Så här Gick det Att Flyga med SAS med Hund

Hösten 2018 valde jag att resa med min hund Stella till Rom. Jag hade inför den resan skrivit en hel del om mina förberedelser jag gjorde och vad man ska tänka på när man vill flyga med sin hund samt vilken transportväska jag valde mellan och massor med andra tips som du kan läsa mer om här.

Efter vår resa till Rom har jag ständigt fått massor med frågor om hur det gick till vid incheckningen, om de vägde Stella, om hon var lugn eller rädd under själva flygningen och en hel del andra frågor som jag nu tänkte sammanställa i det här inlägget till er med syfte att kunna besvara så många av era frågor som möjligt 🙂

Till att börja med måste du se till att din hund har alla vaccinationer den behöver samt ha ett eget pass. Mer om allt detta hittar du i det här inlägget specificerat i ordning hur du ska gå tillväga för att ens få flyga med hund.

Flyga med hund

Så här gick det att flyga med Stella till Rom med SAS:

Bokning med SAS

Jag började med att boka resan till mig själv och det gjorde jag den här gången med Eurobonus poäng som jag hade och som snart skulle gå ut. Därefter ringde jag till SAS kundservice och bad dem att lägga på i min bokning att jag skulle ha med mig en hund i kabinen. Eftersom det bara får vara 2 st hundar totalt i kabinen på samma flygning (så var det när jag jobbade som flygvärdinna på SAS) så ringde jag på en gång efter det att jag mottagit mitt bokningsnummer. I samband med att du bokar på din hund kan du välja att betala direkt över telefon eller på plats när du ska checka in på flygplatsen. (Så var alternativen för mig hösten 2018 men kolla hur det fungerar med det flygbolag du ska flyga med).

Betalning

Jag valde att betala Stellas plats direkt över telefon när jag ändå bokade på henne på min biljett. Det kostade då (hösten 2018) 650 SEK extra / resväg så totalt 1300 SEK fick jag lägga till för att Stella skulle följa med mig. Jag betalde med ett kreditkort över telefon och fick en bekräftelse på mailen att jag hade betalat. Det går även att betala när du checkar in, vilket är säkrast. För om du behöver avboka din resa får du inte tillbaka pengarna för hunden. Så hade jag behövt avboka vår resa till Rom hade jag inte fått tillbaka 1300 SEK. Därför rekommenderar SAS kundservice att betala på avresedagen på flygplatsen när du checkar in, något jag också skulle rekommendera att göra 😉

Incheckning på Arlanda

När vi kom till Arlanda var jag tvungen att gå till specialbagage och checka in Stella på min flygning. Jag hade redan checkat in i en maskin på Arlanda och efter det gick jag till specialbagaget där jag var tvungen att fylla i en lapp med mina uppgifter samt flyguppgifter och att jag tar allt ansvar om det händer hunden något. Allt gick väldigt smidigt till och de vägde inte Stella på Arlanda. De tittade knappt på hennes väska.

Obs! Tänk på att du inte får ha något handbagage när du reser med SAS och har hund med dig i kabinen. Hunden är ditt handbagage då det inte får väga mer än 8 kilo. Jag hade en liten axelremsväska där pass, plånbok och mobil fick plats men du får alltså inte ha en rullväska med dig också som handbagage. Värt att veta!

Säkerhetskontrollen

Jag valde att ha Stella i sin hundväska hela tiden faktiskt från det att jag kom till Arlanda tills det att vi var framme i Rom med undantag i säkerhetskontrollen. Jag ville inte riskera att hon blev nervös eller uppspelt av alla människor och speciellt inte från barn då hon älskar barn. Jag har sett andra låta sina hundar gå bredvid ägarna men det är upp till var och en 🙂

Först gjorde jag iordning mig själv och la alla mina saker i plastlådorna som rullade iväg. Under tiden sa jag till en kontrollant att jag hade en hund med mig och då var jag tvungen att lyfta upp Stella ur väskan, ta av kopplet och bära henne i famnen samtidigt som jag gick igenom metallbågen. Hennes väska åkte också i en plastlåda som skulle scannas av. Därefter satte jag henne i väskan igen när allt var klart. Men det var inga problem 🙂

Ombord på flyget

I och med att jag hade guldkort som Eurobonus medlem på Star Alliance fick jag kliva ombord först, vilket var väldigt skönt tyckte jag eftersom jag hade Stella med mig. Jag placerade väskan med Stella i under sätet framför mig och den fick plats perfekt. Stella väger 6,5 kilo och jag har hundväskan Sherpa medium till henne. Jag provade small först men den var för trång för henne och medium går precis att ha i kabinen med SAS och passade henne bättre. Det fungerade alldeles utmärkt!

I ena sidofacket på Stellas väska hade jag lagt ner ett gäng dentastix, godis och pappersnäsdukar (ifall olyckan skulle vara framme) så har jag pappersnäsdukarna nära till hands. Jag hade även tagit med hennes favorit gosedjur som är en ikearåtta, den fick ligga bredvid henne hela tiden samt hennes snuttefilt så hon skulle känna sig trygg där. Vilket hon också gjorde för hon gnällde inte en enda gång, sa inte ett pip utan uppförde sig exemplariskt under hela flygningen!

Det var någon gång under flygningen som hon ville titta ut och då öppnade jag dragkedjan lite så hon kunde se mig och stack ut enbart huvudet en stund, vilket var svårt att få ner i väskan igen så då fick jag locka med dentastix som fungerade.

Det var ingen som sa något eller påpekade att jag hade hund med mig under flygresan, varken ner till Rom eller hem till Stockholm igen. Det var ingen som märkte av henne och det tyckte jag var skönt. Men vi hade också övat väldigt mycket hemma med hennes väska så hon skulle känna sig trygg med att ligga i den 🙂

Ankomst till Rom

Efter att jag hämtade ut min resväska som jag hade checkat in och hämtat en vagn som jag kunde rulla både resväskan och Stella på så gick vi igenom tullen utan att någon sa något. Stella fick forfarande ligga kvar i sin väska och jag behövde inte anmäla att jag skulle komma med en hund som jag haft i kabinen så det var ingen som sa något.

Vi spenderade tre dagar i Rom och det var en alldeles lagom liten weekend där 🙂

Stella

Incheckning på Fiumicino Flygplats i Rom

När vi skulle åka hem igen från Rom med SAS fanns det inga self service automater så jag fick snällt ställa mig i kö och vänta på min tur. När jag checkade in sa jag samma sak till kvinnan i incheckningsdisken, att jag hade en hund med mig och visade henne alla papper och bokningsuppgifter jag hade samt det pappret jag skrev på när jag checkade in Stella på Arlanda. Men hon nöjde sig inte där och bad mig sätta upp väskan med Stella i så hon kunde väga henne på vågen där man annars ställer upp sin resväska. Jag såg hur hon knorrade på näsan och var inte helt övertygad om vikten. Jag såg det inte själv men det måste varit precis på gränsen att det stått över 8 kilo. Efter mycket om och men gick det igenom och jag fick mitt boardingpass.

Mellanlandning i Köpenhamn

På vägen hem hade vi en mellanlandning i Köpenhamn och eftersom jag visste det passade jag på att rasta Stella precis innan vi skulle lämna centrala Rom. En mellanlandning innebär att det tar ett par timmar till innan vi är hemma och hon kan kissa men det gick jättebra. Vi satte oss i gaten och då fick Stella titta fram och se sig omkring en stund men det var svårt att få ner henne i väskan igen när vi skulle kliva ombord så jag gav henne en dentastix och då gick det  bra.

Det var ingen som frågade om papper eller bevis på att jag skulle ha hund till nästa flygning efter mellanlandningen utan allt gick väldigt smidigt.

Ankomst på Arlanda

Innan du lämnar Sverige måste du anmäla din hund hos Tullverket, vilket jag gjorde samma dag som jag bokade min och Stellas flyg till Rom. Jag tror att du kan göra det dagen innan också men jag ville gärna försäkra mig om att allt blev rätt gjort eftersom det var första gången för mig att resa med hund.

Mycket riktigt, när vi hämtat min resväska stod tullen där beredda och jag gick direkt till en tulltjänsteman och visade upp att jag hade hund med mig. Jag visade honom papperna med det referensnummer jag fick av tullverket när jag anmälde min hund via deras hemsida. Han chippade Stella och jämförde med mina papper så att det var rätt nummer och allt stämde. Därefter fick vi gå och så var slut på den här resan för denna gång 🙂

Här förresten är länken till Tullverket för att anmäla sin hund: Anmälan av hund till Tullverket

Stella

Glöm inte att du kan läsa mer om att resa med hund här:

Happy Travels!
// Stella och Charlotte

10 Comments

 1. Paulina Hägerbäck Reply

  Hejsan! Jag tittar nu att flyga med min hund Sam från Spanien till Sverige. Hur ”hög” är Stella? Alltså från mark till huvud? Kundservice jag pratade med sa att väskan man tar med sig hund i kan max vara 40x25x23 och hunden måste kunna stå upp i den. Han sa att dom dubbel kollar detta.. min hund är högre än 25cm huvud till mark.. men hon väger endast 5kg.. hur funkade det för Stella kunde hon stå upp i sin ”bur/väska”? Tack för så bra info. Hoppas du kan svara på detta 🙏🏼🤩

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Paulina,
   Vad roligt att du ska flyga med din hund! Jag har sherpa medium väska till Stella och i den kan hon både stå, sitta, ligga och vända sig runt i. Står hon upp snuddar hon huvudet i taket på väskan men inget som är obekvämt för henne utan det finns bra med utrymme. Stella väger 7 kg så det låter som din hund kan ha samma väska utan problem 🙂 Hm.. ja alltså någon gång har SAS kollat henne i väskan men de flesta gånger har de inte gjort det, beror på vem som sitter i checkin.
   Lycka till och trevlig resa! 🙂

 2. Hej Charlotte,

  Jag ska flytta till Spanien, och min hund ska självklart bli med. Tack för bra info👍 Jag ser att du rekommenderar Sherpa medium, men höjden på den ser ut att vara nästan 27cm. Var det svårt att få den att passa in under sätet, eller var det plats trots att buren var lite högre?

  Mvh,
  Nina

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej, nej det var inga problem med att få in väskan under stolen. Fungerade superbra! Trevlig resa!

 3. Vilka inspirerande tips, jag tänkte resa med min hund första gången nu i februari/mars till Spanien. Men undrar om du har rest med hund varmare årstid också? Skulle vara mysigt men tänker på om det blir för jobbigt med värmen för hunden?

  • Charlotte Lundquist Reply

   Vad kul att ni ut och resa tillsammans! Ja, det har jag men oftast på sommaren får hundarna inte vistas på stranden utomlands exempelvis, visst är det varmt för dom, precis som för oss men du känner din hund bäst och vet vad den klarar och inte 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.