Så här Spenderar Du En Dag i Doha, Qatar

Jag får många frågor från er läsare vad man bör se och göra i Doha, Qatar då ni blir fler och fler som hittar till min reseblogg, vilket är jätteroligt! I och med det har ni också förstått att jag har bott i Doha och därmed trillar det in frågor som berör sevärdheter i just Doha. Trots att jag skrivit en reseguide till Doha i det här inlägget så var det några år sedan och därför tänkte jag nu uppdatera min reseguide till Doha genom en liten mindre reseguide på hur du spenderar en dag i Doha, Qatar som turist för att hinna se det allra viktigaste staden har att erbjuda!

Doha cornice

Doha Souq

Qatar Airways Stockholm – Doha

Flyger du med flygbolaget Qatar Airways som jag för övrigt skrivit en hel del flygrecensioner om (som du kan hitta här) kanske du får ett stopp på en halv dag som du inte vill spendera på flygplatsen i Doha som heter Hamad International Airport. Istället kan du nu med ett kostnadsfritt visum komma in i landet och stanna där upp till 30 dagar. Du kanske landar på morgonen och har ett anslutningsflyg senare på kvällen, då rekommenderar jag starkt att spana in Doha som stad!

Qatar Airways QSuite

Taxi från Hamad International Airport

Lättat att ta sig överallt i Doha är med taxi, likaså från flygplatsen in till Doha city. Det finns inget tåg som går från flygplatsen in till stan men oroa dig inte, taxi är väldigt billigt i Doha. Det kostar ca 35-40 rial att åka från Doha flygplats till Doha city, vilket motsvarar ca 50-60 kronor. Att åka taxi inom Doha city från ett ställe till ett annat kostar inte mer än 10 rial, alltså ca 15 kronor. Så här ser taxibilarna ut i Doha och kallas för Karwa taxi.

Doha Taxi

Doha är ingen stad man går runt i, här åker du taxi överallt. Det går knappt att gå till fots heller för det finns inga trottoarer, förutom på cornichen som ligger längs med vattnet och där du kan se ut över alla skyskrapor. Det är det enda stället du kan promenera/ cykla/ springa på om du vill men för övrigt finns inga trottoarer någonstans i staden.

Cornichen i Doha

När vi ändå pratar om cornichen så är det absolut det mest sevärda i Doha och heter just Doha corniche. Cornichen är 7 kilometer lång och är formad som en hästsko omgiven av skyskrapor, hotell och caféer. Hit rekommenderar jag att stanna till, det finns gott om parkeringsplatser och om du inte hyr bil skulle jag be taxi chauffören vänta en stund. Det går att vinka in taxi därifrån också men det kan vara lite klurigt nämligen men det går absolut.

Om du är i Doha runt vår, höst eller vintertid rekommenderar jag att promenera längs med Doha corniche. Det finns caféer samt bänkar att vila på om man vill ta en paus. I början och slutet på cornichen finns det även grönområde med lekparker där barnen kan leka av sig en stund, för er som reser med barn.

Cornichen i Doha, Qatar

Doha Cornice

Doha cornice

Cornichon i Doha, Qatar

Doha cornice

Doha cornice

Doha cornice

Doha Cornice

Doha Cornice

Doha Cornice

Doha Cornice

MIA (Museum of Islamic Art)

Precis i början på Doha corniche ligger Dohas mest välkända museum, MIA. Du behöver inte gå runt på själva utställningen här inne om du inte vill såklart och är kulturintresserad, men ta dig gärna tid att gå in hit och se hur det ser ut innanför väggarna. Om inte annat så kommer du få en riktigt häftig utsikt över Doha skyline härifrån!

Dessa bilder är tagna från Museum of Islamic Art i Doha, Qatar.MIA Museum i Doha

MIA Museum i Doha

MIA Museum i Doha

Doha, Qatar

MIA Museum i Doha

MIA museum Doha

Doha museum MIA

Museum of islamic art doha

MIA museum

MIA Museum i Doha

National Museum Doha

Mitt emot MIA muséet i Doha byggs det för fullt ett National museum som var tänkt att öppnas i december 2018 men som skjuts upp till mars 2019. Så har du tur är det öppet när du är i Doha 🙂 Det är en enormt stor och fin byggnad så jag kan tänka mig att det är väldigt fint innanför dörrarna när de väl öppnar!

Souq Waqif

Mittemot Museum of Islamic Art hittar du Doha Souk som heter Souq Waqif. Från MIA kan du gå ner till cornichen och därifrån ta dig över ett övergångsställe till andra sidan gatan där Souq Waqif ligger. Trafiken här är lite läskig om jag ska vara ärlig så vill du vara på säkra sidan är en taxi från MIA till Souq Waqif att föredra. Kostar inte mer än 10 rial.

Souq Wakif Doha

Souq Wakif Doha

Souk i doha

Souq Waqif är en Souk, alltså en gammal marknad där det säljs kryddor, kläder, souvenirer, mattor och allt inom järnhandel och mycket annat i små häftiga och trånga gränder. Med andra ord finns det mycket att köpa, mycket att pruta på, väldig billigt och en hel del att titta på. Det finns även gott om restauranger och caféer, vilket gör det jättemysigt att strosa runt i de gamla gränderna som finns här. Sätt dig gärna på ett av alla caféer tillsammans med lokalborna och beställ in en kanna arabiskt te med dadlar för bästa upplevelse och stämning! Lugn, det finns även Starbucks coffee för den som hellre föredrar det 🙂

Souq Wakif Doha

Souq Wakif DohaSouq wakif

Jag rekommenderar dig starkt ett besök på Doha Souk, inte bara för att shoppa eller dricka te, utan även för att äta lunch på en av alla restauranger som finns här. Är du här kvällstid är souken väldigt trevlig för middag! Tänk dig scenen ur Sex and the City när de befinner sig i Abu Dhabi på souken, precis så ser det ut här också! 🙂 Souq Wakif Doha

Souq Wakif Doha

Souq Wakif Doha

Souq wakif

Kamelernas Souk

När du är i Souq Waqif kan du gå mot vägen som är mitt emot Doha corniche och gå längs med kanten av souken en bit ner mot stan och skyskraporna (mitt emot palatset) så kommer du hitta massor av kameler! Jag är fascinerad av detta djur och tycker verkligen om kameler så jag passar på att se några här när jag befinner mig i Doha. Tyvärr går det inte att klappa eller rida på dom men vill du göra det så går det om du åker ut ut i öknen till något som heter Sealine resort. Dock blir det en heldagsaktivitet och något jag rekommenderar om du stannar flera dagar i Doha. Mer om det hittar du i det här inlägget! 

Souq Wakif Doha

Souq Wakif Doha

Souq Wakif Doha

Falkarnas Souk

Om du går igenom Souq Waqif (på andra sidan av där kamelerna är) kommer du nämligen hitta en avdelning med falkar. Då har du kommit till Falkarnas Souk där de säljer falkar och dom är dyra ska du veta! Qatarier har falkar som husdjur, precis som vi exempelvis har hundar så har dom falkar istället. Riktigt annorlunda och häftigt att se, något jag tycker du ska göra om du ändå är i Souken. Det kostar ingenting att gå in och titta och ja du får fotografera dem! 🙂

Falkar doha

Falkar doha

Guld Souk

Har du tid och intresse, finns en guld souk mitt emot Souq Waqif där det bara säljs massor av guld. Den ligger precis nedanför den spiralformade byggnaden som är en moské. Även om du inte vill köpa något är det maffigt att gå runt och se hur mycket guld som är samlat på ett och samma ställe!

Souq Wakif Doha

Grand mosque

Vill du vara riktigt kulturell ska du även passa på att åka till Dohas största moské som heter Grand Mosque och ligger inte alls långt ifrån Souq Waqif. Dock tillräckligt långt för att behöva åka taxi (finns inga gator att gå på) men det är också endast 10 rial med taxi. Det är inte så mycket att göra här mer än att se hur moskén ser ut om du inte vill gå in såklart. Du kan ta dig upp på själva utsiktsplatsen som är utanför entrén till moskén men vill du gå in i moskén är det separata ingångar för kvinnor och för män. Du måste vara heltäckt som kvinna och i receptionen kan du få låna ett skynke att ta på dig under tiden du är inne.

Moské doha

Doha moské

Denna moské är helt klart värd att se även när solen har gått ner, då den har mycket speciell och attraktiv belysning, vilket gör den väldigt vacker att se på!

Katara Cultural Village

Har du tid över och vill upptäcka mer av Doha skulle jag rekommendera att ta en taxi och åka längs med Doha corniche, vidare till något som heter Katara Cultural Village. Detta är en liten by i centrala Doha som erbjuder en mix av kuturella utbud som ett operahus, biograf, teater, hantverks souk och flera lokala och internationella restauranger. Även en moske i persisk stil hittar du här. Här finns massor av parkeringsplatser och även en allmän strand för den som vill bada, om inte annat så får du en fin havsutsikt härifrån.

Många tycker att Katara är en av de trevligaste platserna i Doha men förvänta dig inte att spendera 15 minuter och kunna uppskatta det, det tar sin lilla tid. Har du inte ätit lunch i Souq Waqif kan du göra det här men räkna med att restaurangerna är lite dyrare i Katara än på souken. Som namnet säger finns det många kulturella aktiviteter under hela året här i Katara.

Jag skulle nog tippa på att du inte hinner så mycket mer än detta på en dag i Doha, för tänkt på att du ska ta dig till flygplatsen igen och trafiken kan vara riktigt besvärlig vid vissa tider, speciellt sent på eftermiddagen när solen går ner och det är dags för böneutrop!

qatarmap

Hör gärna av dig om du stannar längre i Doha och vill ha fler tips!

Happy Travels!
// Charlotte

18 Comments

 1. Amanda Persson Reply

  Hej! Vad intressant att läsa om Doha. Jag ska åka ner dit om en vecka och tycker det är svårt att finna uppgifter om olika priser. Vad kostar det att äta ute en vanlig middag, drycka, köpa vatten på flaska tex. Hur lång tid tar dey med taxi från flygplatsen till University area ca? 🙂
  Är det gångavstånd till the Pearl från centrum och finns badplats nära centrum för allmänheten?
  Mvh Amanda

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Amanda!
   Vad roligt, vad ska du göra i Doha? Hur länge blir du där?

   Middag beror helt på vart du vill äta, det finns allt från mcdonlds till dyra, fina restauranger men jag skulle säga att mat och dryck är lite dyrare än Sverige, generellt sett. Så det är nog där pengarna går medan taxi är superbilligt att åka överallt. Taxi från flygplatsen till universitet tar ca 30-40 minuter skulle jag tippa på och som jag skrev i inlägget så är det inga gångavstånd någonstans i Doha. Man tar taxi precis överallt, finns inga övergångsställen riktigt, speciellt till/ från Pearl kan du bara komma med bil/taxi.
   Badplatser med strand finns i anknytning till de flesta hotellen runt westbay area, finns inga allmänna badplatser nära centrum.

   Önskar dig en trevlig resa till Doha! Kram

   • Jag fick vänta i 10 timmar på min anslutning till Hongkong. Det var natt och flygtermilaen är inte så stor. Jag köpte ett visum och åkte sen runt Quatar från 12 på natten till 9 dan efter. Jag vet inte hur mycket jag såg under dessa timmar men Emirens palats och Galoppbanan för kameler. När jag runt 10 på morgonen och jag var tillbaka till flygplatsen var det 42 +. Då går man inte gärna ut.

    • Charlotte Lundquist Reply

     Hej Ulf,
     Her du möjlighet någon gång kan jag även rekommendera Doha dagtid och isåfall under vinterhalvåret då det är svalare temperatur runt ca 20-23 grader 🙂

   • Dado Johnny Reply

    Hej!
    Jag ska till Doha nu på söndag och stannat en vecka under VM i footballen. Tar gärna alla tips.

  • Charlotte Lundquist Reply

   Nix, inga problem. Taxi finns det gott om överallt. Trevlig resa!

 2. Amanda Persson Reply

  Hej igen och tack för svar! Jag ska följa med min son som åker dit för att träffa sin flickvän några dagar. Så jag kommer nog vara femte hjulet stundtals 😉 Så jag tänkte utforska staden på egen hand en hel del. Är det okej att åka taxi själv som tjej? Har förstått att man inte bör visa axlar och knän tex men är det något annat jag bör tänka på? Det ska bli väldigt spännande och intressant. 🙂

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej igen Amanda,
   Jag förstår. Det går jättebra att åka taxi som ensam tjej, jag har aldrig haft några problem! 🙂 Alltså, det är inte lika strikt som i Saudiarabien gällande att visa axlar och knän, det har jag gjort många gånger men du får då räkna med en hel del blickar. Det är bra att ha lite cash på sig, speciellt till taxi så växla gärna pengar!

  • Charlotte Lundquist Reply

   Varsågod och ha en trevlig resa! 🙂

 3. Hello i just come in doha and read your blog. Firstly thank you for useful informations and if you stay in doha still please contact me i want to ask some questions to you :))

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hi Mustafa, unfortunately I am not in Doha at the moment but I hope you enjoy your trip! 🙂

 4. Emelie Brodin Reply

  Hej
  Tänkte åka till doha över nyår.. Är det bra väder där då?
  Får man gå klädd som man vill på hotellen o stränderna?

  Finns de bra shopping (vanliga butiker!) ellee är de dyrt!?

  Inga problem o va två blonda tjejer?
  Mvh emelie

  • Charlotte Lundquist Reply

   Hej Emelie!
   Kul att du ska till Doha över nyår. Tänk på att de inte firar nyår på samma sätt som vi gör med raketer, bara så du vet. Ni bör kolla med det hotell ni bor på vad de anordnar för nyårsmiddag, ta det isåfall eller på något annat hotell, det är så man firar. Helst något hotell som ligger på stranden då har det säker bbq där på nyårsafton.

   Inga problem att vara två blonda tjejer, jag har bott där själv i flera år, gick hur bra som helst! Ni bör inte sola toppless om jag säger så men att gå i bikini är inga problem så länge ni håller er på hotellet samt tillhörande strand. När ni är ute på shopping, etc bör ni täcka axlar och knän om ni inte vill ha en massa blickar på er.

   Gällande shopping är det souqen som gäller för souvenirer, etc men annars finns stora shopping mall man åker till. Villagio, Mall of Qatar, Landmark, Pearl Island och City center heter shoppingmallen ni kan välja på. Pearl Island är som ett bostadsområde med båthamn, restauranger och en del lyxbutiker om ni är ute efter det.

   Trevlig resa! 🙂

 5. Hi, which Hotels would you recommend when you want to explore Doha for 2 days. We dont want to be too far outside from everything.

  Thx Chris

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.