Soluppgång eller Solnedgång över Angkor Wat i Kambodja?

Bör man se soluppgången eller solnedgången i Angkor Wat eller kanske båda två? Ja det är frågan! 🙂 Vad föredrar jag? Jag har upplevt både soluppgången och solnedgången när jag besökte Angkor Wat i Kambodja och måste säga att både upplevelserna är verkligen magiska! Det här är faktiskt bland det allra häftigaste jag varit med om och då har jag ändå sett en hel del runt om i världen tycker jag själv.

Att säga att det ena är bättre än det andra är som att säga om något är pest eller kolera, fast tvärtom. Både soluppgången och solnedgången är bra och om du bara hinner med att se den ena eller den andra så har du sett gott nog, men något av dem tycker jag ändå är ett måste att vara med om när du ändå är här och besöker Angkor Wat. Kom inte bara hit mitt på dagen och sen åk vidare, utan stanna över minst ett dygn här.

Angkor Wat, Kambodja

Jag gjorde fel första kvällen jag kom till Siem Reap som är staden där Angkor Wat ligger i. Jag kom lagom i tid för att hinna se solnedgången men jag gick aldrig in vid templet när solnedgången väl infann sig. Jag befann mig utanför ”murarna” om man säger så, vilket jag trodde då var helt rätt men det visade sig att jag skulle klivit in innanför för att kunna ha det mest kända templet mitt framför näsan på mig, det har varit rätt. Så första kvällens solnedgång som jag ändå då tyckte var häftig var inte alls i samma nivå som kvällen senare, alltså dagen efter, den kvällen då jag gjorde om solnedgången, men den här gångne innanför murarna, på rätt ställe med tusensals andra människor 😉

Angkor Wat, Kambodja

Så, första kvällens solnedgång skulle jag säga var en fail från min sida men fortfarande bra, dock ska man gå över den lilla å eller bäck som det är och in genom murarna, fortsätta gå ca 3 minuter för att komma fram till sjön som finns precis framför templet, då är du rätt! Så andra kvällens solnedgång, när jag befann mig på rätt plats, var riktigt vacker att se på!

Upp tidigt!

Efter första kvällens solnedgång gick jag och la mig rätt tidigt för att jag skulle upp vid 04 på morgonen, vilket låter supertidigt (och det är det!) men det är verkligen sååååå värt det! Min chaufför som jag hade som privatchaufför och ordnat med dagen innan hämtade upp mig utanför hotellet klockan 04.15 och skjutsade mig till entrén där jag stod kvällen innan. Denna morgon följde jag folkmassan och gick över bäcken, in genom murarna och fortsatte gå en bra bit in tills jag kom till sjön som ligger precis framför Angkor Wat templet. Här stod jag och trängdes med tusentals (!) andra människor, det kändes verkligen så och det var alldeles mörkt och jag kunde inte se någonting. Ett tips är att ta med en ficklampa, det hade jag verkligen behövt och såg att några rutinerade turister hade det med sig! 🙂

Ta med en tröja

Räkna med att det är kyligt så tidigt på morgonen. Jag skulle inte säga att det var kallt men kyligt iallafall. En tröja räcker att ha på sig. Men för att få bra plats behöver du komma i god tid, mitt i natten och stå här ett tag innan soluppgången så du kommer behöva den där tröjan en stund.

Det häftiga med soluppgången är att färgerna över Angkor Wat skiftar för varje minut. Den bild du tog 10 minuter tidigare har inte samma färger som den du tar 10 minuter senare, det är verkligen magiskt att se och få uppleva!

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

Angkor Wat, Kambodja

angkor Wat, Kambodja

Utvärdering

Så vad tyckte jag var bäst? Soluppgången eller solnedgången över Angkor Wat? Bägge två är verkligen häftiga men måste jag välja så säger jag soluppgången. Det var verkligen outstanding och något bland det mäktigaste jag varit med om i upplevleseväg. Det slog faktiskt Chitchen Itza i Mexico som ändå är ett av världens 7 nya underverk, det var ingenting jämfört med Angkor Wat i sin helhet men också speciellt Angkor Wat i just soluppgången. Så ska du till Angkor Wat och bara vill se det ena eller det andra då rekommenderar jag dig att se soluppgången. Det är värt att stiga upp klockan 4 på morgonen för detta men kan du skulle jag även se solnedgången när du ändå är här 🙂

Kambodja

Har du redan varit i Angkor Wat, vad tyckte du var bäst? Soluppgången eller solnedgången? 🙂

Happy Travels!
// Charlotte

Write A Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.