Min Ultimata Resguide Till Korsika

I somras reste jag till den franska ön Korsika som är den fjärde största ön som ligger i medelhavet. Det är även här Napoleon Bonaparte föddes. Jag hade verkligen inga förväntningar och jag kunde inte tro mina ögon när jag såg det korallblåa vattnet, vackra stränderna och de skyhöga bergen. Med en flygtid på ca 2,5 timme flög vi från Stockholm till Sardinien för det var smidigast med direktflyg. Från norra Sardinien åkte vi sedan med en färja över till staden Bonifacio som ligger sydligast på Korsika, vilket tog ungefär 50 minuter.

Här kommer min Topp 10 Bästa Restips till Korsika:

1. Hyr en bil

Att hyra bil på Korsika är ett måste. Det är det lättaste sättet att ta sig runt på ön. Till min förvåning är Korsika mycket större än vad jag någonsin kunde ana. Att åka taxi på Korsika är dyrt så jag rekommenderar verkligen att hyra bil. På så sätt får du även chansen att upptäcka dom vackraste platserna på Korsika!

2. Ät middag i Bonifacio

Bonifacio är en otroligt mysig liten gammal stad som är väl värt besöket. Åk hit för en eftermiddagsdrink i solnedgången och njut av alla de lyxiga båtar som ligger här i hamnen. Det är stora båtar som liknar fartyg där den ena är större än den andra, vilket är riktigt läckert att kolla på. Strosa runt vid hamnen och slå dig sedan ner för middag på en av alla mysiga restauranger som finns längst med vattnet. Glöm inte att strosa upp till castellet som ligger här- du får en fantastisk utsikt härifrån! 🙂 Bonifacio ligger högt upp på klippor och du kan gå till fots upp till castellet som ligger här för en magisk utsikt. Bonifacio är en liten båthamn men otroligt mysig att sådan!

3. Besök Korsikas huvudstad Ajaccio

Huvudstaden på Korsika heter Ajaccio och det var här Napolen föddes. Ajaccio är en ganska stor by som är mysig att gå runt i. Här finns det flera torg, en båthamn, souvenirbutiker, gränder och många restaurangområden. Hit rekommenderar jag att spendera en dag, mer behövs inte. Du kommer märka att Napoleon finns överallt, vart du än går i den här staden och missa inte hans hus där han föddes, lite kul att se faktiskt när du ändå är här!

4. Bada i ett vattenfall

Något som jag inte förväntade mig finnas på Korsika var att det fanns många vattenfall att vandra till, som ligger mitt i bergen och som man kan bada i. Det är verkligen en häftig upplevelse och värt vandringen som inte var helt enkel! Vi åkte till ett vattenfall som heter ”The waterfall of the Englishmen” och ligger ca 1 timmes bilfärd mitt in i landet från Ajaccio.

5. Hitta gömda stränder

Vi hittade denna vackra strand när vi bilade runt som låg väldigt gömd till. Det visade sig att stranden heter Roccapina Beach  och hade det mest häftiga klarblåa vatten jag någonsin sett. Så otroligt vacker strand att jag kan ranka denna som den finaste stranden jag någonsin varit på! Korsika har många fina stränder men den här slog alla. Dessutom var det inte alls lika mycket människor här som det är på de allmänna, kända stränderna. Hit måste du bara åka för att bada! Men att hitta hit var inte lätt. När du kör längst med motorvägen, titta då efter detta hus som har en stor restaurang på framsidan mot vägkanten. När du ser detta hus svänger du ner på en grusväg som du inte tror leder någonstans men fortsätt på den ca 5 minuter och du kommer till en parkeringsplats där du själva skapar din parkering under ett träd eller längst med vägkanten.

6. Bo på olika ställen på ön

För att hinna med Korsika som är en otroligt mycket större ö än jag någonsin kunde ana rekommenderar jag att vara här minst en vecka, gärna längre för att hinna göra Korsika ordentligt. Vi bodde på olika ställen och satsade på att göra den sydligare delen av Korsika. Vi bodde bland annat några dagar i bergen med magisk utsikt över ön och på ett annat hotell  bodde vi vid stranden för att ha nära till havet och solnedgång. Variera dina boenden för att få bästa upplevelse av Korsika.

7. Ät lunch i Porto Vecchio

Kör till Porto Vecchio och ät lunch längst på någon av de restauranger som ligger längst med hamnen. Ingen jätterolig hamn om jag ska vara ärlig så du behöver inte stanna så länge, mest intressant att varit där och se hur Porto Vecchio ser ut men lägg hellre tiden på något annat om du har begränsat med tid. Några av Korsikas mest populära stränder ligger precis vid Porto Vecchio så åk till Palombaggia stranden som är den bästa stranden här med kritvit kilometer lång sandstrand och turkost vatten.

8. Bada på Palombaggia stranden

Köp med dig picknick och hitta en ledig plats på den kilometer långa stranden som heter Palombaggia. Observera att det är svårt att hitta parkeringsplats här så kom gärna på förmiddagen. Det är djungelns lag som gäller för att hitta en parkeringsplats men när du väl gjort det kommer du tycka det är värt besväret.

Vattnet längst med hela stranden är otroligt vackert så det är nästan ofattbart. Ta med dig picknick och egen handduk och njut av turkosa vattnet som breder ut sig framför dig. Vi promenerade nästan längst bort på Palombaggia stranden för att slå oss ner på en av dom beach clubs som finns. Inte den bästa beach club jag varit på men den dök gott och väl för att få mat och dryck serverat i hettan 😉

9. Ha alltid Euro i fickan

Något vi lärde oss är att småvalörer av Euro går åt väldigt mycket. Se till att alltid ha 1 och 2 Euros mynt i fickan som du använder till dricks överallt. Här lägger du inte på dricks när du betalar med kort, utan det lägger man själv i efterhand på bordet.

10. Lär dig franska

På Korsika pratar man franska och överallt står allting på franska, allt från menyer till vägskyltar och kartor. För att underlätta din vistelse på Korsika rekommenderar jag att lära dig några enkla fraser och meningar på franska. Det kommer du komma långt på här.

Så här gjorde vi Korsika:

Vi började vår resa i Bonifacio för att sen göra Porto Vecchio och därefter upptäcka Sarténe och Propriano. Vi avslutade några dagar i Porticcio och huvudstaden Ajaccio. Härifrån gjorde vi utflykten till vattenfallet som jag starkt rekommenderar att göra när ni är på Korsika! Vi spenderade 8 dagar på Korsika och tyckte vi hann göra det vi ville utan att stressa då vi satsade på att göra den sydligare delen av ön. Vill du även göra den norra delen skulle jag rekommendera att stanna ytterligare 4-5 dagar. Har du varit på Korsika, vad tyckte du var bäst?

Trevlig resa!
//Charlotte

8 Comments

  1. Fina bilder! Ja, jag har gjort två besök på Korsika och ett tredje på gång inom kort. Jag älskar Korsika, framförallt naturen och vandringarna. Därför satsar jag på en långvandring denna gång!

    • readyfortakeoff Reply

      Tack Eva! Vad spännande med långvandring! Ja det är otroligt vacker natur på Korsika. Trevlig resa! 🙂

  2. As you are experienced now, really it will help a lot to visit the place. Very informative one and I saw you have enjoyed a lot.

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.