Min Ultimata Resguide till Den Gyllene Triangeln i Indien

Vad menas med den gyllene triangel i Indien, vad exakt är det? Om du någon gång åker till Indien är det just ”Den gyllene triangeln” du ska genomföra. Den gyllene triangel består av huvudstaden Delhi, Taj Mahal i Agra samt den rosa staden Jaipur i norra Indien. Detta är alltså en välkänd rutt som många väljer att göra när de åker till Indien, så även jag 🙂

Restips till Indien:

Jag tror att indien är ett land som man antigen tycker om eller inte alls. Jag har visserligen varit i Indien tidigare, när jag arbetade som flygvärdinna, men jag hade glömt hur fattigt och smutsigt det verkligen är i Indien. Samtidigt tycker jag det är så fascinerande att se den stora kontrasten mellan rika och fattiga. De som är fattiga kan vara mer eller mindre fattiga i Indien, allt från att sova på gatan till att bo i tält eller en liten hydda längst med vägkanten. Det som fascinerade mig mest är ändå människorna och allt liv på gatorna. Det är fullständigt KAOS överallt där tutan på bilar och tuk- tukar ständigt tjuter. Trafikregler existerar inte, det är djungels lag som gäller och kvinnor går runt med sin sari omsvept och ser eleganta ut medan män och barn går runt och tigger pengar och mat.

Så här reste vi

Vi började vår resa från Delhi flygplats där vi hade hyrt en indisk chaufför som var med oss alla 4 dagar vi spenderade i Indien. Han körde oss från Delhi flygplats direkt till Agra där vårt mål var att se den mest VACKRASTE byggnad jag någonsin sett i hela mitt liv, nämligen Taj Mahal. Detta marmorpalats har utsetts till ett av världen sju nya underverk. Du kan läsa mer om mina Top 10 Bästa Restips till Taj Mahal här. 

Den güllende triangeln i indien

När du ändå tänker besöka Taj Mahal rekommenderar jag verkligen att passa på och göra hela rutten som kallas ”Den gyllene triangeln”. Vi stannade två nätter i Agra, en natt i Jaipur och åkte tidigt nästa morgon till Delhi för att spendera hela dagen och kvällen i huvudstaden innan vi flög hem till Sverige på natten. Det kanske låter stressigt men personligen tycker jag inte alls att det var stressigt. Vi hann med att se och göra det vi ville i den takt vi ville, perfekt! 🙂

Här är mina 10 Bästa restips till ”Den gyllene triangeln” i Indien som jag starkt rekommenderar att följa stegvis för att få ut så mycket som möjligt av din resa:

När du befinner dig i Agra:

Börja din resa med att åka till staden Agra som ligger ca 4,5 – 5 timmars bilkörning från Delhi. Det går även att åka tåg hit men standarden på tågen är inte av den bättre kvaliteten vad jag har hört och valde hellre att ha en egen privatchaufför.

1. Taj Mahal

Besök detta marmorpalats som är ett av världens sju nya underverk. Jag har aldrig beskådat någon vackrare byggnad än denna! Du kan läsa mer om mina 10 Bästa restips till just Taj Mahal i här, där jag även ger ett hemligt tips som var det absolut BÄSTA på hela resan! 😉

2. Agra Fort

Agra fort är mindre känt men bjuder på fantastisk fin arkitektur och detaljrikedom. Fortet är byggt i röd sandsten och ligger ca 2 kilometer från Taj Mahal. Det kostar 500 rupies  (ca 60 SEK) att gå in här och biljett köper du precis vid entrén.

3. Baby Taj Mahal

När du har besökt Taj Mahal rekommenderar jag att avsluta dagen med ett besök på ”lilla” Taj Mahal som också kallas för ”Baby Taj Mahal”. Det är en miniversion och har setts som en förebild till Taj Mahal. Det kostar 300 rupies (ca 36 SEK) att gå in här. Tänk på att du inte får ta med vatten, mat eller gå med skor här inne. Du kan köpa skoskydd för 10 rupies eller gå barfota.

När du befinner dig i Jaipur:

När du är färdig i Agra rekommenderar jag att köra vidare till den rosa staden Jaipur. Den rosa färgen betyder ”välkommen”. Även den här bilresan tar ca 3,5 – 4 timmar att köra från Agra. Det som dock underlättar på vägen är att efter 1 timmes bilkörning passerar du Fatehpur Sikri som är väl värt ett stopp!

4. Fatehpur Sikri

Fatehpur Sikri kallas också den övergivna staden eller spökstaden. Den finns med på UNESCOS världsarvslista och tar sin lilla tid att vandra igenom då det finns mycket att titta på. Här kostar entrén 510 rupies (ca 60 SEK) + 10 rupies till bussen som tar dig till platsen då det måste ske genom speciell transport. Alla ska ju tjäna en liten slant på sitt sätt 😉

5. The City Palace museum

The City Palace museum är ett palatskomplex i Jaipur där en del av hela palatset är öppet för allmänheten medan en del av byggnaden bor det privatpersoner i och är avstängt att vistas på. Entrén kostar 510 rupies (ca 60 SEK) men är absolut INTE värt det tyvärr. Hade jag vetat hur det såg ut hade jag hellre lagt tiden på något annat att se eller göra. Hawa Mahal, också kallat ”Vindarnas palats” är 5 våningar högt och byggt av röd och rosa sandsten. Jag vet inte om det går att gå in där men det finns ingen dörr på framsidan och denna byggnad är mest känd för fasaden. Den här byggnaden ligger alldeles intill vägen mitt i stan i Jaipur och är svår att missa. Du kommer garanterat köra förbi denna fasad.

6. Amber Fort

Amberfortet ligger på en kulle i Jaipur. För att ta sig till entrén kan du antingen köra bil hela vägen upp eller rida elefant. Rida elefant kostar 1500 rupies (ca 200 SEK, vilket indierna tycker är väldigt väldigt dyrt. Det påtalade vår chaufför oss) och entrén till själva fortet kostar 500 rupies (ca 60 SEK). Det här fortet är verkligen väl värt ett besök och ett måste enligt mig! Magnifik utsikt och väldigt vackert inrett. Detta är ett av Indiens mest majestätiska fort och jag förstår varför. Jag rekommenderar att komma hit redan på förmiddagen. Vi var bland dom första på plats och det märkes inte minst när vi var klara någon timme senare när det kom busslaster med turister. Vi var helt ensamma uppe på fortet i början och kunde fotografera och njuta ostörd hur mycket vi ville.

När du befinner dig i Delhi:

Huvudstaden i Indien är Delhi och kan göras antingen i början på din resa eller i slutet, som vi valde. Delhi är ett måste att befinna sig i då det är intressant att se både slumområden och golfbanor mitt i stan. Här stannar man för kor eftersom dom är heliga men inte för människor. Det går inte att beskriva i ord hur otroligt häftigt, fascinerande och annorlunda stad Delhi är. En bild säger mer än 1000 ord och i det här fallet stämmer det verkligen! Det finns mycket att se och göra i Delhi, men har du begränsad tid är dessa ställen jag rekommenderar att lägga tiden på. Börja med:

7. Bahai Lotus Templet

Bahai lotus templet är uppfört i vit marmor och format som en lotusblomma. Den är fantastiskt vacker att se på! Tyvärr var det inte lika spännande innanför templet. Gratis entré men lång procedur för att komma in, vilket inte är värt det. Lotusblomman gör sig bäst att titta på och beundra utifrån, dock skulle jag ändå säga att det är ett måste att se i Delhi.

8. India Gate

India gate är en triumfbåge belägen i New Delhi. Den påminner mycket om triumfbågen i Paris men är av en mindre version. Här finns mycket historik bakom och är värt ett besök. Observera att här var det mest indier som ville ta kort med en och sälja på massor med saker. Väldigt efterhängsna och jobbiga, trots att man sa nej flertalet gånger, vilket resulterade i att vi ville lämna stället så fort som möjligt.

9. Mahatma Gandhi grav

I New Delhi finns Gandhis grav samt ett museum som är värt att besöka. Det är gratis att gå in och du får följa Gandhis sista fotsteg fram till platsen där han sköts och dog. Ute i parken och runt själva byggnaden finns det även utställningar och statyer på Gandhi.

10. Röda Fortet (Lal Qila)

Det röda fortet ligger i gamla Delhi och är en av de största sevärdheterna här. Nu kom vi delvis ganska sent hit men vi hade redan besökt massor med tempel, palats och fort tidigare under vår resa så vi kände inte att vi behövde se ett liknande fort till. Jag tyckte det var roligt att stanna förbi här iallafall för att se hur det ser ut. Vill du gärna gå in här skulle jag rekommendera att starta dagen med Röda fortet. Jag tror absolut att det kan vara värt det!

Precis i anslutning till Röda fortet, alltså gatan mitt emot ligger Chandni Chowk som är en stor och hysterisk shoppinggata jag aldrig tidigare skådat. Här kan vi kalla det kaos, kaos, KAOS överallt. Hysteriskt är bara förnamnet. Det hann bli mörkt när vi var här så vi valde att inte gå längre in på shoppinggatan pga säkerhetsrisken men kommer du hit dagtid tror jag det kan vara mycket fascinerande att strosa runt här mitt i kaoset 🙂

Mina dagar i Indien lärde mig en hel del och jag är otroligt glad att jag gjorde den här resan! Dock finns det tips på saker jag vill dela med mig av till er som är bra att tänka på om du åker till Indien.

Här är mina Restips till Indien:

 • Ansök om visum i förväg. Du kan göra det online och du får svar inom 12 timmar. Mycket bra service! När du sen anländer på flygplatsen finns det en egen kö för e-visum när du ska igenom immigration.
 • Ta med dig eget toapapper/pappersnäsdukar. Jag lovar, du kommer få användning för det!
 • Ta med dig alkogel för händerna
 • Drick inte kranvattnet, köp hellre vattenflaskor och se till att flaskan är väl förseglad!
 • Res inte ensam, varken som tjej eller kille. Definitivt inte som tjej då Indien inte är ett sånt land som är roligt att resa själv till. Jag har rest många gånger själv men Indien är ett land jag verkligen är glad för att jag hade resesällskap med  mig.
 • Hyr en privat chaufför, gärna innan du landar i Indien. Vi hyrde en privat chaufför som tog oss runt vart vi ville och fanns med oss hela tiden för 15 000 rupies totalt för 2 personer i 4 dagar. (ca 2000 SEK totalt) + dricks. Det fungerade väldigt bra, dock fanns det lite miss i kommunikationen mellan oss så var hellre övertydlig med vad du vill än att bli missnöjd senare.
 • Tro inte att indier bara vill ställa upp på en bild med dig utan anledning. De vill ha betalt och ger du dom 10 rupies så är dom mer än nöjda och glada för det.
 • Många, MÅNGA vill ta en selfie med dig. Det spelar ingen roll om du säger nej en gång, de fortsätter tjata tills du gått tillräckligt långt bort ifrån dem. Fastna inte i fällan genom att ställa upp, du kommer ha en lång kö med indier som vill ha varsin selfie med dig!

Har du varit i Indien, vad är dina erfarenheter och vad tyckte du?

Trevlig resa!
//Charlotte

8 Comments

 1. Wow vilka fina bilder! Jag har blivit sugen på att åka till Indien och meditera. Har du något tips?

  • Tack snälla! 🙂 Vad glad jag blir! Hm, jag har hört att Hardiwar och Rishikesh (tror det stavas så) är bra yoga ställen i norra indien. Kollade lite på det innan jag åkte men det fanns tyvärr ingen tid för det denna gång. Du får gärna komma med tips till mig när du väl funnit något 🙂 Lycka till!

 2. Hej!
  Vilket superbra inlägg! Det är precis denna rundturen jag tänker mig för min resa till hösten.
  Men jag har en fråga angående bilen ni hyrde. Hur löste du det hemifrån?
  Tacksam för svar!

  • Charlotte Lundquist Reply

   Tack snälla Felicia, vad glad jag blir! 🙂
   Jag löste det genom vänners bekanta som hade samma chaufför när dom var i Indien tidigare…. Här är mailadressen till honom om du vill kontakta samma chaufför som jag hade: mvicky39@gmail.com

   Trevlig resa!

 3. Hii ,
  Thanks for sharing this blog with us.
  its is amazing post and very nice photos .
  i hope you must have enjoyed it .
  keep it .

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hi, Thanks for your sweet words. I enjoyed India very much! 🙂

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.