sovit med den många gånger. Även råttan som är hennes favorit gossedjur la jag där när vi tränade så när hon ville leka med den behövde hon ta ut den ur väskan först.

Flyga med hund

Tips för träning med transportväska:
 • Lägg in hundens snuttefilt
 • Träna med godis att hoppa i och ur samt ligga still i väskan
 • Träna några veckor innan avresa
 • Gå runt med hunden i väskan på axeln hemma så den vänjer sig vid att det rör på sig
 • Trötta ut din hund innan avresa om du kan. Tack och lov är Stella en mops som sover 18 timmar per dygn, så det underlättade min flygresa.
 • Lägg in hundens favorit gossedjur i väskan som får ligga där dagligen någon vecka innan avresa och om du kan ta helst med gosedjuret när ni flyger.
 • Köp ett märgben som tar tid att äta upp som du kan lägga i väskan under flygresans gång så hunden har något att göra om den gnäller eller vill upp i knät.

5. Skriv ut dokument, biljett, kvitton

Även om du har full kontroll på alla bokningar, etc känner jag personligen ett lugn av att ha skrivit ut allt på papper och har med mig i handväskan utifall att någon skulle börja tjafsa. Dessa dokument kan vara bra att ha med dig:

Dessa papper lägger jag tillsammans med Stellas pass så allt finns samlat på ett och samma ställe!

Flyga med hund

6. Packa

Det är inte bara till dig själv du ska packa, utan också till din hund, även om det inte är lika mycket så finns det fortfarande saker du behöver tänka på att få med dig på resan. Jag är väldigt noggrann och när jag reser med Stella packar jag gärna i flera dagar i förväg, just för att inte råka glömma något. Det här packar jag med till Stella när vi flyger:

 • Bajspåsar
 • Stellas mat uppdelat i påsar för varje dag
 • Vattenflaska som jag fyller på efter säkerhetskontrollen
 • Stellas pass
 • Mitt pass
 • Våtservetter att ha med
 • Vanliga pappersnäsdukar ifall en olycka skulle hända. Dessa lägger jag i sidofacket på Sherpa väskan så de finns nära till hands.
 • En ihopvikbar silikonmatskål som jag har med mig i min resväska. Den har Stella ätit sin mat ur flera gånger så den är hon van vid, vilket är bra! Perfekt att ha med på just resor!
 • Ett märgben som tar lång tid att äta upp, perfekt att ha i väskan under flygningen men också ifall du vill att hunden ska ha något att göra under tiden du äter på restaurang eller liknande.

Flyga med hund

7. Transportalternativ till/ från flygplatsen

Det kan vara lätt att missa själva transporterna till och från flygplatsen, inte bara i Sverige utan även dit du ska flyga med din hund. Jag och Stella reste till Rom och därför la jag ner mycket tid på att undersöka möjligheten att åka från flygplatsen i Rom in till centrala Rom med hund. Likaså vet jag nu att både Flygbussarna och Arlanda Express från Stockholm centralstation accepterar djur ombord, vilket jag tycker är fanatiskt bra! 🙂

Det här är mina tips på förberedelser inför att flyga med hund, hoppas de hjälpt dig! 🙂

Vatikanstan i Rom

Du kan följa Stella på Instagram här eller Charlotte på Instagram här 🙂 

Happy Travels!
// Stella och Charlotte

22 Comments

 1. Tusen tack för maaaaassor av suveräna tips… Vi har ingen hund ännu men är på gång att skaffa en 🙂 . Vi bor sedan många år tillbaka permanent här på Gran Canaria och vill ju gärna åka ”hem” till Sverige med vår kommande nya familjemedlem i omgångar också 🙂
  Tack igen för tipsen och ha en härlig dag.

  Kram från mig 🙂

  • Charlotte Lundquist Reply

   Vad roligt att du tycker om mina tips! 🙂 Hoppas verkligen de kan hjälpa er i framtiden när ni skaffat hund 🙂 Bara att fråga på om det är något mer ni undrar. Kram

  • Charlotte Lundquist Reply

   Ja check in personalen vägde Stella på flygplatsen i Rom 🙂

 2. Yaprak karakaya Sayyad Reply

  Hej,

  Vad gör man om hunden behöver kissa/bajsa under resan?

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej! Rasta hunden precis innan ni ska flyga men skulle olyckan vara framme har jag alltid med mig både våtservetter och pappersnäsdukar ifall att men det finns även kissskydd att köpa som passar att kunna ha i väskan och det hittar du i de flesta djurbutiker 🙂

 3. Hej! Tack för informativt inlägg! 🙂 Jag håller på att beställa en sherpa-väska till vår vuvve som ska följa med på sommarens resa. Vi skulle också behöva ha storlek medium men SAS har uppgett att maxmåtten är 40-25-23. Detta innebär ju att mediumväskan, som är 43.1 x 27.9 x 26.6 cm, är för stor! Du skriver dock att den motsvarar maxmåtten, vet du om de har ändrat dem alldeles nyligen? Mvh Aino

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Aino,
   Jag har sherpa väskan i medium och det gick att flyga med SAS med den storleken. Jag var själv orolig att den skulle vara för stor men om hunden kan vända sig om och ligga i den med gott om utrymme kan man skjuta in väskan lite under stolen framför dig så att ena sidan viks in lite. Jag gjorde så och ingen sa något om väskstorleken 🙂 Ha en trevlig resa! 🙂

 4. Hej. Tack för info om Tullverket,.
  Nu till frågan, efter incheckning när man väntar vid gaten, kan hunden få vara ute ur väskan under väntan på boardning?
  Mvh Anders o Pille
  Nyblivna Spanien över vintrare.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Anders,

   Gud så härligt med Spanien! 🙂
   Visst kan du ha hunden ute ur väskan om du vill, det kan du även efter securityn men jag har inte det just för att jag inte vill att min hund ska bli stressad eller oroad över situationen. Jag vill hålla henne så lugn som det bara går. Många barn har även en tendens att vilja komma fram och klappa Stella och då blir hon helt till sig av lycka och har svårt att vilja hoppa in i sin väska igen, men det är helt upp till hur din hund är men som svar på din fråga, ja det får du ha 🙂 Trevlig resa!

 5. Micke å Lena Reply

  Hej! Bra info som man inte hittar någon annanstans!!
  Tack ! Vi ska åka från Östersund och mellanlanda på Arlanda för vidare resa till Gran Canaria och vi undrar om du vet om man kan rasta hunden någonstans på Arlanda ? Mvh Micke å Lena S /Östersund

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Micke och Lena,
   Tack snälla för fina ord, kul att jag kan hjälpa till! 🙂
   Vad jag vet finns inga specifika rastplatser för hundar på Arlanda, däremot kan ni gå ut utanför terminalerna och rasta hunden. Ni kan ju gå emellan terminalerna istället för att ta bussen, då hinner hunden göra det den ska för jag gissar att ni kommer behöva byta terminal 🙂 Kram och lycka till! 🙂

 6. Lena Westman Reply

  Tack för bra tips! Vi åker till Malta i november med lilla Izzie ( Yorkiblandning) /Lena

  • Charlotte Lundquist Reply

   Tack, vad roligt att du gillar mina tips! 🙂 Trevlig resa!

 7. Hej! Dom säger att hunden måste kunna sitta upp i väskan men jag ser att din hund sticker ut huvudet om du förstår vad jag menar, min hund kan inte ha stängd väska och sitta upp och är orolig över om man kan flyga och ha deras huvud ute ur väskan? Går det? Tacksam för svar

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Emelie,

   Min hund kan sitta i sin väska, att jag öppnade upp för henne var för att hon skulle kunna se mig och känna sig trygg att jag fanns där. Det ska vara bekvämt för hunden i sin väska, den får inte vara för trång. Vi provade storlek small och det syntes att den var för liten. Det ska finnas utrymme att röra på sig väskan. Du bestämmer själv om du vill att väskan ska vara stängd eller ha den öppen under resans gång 🙂 Men ja det går att ha den öppen och låta hunden titta ut, bara det Stella blir så glad när hon ser andra så jag öppnade inte upp mer än så för att hålla henne lugn men ändå trygg. Trevlig resa!
   Mvh Charlotte

 8. Och jag undrar också, måste hunden kunna ligga raktlångt eller räcker det med att de ligger bekvämt? Min hund är liten men ”lite större” hund.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Den ska kunna ligga bekvämt men ändå har utrymme att röra på sig om den vill kunna vända sig om 🙂 Mvh Charlotte

 9. Marie Gustafsson Reply

  Hej! Otroligt bra information man får av dig! :o) Men jag undrar om hunden måste stå utan problem i buren eller om det krävs att den kan ligga och vända sig? Min cockerpoo är 33 i mankhöjd och då går han i ”taket” på buren.
  Mvh
  Mia

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Marie,
   Vad glad jag blir att kunna hjälpa till! 🙂
   Vad jag förstår på flygbolagens regler är att djuret måste kunna stå, ligga och vända sig om i väskan för att det ska vara godkänt att ha med sig sin hund eller katt. Väskan får inte vara för trång för djuret men om din hund kan röra sig inne i väskan och vända sig om borde det inte vara något konstigheter, bara det inte är för trångt som sagt.
   Trevlig resa! Kram

 10. Birgitta Blanck Reply

  Hej, tack så jättemycket för dina tips och ideer, flyger nästa vecka till Alicante med min hund. Så värdefull information jag läst på din sida. Hade också lite ångest på Arlanda kring rastning då vi flyger från Visby dagen innan och flyget till Alicante går extremt tidigt på morgonen. Men vi får ta en asfaltspromenad, flygningen är ju inte så lång så det går nog bra. Tack för bra sida!

  • Charlotte Lundquist Reply

   Tack så mycket ,vad kul att höra! Lycka till med resan 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.