I samarbete med Visit Tirol. 

St Anton am Arlberg – En Österrikisk Pärla till Skidort

Jag har varit med om något magisk, helt fantastiskt och alldeles alldeles underbart. Jag har fått uppleva de mest exceptionella vyerna jag bara kunde drömma om och inte vilka vyer som helst, utan de österrikiska alperna och dess skidorter St Anton samt Ischgl. Skidorter jag hört så mycket om men aldrig tidigare besökt och det här var upplevelser utöver det vanliga som jag är van vid annars 🙂

St Anton Österrike

St Anton am Arlberg

Med endast 50 minuter med bil från Innsbrucks flygplats hamnar du mitt i en av Österrikes mest populära och omtalade skidorter, nämligen St Anton. Vägen dit var smidig och inte alls slingrig som den kan vara på många andra ställen, istället var det raksträcka nästan hela vägen vilket gjorde det bekvämt att bila. Men lugn, du behöver inte bar bila hit, det går även tåg till St Anton. Det finns nämligen en tågstation mitt i byn som du kan ta från många närliggande orter och städer.

Innsbruck

Innsbruck

St Anton skidområde

St. Anton am Arlberg är en av de bästa skidorterna i världen och jag förstår varför. Skidorten har 280 km skidspår och är sammankopplad med 87 linbanor och hissar. Området i och omkring St. Anton kan man säga består av två delar:

St Anton Österrike

Kapall och Galzig

Den första delen är berget Kapall. Härifrån till St Anton går det ner hela färgskalan med pister. Högst upp på berget är det ett öppet skidområde som sedan letar sig ner via pister genom skogen ner till St. Anton. Den andra delen är den nordvästra delen ner från berget Galzig och häromkring finns mestadels snälla pister. Från Galzig går det sen att åka vidare upp i liftsystemet till berget Valluga som ger dig en härlig höghöjdskänsla. Inte alltför långt bort ligger även Wall of Fame – ett litet museum kan man säga med mängder av bilder på kändisar som varit just häromkring och åkt skidor.

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

Området i St Anton är mycket stort och snösäkert, vilket gör det känt för många skibums runt om i världen att komma hit för att ”säsonga” över vintern. Tyvärr har det aldrig varit min grej att göra men jag kan förstå varför de väljer att komma just hit till St Anton 🙂

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

Utbudet i St Anton

St Anton erbjuder inte bara de allra bästa skidbackarna i Österrike, det är även en väldigt mysig och charmig liten by som jag blev fäst i på en gång. Här finns nämligen restauranger, butiker, hotell, skiduthyrning och matbutiker – allt samlat på en och samma gågata. Nöjesutbudet är stort och för alla plånböcker, smaker och åldrar.

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

Uppe i backen finns de klassiska afterskiställena som Mooserwirt och Krazy Kanguruh. Nere i byn finns ett rikligt utbud av restauranger och pubar med levande musik för den som hellre gillar det. Många märkessportbutiker finns på denna lilla gågata mitt i byn med ett stort utbud för alla åldrar och i alla prisklasser.

I St Anton pratas det engelska nästan överallt, det är så pass många turister som kommer hit från hela världen att engelska inte är ett problem här, till skillnad från Ischgl där endast tyska pratas och väldigt lite engelska.

Boende i St Anton

Valluga hotell

Valluga Hotell

I St Anton bodde jag på hotell Valluga som drivs av svenska Mikael Landström, som även driver flera hotell på Mallorca. En fantastisk person som älskar att prata om livet och som vet hur man tar hand om sina anställda. Han har själv varit ”skibum” en gång i tiden och vet vad hans anställda ger sig in på när de arbetar åt honom på hotell Valluga över vintersäsongen.

Valluga hotell är uppkallat efter det högsta berget i St. Anton am Arlberg, en vacker, charmig by i de österrikiska Alperna och ligger mitt i byn med endast 10 minuters gångavstånd till liftarna, skiduthyrningen och turistinformationen.

Hotell Valluga erbjuder halvpension, vilket innebär att det ingår både frukost och middag på hotellet med ny middagsmeny varje kväll. De har även ett SPA med både bastu, pool och en hel del behandlingar för den som är sugen på det. Jag kommer skriva en hotellrecension av hotellet efter det här inlägget men är du redan nu sugen på att läsa mer om hotellet och boka ditt rum, kan du klicka här. 

Valluga hotell

Valluga hotell

Valluga hotell

After Ski i St Anton

Förutom att ha ett enormt utbud av skidbackar som är helt otroliga erbjuder St Anton även en hel del After ski ställen, varpå de flesta ligger mitt i backarna.

Jag skulle säga att St Anton som helhet har ett klientel som är väldigt ungdomligt och det märks inte minst på After skin som erbjuds. Men det spelar också roll vart man går förstås. Det finns tre populära After Ski ställen som ligger i anslutning till varandra, mitt i backen och självklart var jag tvungen att testa dem allihopa 😉

St Anton Österrike

Krazy Kanguruh

Den mest omtalade och populära After Ski stället jag hört talas om heter Krazy Kanguruh och det blev därför en självklarhet att jag ville hit. Eftersom det var tidigt på skidsäsongen när jag var här (mitten på december 2018) var det inte lika högt tryck som jag kan tänka mig att det är när högsäsongen sätter fart. Det här är ett riktgit ungdomsställe som har sin charm, helt klart!

St Anton Österrike

Taps

Taps är den After Ski som gäller på torsdagar fick jag höra. Jag förstod direkt att det är här man ska befinna sig, eftersom jag var i St Anton just en torsdag. Från att ha gått till Taps från Krazy Kanguruh kom chocken över hur Österrikare kör After Ski.

Här var det fullt hus, rökmaskinen körde på för fullt, en DJ stod i sitt bås och spelade musik på högsta volym, baren hade After Ski priser vilket gjorde att folk flockades och trängdes där. Att hitta ett bord var inte lätt men det gick till slut med lite armbågsfäktning. Skönt att få lägga av sig vantar, mössa, halsduk, hjälm och skidglasögon för att inte tala om jackan. Det är mycket som ska tas av och hållas reda på så det var skönt att kunna sitta en stund. Här röjdes det för fullt bland ungdomarna och riktig after ski stämning var det verkligen. Jag hade inte kunnat få en bättre After ski upplevelse i St Anton!

St Anton ÖsterrikeSt Anton Österrike

Mooserwirt

Ett par timmar senare letade jag mig ut i kylan och den friska luften för att ta på mig skidorna och åka två svängar ner för backen till nästa After ski ställe, Mooserwirt. För er som känner mig vid det här laget vet att jag gillar att maxa antalet besök på exempelvis rooftopbars när jag är ute och reser. Samma sak gäller med After Ski, det gäller att hinna med en del på den korta tid jag har i St Anton och jag hade enbart en eftermiddag på mig för After ski här.

Det tredje och sista After ski stället jag besökte mitt i backen i St Anton heter Mooserwirt och fick det rekommenderat av en vän under tiden jag befann mig på Taps. Så det var bara att åka hit. Här var klientet betydligt högre i åldern, vilket kändes mer ”moget” för mig. Taps var roligt på sitt sätt men väldigt ungdomligt och Mooserwirt var speceillt på sitt sätt med vuxna och en sjungande karaoke DJ. Här får du engelsk musik som är dubbad till tyska, något som lät väldigt speciellt i mina öron men definitivt en upplevelse utöver det vanliga! Här var det Österrikisk ”apres ski” stämning på absolut högsta nivå 🙂

St Anton Österrike

St Anton Österrike

Skidåkningen i St Anton

Jag blev helt tagen när jag kom upp till toppen efter att ha åkt både sittliftar och olika linbanor så högst upp det går i St Anton. Att för första gången blicka ut över de Österrikiska alperna var helt otroligt. Det är verkligen ”breathtaking” att se alla dessa berg som omringar dig och med strålande sol som lyser upp den pudervita snön. MAGISKT är verkligen rätt ord!

Det enda du ser är bergstopp efter bergstopp täckt med snö så långt ögat når. Att stå högst upp på ett av bergen och blicka ut över vyn som är framför dig fick verkligen mig att häpna. Alla dessa människor ser ut som små myror som rör sig kors och tvärs nere i backarna. Tänk vad liten man själv är mellan dessa enorma berg, det är svårt att ta in.

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton är en populär skidort men trots sin popularitet är St Anton enormt stort och har många backar att erbjuda. Min känsla och uppfattning i St Anton är att du inte hinner åka en enda backe två gånger om för att det finns oändligt många backar och liftar som tar dig även till andra byar såsom St. Christoph, Lech, Zurs, Warth eller Stuben. Tillsammans är dessa byar Österrikes största sammankopplade system och kallar sig själva ” Best of the Alpes”.

Jag är glad att jag åkte med min skidguide Gerhard, för utan honom hade jag på riktigt aldrig hittat tillbaka. Visst, jag är van att läsa kartor men det är stadskartor, inte skidkartor och pistkartor. Det är en helt ny värld för mig. Plöstligt befinner jag mig i St. Christoph och äter lunch och hade jag varit själv hade jag haft svårt att hitta hem igen, så pass stort är denna skidort.

St Anton Österrike

St Anton Österrike

Lunchpaus i St Christoph

Vi stannade till för lunch i den närliggande byn St Christoph och åt på Hospiz Alm restaurang. Här är personalen klädda i Österrikisk outfit och tro det eller ej men en jättestor vinkällare med de största vinflaskor jag någonsin har sett!

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

Sammanfattningsvis

St Anton blev min första skidort i alperna som jag spenderade två dygn i, vilket är alldeles för kort tid om du vill se och göra St Anton ordentligt, då det är en klassisk skidort som har skidåkning i toppklass med bra liftar och pister. Den håller hög klass och byn är väldigt fin och charmig och det finns mycket att titta på här. Det finns någonting för alla åldrar och i varierande priser.

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

St Anton Österrike

Dessutom har St Anton bra järnvägsförbindelser och nära till flygplatsen i Innsbruck. Jag skulle säg att St. Anton är en klassisk skidort som varje skidintresserad borde besöka någon gång och jag kan verkligen rekommendera att åka hit eftersom det är en väldigt trevlig skidort med bra skidåkning och ett rikligt utbud av butiker, nöjen, restauranger och service.

Happy Travels!
// Charlotte

#feelaustria
#lovetirol

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.