Min Ultimata Resguide Till Doha, Qatar

Många av er har frågat mig vad man kan se och göra i Doha, Qatar som är grannland med Dubai.  Jag har själv bott i Doha, Qatar i nästan 3 år och har nu skrivit min egna reseguide till det lilla landet mitt i öknen och som är beläget i mellanöstern, som jag hoppas du kommer tycka om!

Dohadoha

Här är min Ultimata Resguide Till Doha, Qatar!

1. Doha Corniche
2. Doha moské
3. Kameler
4. Ökensafari
5. Museum of Islamic art (MIA) 
6. Lerduveskytte
7. Stränder
8. Pearl Island
9. Souq Wakif
10. Villagio Shoppingcenter

doha

1. Doha Corniche

Doha corniche är ett måste att se och promenera på. Härifrån har du fantastisk utsikt över alla skyskrapor och är lika fint både på dagen och kvällen! Du kommer se många som promenerar, springer, cyklar eller åker rullskridskor här. cornichenIMG_5855dohadohadoha

 2. Doha Moské

Doha moské är ett måste att se när du är i Qatar. Moské för araber är som Européernas kyrka, hit man går för att be. Muslimerna ber 5 gånger om dagen! Bra att veta. Till den här moskén är det separata ingångar för kvinnor och män där kvinnorna håller till på övervåningen och männen på nedervåningen. Viktigt är att ta av sig skorna innan man går in i moskén!

Mitt Tips! För dig som inte vill se själva bönestunden är det fascinerande att se alla skor som ställs utanför entrédörren, det är nämligen hur många som helst! doha mosque

doha mosquedohadoha mosquedoha

3. Kameler

Kameler är ett djur du måste se när du är här i öknen, det är min åsikt. Du hittar kameler på 2 ställen här i Doha, Qatar. Antingen utanför Souq Waqif  eller vid ett ställe som heter Sealine Beach resort som är ungefär 1 timmes bildfärd söderut från Doha. Om du inte känner någon som har bil, rekommenderar jag att hyra bil för en dag och åka ut hit.

Mitt Tips! Ta inte taxi till Sealand Beach Resort. Det finns nämligen inga taxibilar här som kan köra dig tillbaka till Doha, om du inte vill lifta såklart.

Bildkamelkamel2

Om du inte har tid eller möjlighet att åka ut till  Sealine Beach Resort går det lika bra att titta på kameler utanför Souq Waqif som finns beläget mitt i centrala Doha.

Mitt Tips! Du kan dock inte rida på kamelerna som finns utanför souqen, det går bara att göra på Sealine Beach Resort om du vill göra det, vilket jag rekommenderar.

IMG_5866kamel3

4. Öken Safari

Om du väljer att åka ut till Sealine Beach resort för att se och rida på kamelerna rekommenderar jag starkt att i samband med din vistelse här ute åka fyrhjuling bland sanddynorna, vilket också kallas ökensafari. Väldigt roligt och är något alla kan göra, oavsett ålder. Det är värt att hyra bil en dag och åka ut hit och köra runt både med sin egen bil bland sanddynorna, men också köra fyrhjuling och rida kamel 🙂

Mitt Tips! Det går att köra på sanddynorna med sin egna bil här, men se till att ha en stor bil som klarar av det!

IMG_5750IMG_5694dohaöken ökenökenökenökenöken

5. Museum of islamic art (MIA)  

Museum of Islamic Art är Dohas museum. Just nu håller de dock på att bygga ett nytt, större museum precis mitt emot det befintliga museet. Här kan besöka en utställning eller bara njuta av utsikten härifrån över Doha och Doha corniche.

dohadohadoha

Om du går ut utanför muséet och håller till höger finner du en promenadstråk som tar dig till ett café längst ut på udden.

Mitt Tips! Det är riktigt trevligt att sitta här i solnedgången!

dohadohadoha

6. Lerduveskytte

Ta chansen och gör något annorlunda när du ändå är i Doha, Qatar. Prova på lerduveskytte! Anläggningen för lerduveskytte finns en liten bit utanför Doha, i en stad som heter Lusail City. Lättast att åka hit är med bil, antingen om du hyr bil eller har en privatchaufför som kan köra och vänta på dig under tiden.

doha

7. Stränder

Det finns en hel del stränder här att vistas på, i anslutning till de lyxiga hotellen som ligger vid vattnet. Nästan alla hotell har pool tillgängligt om du inte vill bada på stranden. Som turist är det inga problem att bada i bikini, baddräkt eller badbyxor men bli inte förvånad om du ser lokala kvinnor som badar helt täckta i något som kallas burkini.

Mitt Tips! Stirra och peka inte på kvinnorna som badar i burkini då det anses som oförskämt att göra det.

dohadoha

Privata stränder i Doha

Det finns 2 privata ständer här i Doha, Qatar som är till för dem som bor här i landet och som är väldigt populära att besöka speciellt på fredagar då helgen börjar här. Den ena stranden heter Venice Beach och finns ute på ön som heter Pearl Island. Den här stranden är till för dem som bor i lägenheterna/ husen precis placerade här i området och oftast dem som solar här också men det går att vara här ändå, även om du inte bor här.

doha

Den andra stranden heter Nikki Beach och ligger också på den konstgjorda ön Pearl Island fast i slutet på Pearl Island, allra längst ut så långt du kan komma med bil. Hit kommer dem som bor i lägenheterna på hela ön, vilket är väldigt många lägenhetshus så risken för att det blir proppfullt här på stranden en fredag när alla är lediga är väldigt stor.

Mitt Tips! Om du kommer hit en fredag, se till att komma i god tid så du kan få ett parasoll. Jag lovar, det kan bli upp till 50 grader varmt, du vill ha ett parasoll! Bägge stränderna är gratis att vistas på.

pearl islandpearl island

Personligen rekommenderar jag stranden som ligger på Intercontinental Hotell. Härifrån har du utsikt över hela Doha och stranden är inte proppfull. Dessutom finns det personal som går runt här och tar dryckesbeställning. Riktigt bra service!

dohadohaDoha

8. Pearl Island

Pearl Island är en konstgjord lyxö där många utlänningar som jobbar i Doha, Qatar bor. Speciellt västerlänningar och andra som jobbar i Qatar bor i lägenheter här. På Pearl Island finns det många restauranger att välja på och stora, fina lyxbåtar ligger i hamnen som man kan titta på.

Kommer du hit på dagen är det nästan tomt med människor på grund av hettan men kommer du hit på kvällen är det nästan fullt med människor överallt som äter middag eller som bara strosar runt. Perfekt område att äta lunch, middag eller bara äta en glass från Häagen-dazs.

pearl islandpearl islandpearl island

9. Souq Waqif

När man är i Doha rekommenderar jag att åka (ta en taxi) till Souq Waqif som är en lokal marknad mitt i Doha. Här kan man köpa allt från souvenirer till sjalar, kryddor, kläder, skor, ja allt möjligt. Här finns också många restauranger och vill du äta arabisk mat har du kommit till rätt ställe!

souqsouqsouqsouqsouqsouqsouqsouqsouq

10. Villagio Shoppingcenter

Villagio Shoppingcenter är ett stor, populärt shoppingcenter i Doha, Qatar.  Det är här alla shoppar sina kläder, handlar sin mat, går på café, gör sig fin på SPA salonger eller leker av barnen på nöjesfältet. Om du fortfarande har tid kvar i Doha och inte vet vad du ska göra rekommenderar jag att spendera en eftermiddag här för shopping eller för att låta barnen få leka av sig bland karuseller och annat.

Det finns även en isbana här om man vill åka skridskor och ett stort område där alla restauranger och snabbmatsställen finns. Det är även i anslutning här som nöjesfältet finns också.

Mitt Tips! Det är lätt att åka taxi hit men om du vill åka taxi hem får du vara beredd att köa och slåss för att få din taxibil då det kan uppstå kaos. dohavillagiovillaggio-2villagio-4

Direktflyg med Qatar Airways från Stockholm till Doha

Det går direktflyg från Stockholm Arlanda till Doha, Qatar. Det är ungefär 10 avgångar/ vecka. Du kan boka dina flygbiljetter här. Airbus 350

Extra tips!

Kör runt i Doha och titta på alla byggnader och skyskrapor som finns. Det är häftigt att se dem på nära håll tycker jag! dohadohadoha

Falkar på Souq Waqif

Eller åk och titta på falkar som finns på Souq Waqif!

falkarHar du någonsin varit i Doha, Qatar? Vad tyckte du om det? Är det något mer du vill veta, hör gärna av dig!

Trevlig resa!
// Charlotte

20 Comments

 1. Superbra guide! Ska försöka hinna med så mycket som möjligt av detta när jag är där 🙂

  Ser att du inte har huvudsjal eller täcker axlarna på bilderna, finns det inga klädkoder/regler för Doha? Eller om ja, vad är de?

  Och hur tar jag mig lättast runt? Är det lätt att gå eller är det för stort?

  • readyfortakeoff Reply

   Hej Evelina. För dig finns det inga klädkoder. Jag hade aldrig sjal eller slöja. Däremot täckte jag knän och axlar när jag var ute. Inte läge att gå runt i shorts…..
   Du tar dig lättast runt med taxi överallt i doha. Försök inte ens att gå, det går inte 😉 finns inga trottoarer alls men taxi är billigt. Åk till cornichen skulle jag rekommendera och gå längs promenadstråket där, det är ända stället du kan gå, promenera eller jogga på om du vill. Ha så trevligt! 😀

 2. Perfekt med en Doha guide – dig kan man lita på. Ska åka dit imorgon kväll tills måndag kväll för jag behövde ta ut en semesterdag och det kan man ju inte spendera i Sthlm 🙂

 3. pär ludvigsson Reply

  Hej, skall stanna på i Doha på en transit i 7 timmar med 2 badsugna barn, kan man åka till de publica ständerna på the pearl och låta barnen bada? Är det någon kostnad för detta ??

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Pär,
   Tyvärr kan man inte bada där eller betala för att vara där, du måste vara boende i Pearl för det. De kontrollerar sånt. Däremot skulle jag rekommendera att åka till Marriott hotell precis vid flygplatsen (bara 5 minuter med taxi) där kan du betala för att få både pool, strand och gym. De har även tennisbana om jag minns rätt. Jag har själv bott på det hotellet många gånger och det är riktigt bra om du har badsugna barn för några timmar! 🙂 trevlig resa!

   • Hej. Tack för all bra info om Doha! Såg att du rekommenderade stranden som ligger på Intercontinental Hotell. Denna strand går alltså inte att besöka om man bara är på besök en dag? Vi har 12 timmars stopp i Doha om tre veckor och jag funderar nu vad vi ska göra denna dag med 3 barn. Såg även att Qatar Airways arrangerar stadsrundtur och ökentur för transitpassagerare. Har du varit med på någon sådan aktivitet och vet om de är bra? Hur lång tid bör man räka med att det tar till flygplatsen från centrum vid 15-17-tiden på eftermiddagen?

    • Charlotte Lundquist Reply

     Hej Jenny!
     Vad roligt att ni ska besöka Doha. Ni kan besöka de privata stränderna som tillhör hotellen men det kostar entréavgift, vilket är olika beroende på vilket hotell ni väljer. Det är ganska dyrt men värt det om ni vill ha strandhäng den dagen.
     Jag har dessvärre inte gjort stadsrundtur eller ökentur med QA eget arrangemang utan gjort det privat och kan verkligen rekommendera ökenturen, speciellt om ni reser med 3 barn. De kommer älska det! Finns även fyrhjulingar och kameler där man åker på ökensafari och det skulle jag rekommendera.
     Vid 17 tiden är det som mest trafik och från MIA Museet tar det ungefär 30 minuter till flygplatsen skulle jag räkna med och från city, längst bort ifrån cornichen, vid skyskraporna tar det nästan 1 timme, det skulle jag räkna med.
     Trevlig resa! 🙂

 4. Hej
  Super bra Doha info!
  Vi ska åka nu i höst, tänkte först att vi skulle boka en safari natt, men nu när jag har läst din info så funderar jag på att hyra en bil och köra själva till både kamelerna och camping natten. Är det svårt att hitta där ute i öknen?

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Anna,

   Tycker absolut att ni kan hyra bil och köra själva ut till Sealine. Så länge du kommer på rätt väg så är det raka vägen ut motorväg så inte jättesvårt att hitta. Har ni GPS underlättar det såklart. Slå in Sealine resort, det finns ett hotell där. Mittemot hotellet har ni både kameler, fyrhjulingar, tält,.m. m.
   Något som är roligt att göra är att köra bilen upp och ner längs sanddynorna, finns även ”försäljare” som ni kan åka med som gör det för en liten peng, det är en upplevelse! 🙂

 5. Hey! Jättebra info =)
  Jag o min fästmö ska åka till Doha 1v den 7 januari, men min fästmö är lite osäker på vädret då? Du som vet, hurnär vädret i januari, sola bada helt ok? Varmt?

  Tack

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Roger,
   Tack för fina ord, kul att jag kan hjälpa till! 🙂
   December och januari är de månader som är lite ”kallare” i Doha men med det sagt så går det faktiskt att sola och bada om man vill, jag gjorde det året runt när jag bodde där. Temperaturen i januari ligger runt 20-23 grader dagtid. På kvällarna rekommenderar jag att ha med en jacka eller kofta, för det kan blåsa nämligen dessa månader både dagtid och kvällstid. Annars är det otroligt behaglig temperatur i januari! Trevlig resa! 🙂

 6. Hej,

  Superbra info och tips du skrivit!

  Tänkte boka en resa till Qatar under påsk 5dagar. Hur är vädret i April?
  Vilket hotell skulle du rekomendera, om man vill ha bra strand och läge? Kollade lite på Intercontinental Hotell på west bay området.

  Mvh Niklas

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Niklas!
   Tack så mycket, kul att du gillar mina tips! 🙂

   Vad roligt att du ska åka till Doha, vädret är som mest perfekt då för det är lagom varmt. Hettan kommer i slutet på maj så du åker rätt period vädermässigt. Jag har även skrivit ett inlägg med hotelltips i Doha men skulle såhär på rak arm rekommendera Hilton hotell som ligger i west bay eller grannhotellet Four seasons eller St Regis hotell – det hotellet ligger bredvid intercontinental som du nämner. Intercontinental är också bra med strand och stort poolområde men hotellet i sig är lite nergånget men helt okej, dock ligger det en bit längre bort än Hilton hotell som ligger mer centralt i city. Oavsett måste du ändå åka taxi eller bil överallt, bara så du vet.

   Trevlig resa!
   Mvh Charlotte

  • Hej och tack för alla tips.
   En kanske konstig fråga:
   Om man ska bo i lägenhetshotell en längre period i Doha, är det möjligt att ha med sig en hund tror du?
   Mvh
   Kerstin

   • Charlotte Lundquist Reply

    Hej Kerstin,
    Tack för din fråga. Finns inga dumma frågor 😉
    Doha är ett väldigt varmt land, året runt och att ha med sig hund tror jag tyvärr inte är en bra idé. Det är inget jag rekommenderar iallafall, sen är det helt upp till dig hur du vill göra. Sen vet jag inte hur det är att ta med sig hund in i landet, där skulle jag kolla upp med ambassaden exakt vilka regler som gäller för att ta med sig hund in i Qatar, då det är ett ganska speciellt land.
    Lycka till! Kram Charlotte

 7. Hej och stort tack för svar kring min fråga om hund. Vi ska såklart kolla med ambassaden, tack!
  Jag förstår detta med värmen, eventuellt bor jag och hunden där endast under vintermånaderna, men undrar nu även om promenader, du skrev i en kommentar längre upp att man behöver åka bil överallt. Om man exempelvis bor vid Pearl Beach, kan man promenera runt lite i omgivningarna där, eller är det endast vid cornichen? Vi håller på att googla möblerade lägenheter/hotell som bäst, och vill gärna ha ett så stort hotellområde som möjligt. Med pool, gym, tvättstuga osv. Har du några tips här förutom de du nämt ovan?
  Mvh
  Kerstin

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Kerstin,
   Ja om ni väljer att bo på Pearl Island, där många expats som arbetar i Doha bor finns det en marina där som är väldigt mysig att promenera runt i så absolut det går. Det finns även en strand där, dock osäker på om hundar får vara på stranden, det vet jag inte. Pearl Island är som ett eget lite community med många lägenheter så hoppas ni hittar något ni tycker om, för det finns inte alltför mycket att se och upptäcka i Doha, bara så ni vet 🙂
   Med vänlig hälsning
   Charlotte

 8. Trine Marie Reply

  Hej och tack för superbra info. Vi reser med jobbet i december så förväntan är stor. Vi ska bl.a ta en Desert Safari med 4×4-bilar samt lunch. Hur sträng är klädseln på denna aktivitet och en sak till, hur är det med toaletter? Ska ju vara borta i öknen några timmar.. Stort tack på förhand.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej!
   Vad roligt, ni kommer ha superkul i öknen! Jag rekommenderar dig att ha långbyxor och långärmad tröja, inga jeans men typ leggings går bra eller något som är lite ”lösare”. Du behöver täcka knän och axlar. Toaletter brukar det finnas i beduintält eller bakom dem där ni troligtvis kommer äta lunchen, inga lyxiga toaletter men det finns så det behöver du inte oroa dig för.
   Ha en trevlig resa!

   • Hej
    Länge sen ditt inlägg men vi ska dit nästa vecka. Hurdana betalningsmedel har man där? T.ex taxi och marknad.

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.