Mina Restips till Fårö på Gotland

I somras åkte jag till Gotland några dagar och gjorde en dagsutflykt till Fårö och vill med detta inlägg dela med mig av mina tips på vad man kan se och göra på Fårö som är en liten ö, precis utanför Fårösund som ligger på norra delen av Gotland och som har fullspäckat med upplevelser som du inte får missa om du befinner dig på Gotland och vill åka hit!

Jag har tidigare skrivit en liten reseguide till Visby som du hittar >>HÄR<< som är fullmatad med tips på upplevelser och restauranger jag tycker du ska besöka om du åker till Visby.

Fårö, Gotland

Fårö

Vi hyrde bil en dag för att göra en dagsutflykt och körde raka vägen upp mot Fårösund och väl där vi tog färjan över till Fårö, vilket man måste göra för att komma till Fårö. Bilfärjan är helt gratis och går väldigt ofta (iallafall på sommaren). Det tar knappt 10 minuter att åka över så det går väldigt fort. Tänk dock på att det kan bli väldigt långa bilköer framåt eftermiddagen åt bägge hållen så ha i åtanke att det kanske tar lite längre tid än ni täkt er så ni planerar er dag noggrant.

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

Langhammars raukområde

Vi började med att åka direkt till det viktigaste målet denna resa, nämligen raukarna på Fårö som ligger i Langhammars naturreservat, vilket tog ca 1 timme att komma till från färjan. Det är något jag har velat se i många år och nu äntligen fick jag det och det var lika häftigt som jag föreställt mig och inte ännu lite häftigare faktiskt! Jag visste att raukarna var höga men kanske inte så höga som de faktiskt var, vilket var häftigt att uppleva med egna ögon! 🙂 Det är närmare 10 meter höga och omgivna av klapperstensstrand.

Fårö, Gotland

Det blåste en hel del när vi var här då raukarna ligger precis vid vattnet så ett tips är att ta med en extra tröja eller en jacka att ha på dig och även bekväma skor (typ gympaskor) för det är stenar du går på och det var inte helt enkelt alla gånger.

Fårö, Gotland

Sudersand Strand på Fårö

Därefter körde vi vidare till en av Gotlands absolut vackraste och längsta sandstränder som finns på Fårö och heter Sudersand strand. Det är en av Gotlands bästa badstränder och är en halvmil lång och jättebred med vit finkornig sand och långgrunt vatten. Det kändes inte alls som man befann sig i Sverige när jag låg och solade här på stranden, så bra var det!

Fårö, Gotland

Här finns det beach barer, restaurang, glasskiosk och massor med vattenaktiviteter att göra här. Dessutom kan man få massage av en massör på stranden.

Fårö, Gotland

Crêperie Tati på Kutens Bensin

Efter ett dopp i havet på sudersand strand åkte vi till Kutens Bensin på Fårö som är ett kul och annorlunda ställe och perfekt besöksmål för den som gillar gamla rostiga bilvrak med själ och äkta rock´n´roll. Dessutom är det ett trevligt café att äta en crepe eller lunch på, vilket vi gjorde då vi var hungriga och inte hade ätit något på hela dagen. Det här var ett riktigt ballt ställe som jag gärna rekommenderar vidare och dessutom var det otroligt goda crepes!

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

Missa verkligen inte Kutens bensin när du befinner dig på Fårö, det var verkligen en rolig upplevelse som inte liknar något annat café du sett tidigare då det här är verkligen en värld för sig själv. Supercoolt stället som är värd att åka hit för! 🙂

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

TIPS!

Allt tar sin tid även om man har egen bil så mer än såhär hann vi inte med som dagsutflykt från Visby till Fårö då bilfärjan hem tog längre tid än vi räknat med pga bilköer på eftermiddagen och många som hade gjort som oss och åkt till Fårö över dagen bara. Så räkna inte med att ni hinner så mycket mer än detta, beroende på hur länge ni väljer att sola och bada på stranden, vilket var något vi prioriterade och stannade därför ett par timmar där. Dessutom ville vi hinna åka till Blå Lagunen innan solen gick ner, vilket vi hann och som du kan läsa mer om i nästa inlägg 😉

Andra saker du också kan göra på Fårö:

 • Besök Bistro Albatross för lunch (var tyvärr stängt när vi var där pga corona)
 • Kör förbi en kvarn.
 • Besöka Ingmar Bergmans grav då han är begravd här på Fårö.

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

Fårö, Gotland

Tips gällande Fåröfärjan

Det finns några regler när man ska åka på och av bilfärjan till/från Fårö och det är:

 • Stå ALLTID i filen längst till höger (det är markerat i vägen och på flera skyltar).
 • Träng dig ALDRIG.
 • Blockera INTE några infarter.
 • Vid ombordkörning – tänk på att det är många som vill komma med färjan så ställ dig nära bilen framför dig.
 • När man kör av så kör man av två filer samtidigt och man börjar med de två yttersta filerna och därefter är de ”blixtlåsprincipen” som gäller.

Fårö, Gotland

Jag hoppas du fick lite tips på vad du kan göra nu och hur du kan lägga upp en dagsutflykt till Fårö! 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

7 Comments

 1. Jag besökte Fårö för första gången nu under sommaren, älskade Fårö och Raukarna 😀

  • Charlotte Lundquist Reply

   Åååå vad roligt! Det var första gången för mig också nämligen 🙂 Så himla fint där!

 2. Åh, Fårö är ju så himla fint! Lite roligt att jag gjorde exakt den här rundan, fast åt motsatt håll under mitt senaste Fårö-besök i somras, haha! 😉

  • Charlotte Lundquist Reply

   Ja visst är det fint där! 🙂 Haha vad roligt, där ser man. Ja det går att göra Fårö vilka håll man vill 😉

 3. Very useful tips!

  I was looking for the traffic from visby to Fårö, and the tips you wrote are the exact content I wanted!

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hi Ben, happy to hear it helped you! 🙂

 4. Pingback: Mina Restips För Gotland - Readyfortakeoff Travel Blog

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.