I betalt samarbete med Valle d´Aosta. 

Så här besöker du Mont Blanc – Alpernas högsta berg

Mont Blanc eller Monte Bianco som det också kallas betyder ”Vita berget” och är alpernas högsta berg och Europas högsta topp. Det ligger precis på gränsen mellan Frankrike och Italien och är vid klart väder även synligt från Genève så det går att besöka Mont Blanc både från Chamonix på den Franska sidan men också från Courmayeur på den Italienska sidan som jag gjorde. Mont Blanc ligger 4810 meter över havet men sägs krypa för varje år.

Mont blanc, Italien

Jag fick äran att åka upp hit under mitt besök i Aostadalen (Valle d´Aosta) som du kan läsa mer om i det här inlägget. I det här inlägget däremot kommer jag förklara hur jag gick tillväga när jag besökte Mont Blanc från den Italienska sidan, vad det kostar, vad som finns runtomkring och all praktisk information som kan vara bra att veta för dig som är intresserad att komma hit 🙂

Mont Blanc – Courmayeur

Vi åkte till staden Courmayeur som ligger vid foten av berget Mont Blanc, längst in i Aostadalen. Det är Aostadalens äldsta skidort men otroligt pittoresk och vacker under sommartid. Jag besökte Courmayeur i mitten på juni månad, år 2022 och passade då på att åka upp till berget Mont Blanc via kabinbanan, alltså deras ”Skyway” som finns där och heter just Skyway Monte Bianco. Det finns en bilparkering precis utanför som du kan stanna till vid och det kostade oss 4 Euro för de 3 timmar vi var där. Observera att du måste betala parkeringen i en betalautomat innan du kör iväg därifrån sen. Det finns flera stycken vid entrén till kabinbanan.

Mont blanc, Italien

Skyway Monte Bianco

Skyway Monte Bianco eller kabinbanan som jag kommer fortsätta säga ser ut såhär när du anländer för att köpa biljetter. Det kostar 55 Euro per person för en tur och retur biljett om du köper den online innan du kommer hit, annars kostar det 59 Euro per person om du köper här på plats.

Det finns två stationer man kan åka med kabinbanan. Till den första stationen tar det 7 minuter med kabinbanan och här måste du kliva av oavsett om du vill fortsätta till högsta stationen eller ej. Kabinbanans korg som man står i snurrar runt i 360 grader så du får utsikt över hela området under tiden som du åker uppåt, så det spelar ingen roll var du står inne i korgen.

Mont Blanc

Första stationen – Mont Blanc

På första stationen finns det en Botanisk Trädgård och en uteplats att hänga vid för den som vill. Här hittar du även en bufférestaurang och lite konstutställning.

Mont Blanc

Högsta toppen – Mont Blanc

För att komma allra högst upp och så nära som möjligt till Mont Blanc behöver du byta kabinbana till en annan som också tar 7 minuter att åka i. Även den snurrar i 360 grader så du får utsikt över hela området. Väl här uppe kliver folk av för att antingen vandra, åka skidor, äta lunch, njuta av utsikten eller ta sig över med en ny kabinbana till Chamonix på den Franska sidan.

Mont Blanc

Biograf, Museum och Champagneodling – Mont Blanc

Det finns ett museum som heter Hangar 2173 där du kan lära dig om den äldre kabinbanan som gick till Mont Blanc i 70 år och även se den i verkligheten. Likaså finns det en otroligt stor biograf som tar 150 personer här inne samt en butik för deras champagneodling. Här kan du köpa lokalt producerad champagne och vin i deras ”Cave Mont Blanc”.

Mont Blanc

Mont Blanc

Hiking på Mont Blanc

Som ni ser på bilden under här så vandrar folk på glaciären mellan bergen som finns, oftast är de sammansatta med rep emellan sig för säkerhetens skull. De ser ut som små myror på bilden och det är först då man inser i promotion till bergen hur liten man faktiskt är om människa med dessa gigantiska berg omkring sig.

Mont Blanc

Mont Blanc

Praktiska tips och information om Skyway Monte Bianco:

 • Det kostar 55 Euro per person för en tur och retur biljett om du köper den online. Annars kostar det 59 Euro om du köper biljett på plats.
 • Det är stängt under maj månad varje år.
 • Det finns två stationer man kan åka med kabinbanan. Det tar 7 minuter till första stationen och 7 minuter ytterligare till andra och sista stationen.
 • Det är 360 graders vy då den snurrar runt sakta under tiden man åker.
 • Den går var 15:e minut året om förutom maj månad.
 • Det är handikappanpassat så alla ska kunna komma hit.
 • Det finns 2 st mötesrum för konferenser och kick- offer.
 • Det är en bufférestaurang på första stationen och en á la carte restaurang på högsta stationen.
 • Det finns en souvenirbutik på högsta stationen, bredvid restaurangen.
 • Ta med en tröja eller jacka för det blåser väldigt mycket här uppe på toppen! 🙂
 • Du kan komma hit och åka upp till toppen för ett dagsbesök eller bara äta lunch i restaurangen för att sedan åka ner igen. Det finns inget som säger att du bara får komma hit om du ska åka skidor eller vandra, vilket jag tycker är väldigt bra! Det är öppet för alla oavsett anledning till att komma hit.

Mont Blanc

Mont Blanc

Du kan läsa alla mina inlägg från mitt besök i Aostadalen här:

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.